iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps

Shuffler.fm: geweldige Nederlandse muziek-app nu ook voor iPhone

Shuffler.fm is een geweldige nieuwe Nederlandse iPhone-app waarin je de nieuwste muziek van muziekblogs in allerlei genres kan beluisteren op de iPhone, iPod touch en iPad. Je kan artiesten en blogs meteen favorieten.

Shuffler.fm iPhone iPod touch muziek ontdekkenEr zijn honderden muziekblogs op het internet die een constante stroom nieuwe muziek oppikken, beschrijven en ten gehore brengen. En nu is er voor de iPhone ook een app die die muziekselectie en -beschrijvingen samenpakt in één geheel: Shuffler.fm. De Nederlandse iPad-applicatie heeft een update gekregen waardoor de toepassing nu ook voor de iPhone geschikt is. Zoals bij wel meer apps die eerst voor de iPad worden ontworpen, is de iPhone-versie in een totaal nieuw uiterlijk gegoten. Toch is de daverende muziek ontdekkings-app maar 2,8 MB groot.

Dat getuigt van een aardig staaltje programmeerwerk. De iPad-app heeft al langer een strak magazine-achtig uiterlijk, met een horizontaal scrollbaar overzicht van genres die je kan beluisteren. Als je op een genre drukt, begint dat te spelen en zie je onderin een muziekspeler, terwijl daar boven steeds de blogpost wordt weergegeven waarop de muziek is aangetroffen. De iPhone-app stapt af visueel af van die magazine-aanpak, maar de bovenste optie in het menu heet wel Magazine. Daar kan je een berichtenstroom verwachten van de artiesten en de muziekblogs die je favoriet. Ook de tweede menu-optie Profile leunt op blogs en artiesten die je favoriet, maar neemt de gunstige iPad-app eigenschap over dat de muziek dan meteen begint te spelen, automatisch naar het volgende nummer, bericht na bericht. Het is dus taak eerst maar eens muziek te ontdekken.

Dat klinkt zwaarder dan het is in Shuffler.fm. De menu-optie Genres leidt je meteen naar een groot overzicht van muziekgenres. Als je er een selecteert, zie je een overzicht van de laatste nummers die door blogs in dat genre zijn beschreven. De muzieklijst begint te spelen bij het nummer dat je selecteert en houdt ook niet meer op totdat je anders aangeeft. Zat er een video bij het nummer? Dan wordt die ook ingeladen en afgespeeld als je iets anders doet in de app. Met een druk op Now Playing ga je er meteen naar toe en zie je de clip spelen. Het betekent ook dat nummers misschien minder snel laden dan je verwacht op een mobiele verbinding.

In tegenstelling tot de iPad-versie van Shuffler.fm, wordt op de iPhone niet de originele bloglayout om een nummer heen geladen. Je ziet de video of hoort een liedje en daaronder zie je de beschrijving die het blog eraan meegeeft, maar wel altijd in de strakke interface van de app. Net boven de videospeler kan je een liedje favorieten en op de plus drukken om het muziekblog danwel de artiest verder op de voet te volgen. Dat laatste gaf bij ons overigens al eens een foutmelding. Ook spelen sommige nummers niet af, maar de app is slim genoeg meteen naar het volgende nummer te gaan zonder dat je het echt merkt. Natuurlijk kan je ontdekte muziek ook delen naar Twitter, Facebook, e-mail en als gedeelde link. Met een knop onderaan de pagina kan je alsnog de originele blogpagina laden.

Op de pagina blogs kan je op dezelfde manier als elke andere pagina in de app, blogs selecteren om alle muziek daarvan te horen. Maar als je niet al te diep wil graven naar blogs of bands die je niet kent, is er ook nog de Trending-optie. Die stelt drie lijsten van liedjes op: de snelste stijgers op muziekblogs, de charts van de meeste op blogs gepubliceerde liedjes en alle laatste muziek in alle genres die is geïndexeerd door Shuffler. Ook hier kan je elke artiest en elke blog weer favorieten. Met name dat eerste is nuttig: op de Profile-pagina zoekt de app alle geblogde muziek van de artiesten die je hebt gefavoriet.

Omdat Shuffler.fm meteen de video’s laadt en weergeeft bij de muziek die wordt gespeeld, kan de app een aardige aanslag betekenen voor je databundel en het batterijverbruik van de iPhone. Dat is iets om rekening mee te houden, maar een opoffering die deze geweldige muziek ontdekkingsapp van eigen bodem meer dan waard is.

Downloaden: Shuffler.fm (gratis, universele app)

Met de app Hypemachine kan je ook muziek van muziekblogs ontdekken. Die app laadt geen clips in, bedient wat onhandiger en kost 2,39 euro.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 augustus 2012, 10:05
Categorieën Muziek, Nederlandse apps
Onderwerpen muziek, nederlandse apps, radio

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.