SkyVoyager: bedien je telescoop via een iPhone-applicatie

Met SkyVoyager op de iPhone en de los verkrijgbare SkyFi-adapter kun je je telescoop op afstand bedienen. Tik aan wat je wilt zien en de telescoop richt zich automatisch.

sky voyagerOp Macworld kom je vooral doodgewone producten tegen: hoesjes en speakers voor de iPhone en voornamelijk software voor de Mac. Toch zijn er soms ook wel eens dingen te vinden die wat minder alledaags zijn. Zo liet Carina Software astronomieproducten voor iPhone en Mac zien. SkyVoyager is een astronomie-applicatie voor de iPhone, die je in combinatie met de SkyFi-adapter kunt gebruiken. Deze converteert het Wi-Fi-signaal naar seriële communicatie zodat je je telescoop op afstand kunt bedienen.

SkyVoyager laat afbeeldingen van de sterrenhemel zien, met aanvullende informatie over 300.000 sterren en 30.000 andere objecten. Planeten en manen zijn nader te bekijken via NASA-beelden. Gebruikers van de iPhone 3GS hebben het voordeel dat de getoonde sterrenhemel exact overeenkomt met de richting waarin ze kijken.

Op toestellen zonder kompas, zoals de iPhone 3G en iPod touch, is SkyVoyager echter ook te gebruiken. Je zult dan wel iets meer moeite moeten doen. Wil je een bepaalde ster of planeet vinden, dan wijst een pijltje op de 3GS in welke richting je moet kijken. De afstandsbediening van SkyVoyager is alleen te gebruiken op telescopen die het GoTo-richtingssysteem gebruiken. Je hoeft er geen telescoop van duizenden euro’s voor te hebben; ook bij telescopen van een paar honderd euro komt de GoTo-bediening voor. Je krijgt er dan wel een bekabelde afstandsbediening bij, die eruit ziet als een grote rekenmachine met monochroom scherm.

SkyFiMet de oplossing van Carina Software kan het ook draadloos: op het scherm van de iPhone zie je sterrenhemel en na het aantikken van het gewenste doel zal het GoTo-systeem zorgen dat de telescoop er naartoe wijst. Ideaal is dat je de telescoop buiten op het dak kunt zetten en ondertussen lekker warm binnen kunt gaan zitten, want het systeem werkt op een afstand van 30 meter.

De applicatie SkyVoyager kost €7,99 en voor de SkyFi ben je $150 kwijt (leverbaar vanaf maart). SkyVoyager won met deze oplossing op Macworld een prijs: Macworld 2010 Best of Show.

Wie meer wil weten over telescopen met automatische bediening kan terecht op de website telescopes.com.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 februari 2010, 20:25
Categorie Naslagwerken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.