Sketch Nation Shooter: maak zelf een iPhone-game (Review)

Sketch Nation Shooter is zoals de naam al aangeeft een iPhone game in het shooter-genre, maar met de extra mogelijkheid om de game helemaal naar je hand te zetten met de ingebouwde level-editor.

Sketch Nation ShooterDiep in mij schuilt een verlangen dat veel gamers herkennen. Ooit, op een dag… zal ik zelf een game maken! Op dat universele gamersverlangen zijn level-editors in games gebaseerd. Je bent dan wel geen echte game-maker, maar toch kun je met zo’n editor je creativiteit kwijt en zelf een aardig leveltje in elkaar zetten. Hierop is bijvoorbeeld het succes van Little Big Planet voor de Playstation gebaseerd. Hoewel er op de iPhone al verschillende leuke games met een mooie level editor zijn, zoals mijn favorieten Hydro Tilt of Launchball, is er nu een game waarbij je ook visueel zelf aan de slag kunt met het ontwerpen van een game: Sketch Nation Shooter.

Importeer je eigen afbeeldingen

In de game kun je je eigen tekeningen of foto’s eenvoudig importeren via de fotobibliotheek van je iPhone. Je kunt direct tijdens het maken van een level een foto maken, maar je kunt ook vooraf tekeningen of foto’s verzamelen en ze allemaal tegelijk importeren. Dit gaat kinderlijk eenvoudig en maakt op een slimme manier gebruik van zowel de camera als de fotobibliotheek van je iPhone.

Achtergronden van het level zijn wit en daardoor kun je zelf verschillende stijlen aan je game geven. Je kunt kiezen voor tekeningen, maar ook voor geimporteerde foto’s, kleuren of vormen. Vervolgens kun je aangeven welke afbeeldingen je wilt gebruiken voor je held, voor je vijanden en voor je eindbaas. Daarna kun je via een editor een level in elkaar zetten en klaar is je game!

Eenvoudig te gebruiken

Ik vond het kinderlijk eenvoudig om zelf een level te maken met Sketch Nation Shooter. In m’n iPhone fotoboek bleken een paar geschikte foto’s met een donkere rand te staan, zoals die van m’n mountainbike en een mooi plaatje van Super Mario. Via een paar kliks importeerde ik de afbeeldingen in de eenvoudige versie van de game-editor. Binnen vijf minuten had ik een eenvoudige game waarin m’n mountainbike lekker aan het schieten ging, totdat de exploderende Mario’s over het scherm vlogen. Het is niet zoals Nintendo het zou willen, maar wel leuk!

Advanced Editor voor de die-hards

Na zo’n korte oefening had ik zin in meer en Sketch Nation Shooter biedt die mogelijkheid. Met de advanced mode van de editor kun je je uitleven op alle details van je eigen game. Zo kun je de omgeving van je level aanpassen of aangeven wat de vaardigheden en wapens van elke vijand moeten worden. Ook kun je eindbazen zelf vormgeven. Met de Simple Mode van de editor maak je binnen een paar minuten een spel, met de Advanced Mode kun je veel meer tweaken en uitproberen. Toch is ook in deze modus het maken van een spel nog steeds niet ingewikkeld.

Delen van levels gaat razendsnel

Je zelfgemaakte levels kun je eenvoudig en snel delen met anderen. Ook kun je door anderen gemaakte levels razendsnel downloaden. Gamers beoordelen na elke speelronde elkaars level met een score, waardoor je direct ziet welke levels de moeite waard zijn. Het is bijzonder leuk om de levels die anderen hebben gemaakt te downloaden en uit te proberen.

Highscores en leaderboards maken het verslavend

Het spelen van door anderen gemaakte levels wordt extra leuk, omdat bij elk level de high-score wordt bijgehouden en je direct je eigen ranking te zien krijgt. Door die leaderboards krijgt de game, naast het creatieve aspect, ook een aardig competitief element. Hoe eenvoudig een level ook is, het is direct verslavend om een high-score in een level te verbreken en je eigen naam op kop van de leaderboards van een level te zien prijken.

Naast de levels van andere gamers, zijn ook de levels van de makers zelf bijzonder de moeite waard. De levels zien er mooi uit en zijn qua uitdaging uitstekend in balans. Wil je niets anders dan lekker gamen en wil je helemaal niet creatief aan de slag? Ook dan is Sketch Nation Shooter de moeite waard. Er zijn voldoende leuke levels die je gewoon lekker al knallend kunt uitspelen.

Kleine nadelen

Wel heeft de game een paar nadelen. Een eerste nadeel is dat je alleen levels kunt delen en downloaden als je een Facebook-account hebt. Daardoor maakt de game ook gebruik van je Facebook-naam in de leaderboards en kun je bijvoorbeeld niet anoniem gamen. Dat punt zal niet iedereen aanspreken.

Een ander nadeel is dat de level-editor van Sketch Nation Shooter wat eenvoudig blijft. Zo kun je niet kiezen voor een gekleurde achtergrond, maar is alles wit. Dat zorgt wel voor een mooie Doodle-Jump-achtige sfeer in de game, maar als je meerdere levels van andere mensen downloadt blijft de sfeer in alle levels een beetje hetzelfde. Ook is het een beperking dat je zelf weinig kunt vormgeven aan de manier van spelen. Het spel is een shooter en dat blijft het ook: welke vijanden en instellingen je zelf ook kiest. Aan de andere kant is dit ook logisch: het zou heel complex zijn als je zelf de mechanismen van het spel ook nog kunt vormgeven. Als je dat wilt, zit er niets anders op dan een echte opleiding tot game-developer te gaan volgen!

Conclusie

Toch zijn de eerder genoemde nadelen kleine minpuntjes. Sketch Nation Shooter is een geweldige game. De gameplay van de gemaakte levels zijn relatief eenvoudig, maar wat het spel bijzonder de moeite waard maakt, zijn de mogelijkheden om je eigen level grafisch vorm te geven. Daarbij kun je al je creativiteit inzetten en is je eigen fantasie je enige beperking. Bovendien leent de game zich, dankzij de leaderboards, voor eindeloze competities in levels met andere gamers. Tel daar bij op dat alles in de game razendsnel werkt: zowel het maken als het uploaden en downloaden van levels. Je snapt dat ik Sketch Nation Shooter een geweldig spel vindt. Mocht je zelf een leuk level hebben gemaakt: plaats het in de reacties. Wij doen dan graag een gooi naar de toppositie in de leaderboards van jouw game!

Info: Sketch Nation Shooter

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 april 2010, 18:52
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.