Sneaky Sneaky

Sneaky Sneaky: rondsluipen in schattig puzzelspel

Sneaky Sneaky is een sluipgame bomvol charme en subtiele verwijzingen naar traditionele games.

Sneaky SneakyWe schreven gisteren uitgebreid over het beladen Papers, Please. Dat was zonder twijfel onze Game van de Week, maar er is nog een bijzondere game verschenen in de App Store. Het nieuwe Sneaky Sneaky is een schattig ogend sluipspel dat op indrukwekkende wijze is afgewerkt.

In Sneaky Sneaky bestuur je een dief door op het scherm te tappen. Druk op een stuk grasland om hem daarheen te laten lopen, of op een struik om hem daarin te verstoppen. Het idee is simpel: verzamel alle schatten in het level, zonder dat één van de bewakers of monsters je van het leven berooft. Hoewel je al vrij snel een zwaard krijgt, zijn veel van de tegenstanders een stuk sterker dan jij. Je moet dus de confrontatie zien te ontwijken. Hoe beter je dit doet, hoe hoger je score. Aan het eind worden namelijk bonussen uitgedeeld, bijvoorbeeld als je geen enkele keer gespot bent.

Wacht een paar seconden voor je een nieuw gebied verkent en je ziet al snel hoe bijvoorbeeld de wachters patrouilleren. Hierdoor verandert ieder scherm in een kleine puzzel: hoe moet je lopen om de aandacht van je vijanden te vermijden – terwijl je ook nog eens alle schatten steelt?

Sneaky Sneaky screenshot

Traditioneel charmant

Hoewel je Sneaky Sneaky bedient als menig iOS-game, doet de sfeer van het spel vooral denken aan wat oudere spellen op bijvoorbeeld de Super Nintendo. Zo beweeg je in een level van gebied naar gebied zoals je ook zou doen in tweedimensionale Zelda-games, en vind je op ‘ouderwetse’ wijze nieuwe wapens en hulpmiddelen in schatkisten. Een grote wereldkaart zorgt ervoor dat ieder level met elkaar verbonden is, en briefjes in de wereld proberen het wat koddige verhaal meer smaak te geven. Het zorgt voor een charmant geheel, waardoor Sneaky Sneaky beter afgewerkt voelt dan veel van de wat klinische puzzelgames in de App Store.

Spy Mouse

Sneaky Sneaky doet in grote lijnen denken aan een oude bekende: Spy Mouse. Ook in deze game moest je van bovenaf door omgevingen sluipen, terwijl je alle schatten op het scherm bemachtigde. De maker lijkt zich maar al te goed bewust van de gelijkenis, als we een verborgen referentie mogen geloven. De beheerder van een winkel in de game is namelijk een muis genaamd Squeaky. Een naam die wel erg lijkt op die van Mr. Squeak in Spy Mouse.

Conclusie Sneaky Sneaky review

Sneaky Sneaky is een charmant, fraai afgewerkt sluipspel wat je aandacht zonder twijfel verdient. Het is één van die games waarin de allure van iOS-games perfect wordt gecombineerd met oude klassiekers, zonder dat het aanvoelt als een goedkope combideal. De ideale game voor een druilerige ochtend.

Pluspunten

  • Fantastische afwerking.
  • Gebruikt op fraaie wijze elementen van traditionele spellen.

Minpunten

  • Niet voor ongeduldige gamers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 december 2014, 11:00
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.