Rockmelt brengt sociale webbrowser voor iPad uit

Rockmelt is een sociale webbrowser die als nieuwsmagazine dienstdoet. De app indexeert allerlei bronnen en toont info die jij interessant vindt.

rockmelt ipadRockmelt is een sociale webbrowser die nu ook op de iPad te gebruiken is. Het is niet de zoveelste sociale nieuwslezer, zoals Flipboard en Zite, maar eigenlijk is het een zoekdienst. Je vult in welk onderwerp je wilt ontdekken (suggestie: Armstrong?) en krijgt te zien wat er vandaag rond dit onderwerp speelt. Maar voordat je kunt beginnen moet je Rockmelt koppelen aan je Facebook- of Twitter-account. Je hebt daarna de mogelijkheid om de app te personaliseren en krijgt een lijst met bronnen te zien waaruit je een aantal interessante kunt uitkiezen. Ik koos voor Popular Science, Gawker en Boing Boing, maar je kunt ook bladeren naar de categorie Geek of de categorie Tech News.

De nieuwsitems worden getoond in blokken. Kom je iets leuks teken, dan kun je een artikel met je vinger naar de Notifications-balk rechts in beeld slepen. Tijdens het gebruik komt Rockmelt vooral over als een nieuwslezer en niet zozeer als een zoektool. Je krijgt een serie artikelen te zien die Facebook- en Twitter-vrienden recent hebben gedeeld, dus dat hoeft niet altijd je persoonlijke interesse te zijn. Het idee is dat je kunt rondbladeren zonder zelf een zoekterm in te voeren. Ben je uitgekeken of wil je meer weten over een bepaald onderwerp, dan is er altijd de zoekbalk om te focussen op één onderwerp. Eigenlijk lijkt Rockmelt wel wat op de Dolphin Browser voor iOS, waarmee je ook een soort magazine kunt samenstellen van interessante artikelen, maar die tegelijk dienstdoet als webbrowser.

rockmelt 2
Reageren op een artikel en delen via Twitter, Facebook en meer.

De bedenkers van Rockmelt merkten dat mensen meermaals per dag teruggingen naar hun favoriete sites. Ze besloten daarom die sites al te laten zien als je de app opstart. Wel dreigt Rockmelt ten onder te gaan aan een identiteitscrisis: is het een zoekdienst? Een browser? Of toch een sociale nieuwsapp? Rockmelt probeert zich te distantiëren van de andere browserapps, maar wil ook niet gelijkgetrokken worden met nieuwsapps zoals Flipboard. Toch heb je geen reden meer om Flipboard te starten als je een halfuurtje in Rockmelt hebt rondgebladerd. Zelf noemt Rockmelt zich het liefst een ‘wowser’ in plaats van een browser. Ze hebben artikelen van 1.500 uitgevers opgeslagen waardoor je veel artikelen offline kunt lezen. Daarhaast heb je via de zoekfunctie toegang tot allerlei bronnen op het web die ze niet expliciet hebben gelinkt.

rockmelt 1
Zoeken op het onderwerp ‘Armstrong’ levert ook onzinnige resultaten op, zoals vloeren.

Jammer is dat Rockmelt je ook abonneert op dingen die je helemaal niet interessant vindt. Ik wil geen entertainmentnieuws van US Weekly lezen en in sportnieuws van SB Nation ben ik ook niet geïnteresseerd. Waar is het ‘laat maar zitten’-knopje? Als je op het artikel tapt krijg je een scherm om te delen en te reageren met like, lol, want, waf, aww en hmm. Je kunt het artikel ook verbergen, maar ik vraag me af of Rockmelt daarmee wel mijn voorkeur leert kennen en de oninteressante verhalen voortaan achterwege laat.

De iPhone-versie van Rockmelt is gek genoeg niet in de Nederlandse App Store verkrijgbaar, de vandaag verschenen iPad-versie gelukkig wel.

Downloaden: Rockmelt (gratis)

rockmelt 4
Ik heb aangegeven dat ik Geek- en Tech-bronnen wil lezen, maar Rockmelt denkt dat ik ook in Britney Spears geïnteresseerd ben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 oktober 2012, 15:38
Categorie Nieuws

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.