Review: MyPlaylists, maak afspeellijsten op de iPhone

Review van MyPlaylists, een applicatie waarmee je op de iPhone een afspeellijst kunt aanmaken. Je hebt daarmee meer mogelijkheden dan met de On-The-Go playlist.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

myplaylistsHet onhandige van afspeellijsten is dat je op de iPhone niet zoveel mogelijkheden hebt om ze te maken. Op de desktop kun je slimme afspeellijsten maken, met allerlei voorwaarden en uitzonderingen, maar op de iPhone zit je aan de On-The-Go afspeellijsten vast. De nieuwe applicatie MyPlaylist belooft daar een eind aan te maken. Met deze applicatie (te koop voor €0,79) maak je rechtstreeks op de iPhone een nieuwe afspeelijst. Eenmaal gemaakte afspeellijsten kun je ook bewerken, inclusief de afspeellijsten die je op de desktop hebt gemaakt. Dat klinkt interessant, dus het leek me de moeite waard om eens te testen.

Bestaande afspeellijst bewerken

Als je MyPlaylists voor de eerste keer opstart is de applicatie nog leeg. De afspeellijsten die al op de iPhone aanwezig zijn worden niet automatisch ingelezen. Daarvoor zul je op de knop New moeten tappen, die twee opties toont: Create Playlist of Import Playlist From iPod. Je zult steeds één afspeellijst per keer moeten importeren, die je vervolgens kunt bewerken. Bewerken houdt in dat je nummers kunt weggooien uit een bestaande lijst. Nieuwe nummers toevoegen kan ook: daarvoor moet je op de knop New tikken. Eigenlijk is dat wat onlogisch, want het wekt de indruk dat je aan een compleet nieuwe afspeellijst begint. Een knop Add was duidelijker geweest.

Alle wijzigingen die je doorvoert zijn alleen in MyPlaylists te zien. Het is niet mogelijk om eenmaal bewerkte afspeellijsten weer met je iPod-bibliotheek te synchroniseren of te importeren. De zelfgemaakte en bewerkte afspeellijsten zijn dus alleen in MyPlaylists te gebruiken. De applicatie bevat een ingebouwde muziekspeler om de gemaakte afspeellijsten te beluisteren. Het systeem staat dus helemaal los van de iPod-applicatie: je kunt wel importeren, maar er gaan geen gegevens terug. Dat zal misschien een beperking van Apple zijn.

Nieuwe afspeellijst maken

Het maken van een nieuwe afspeellijst doe je met de knop New. Je vult vervolgens een titel in en selecteert de gewenste nummers. Ook nu kun je extra nummers toevoegen met de knop New, bestaande nummers weghalen uit de lijst of met je vinger de volgorde van de nummers wijzigen. Bij het kiezen van nummers word je naar de iPod-applicatie doorgestuurd, waar je nummers toevoegt zoals je bij een On-The-Go afspeellijst gewend bent. Je kunt bladeren op artiest, genre, nummer, album en dergelijke. Als je wilt, kun je op deze manier dus ook een geneste afspeellijst binnen een afspeellijst maken.

Daarmee is eigenlijk alle functionaliteit besproken. Het enige knopje dat nog niet aan de orde is gekomen is ‘Now playling’ (met typfout) waarmee je het meest recente nummer in beeld krijgt. Meer is er niet. Jammer is dat je de afspeellijsten niet in niveau’s of categorieën kunt indelen. Ik luister bijvoorbeeld veel naar muziek, podcasts en audioboeken en het zou handig zijn om de afspeellijsten voor podcasts apart op te slaan in een lijstje, los van de afspeellijsten voor gewone muziek.

Alternatieven

Ik heb rondgekeken in de App Store om te zien of er soortgelijke applicaties te vinden zijn en kwam terecht bij Playlist Creator, een applicatie die qua uiterlijk wel erg veel op de hier gereviewde applicatie lijkt. MyPlaylists kwam 22 september uit, Playlist-Creator pas op 29 september, maar was wel eerder ingediend bij Apple. Het heeft weinig zin om te discussiëren wie nu precies wie heeft nageaapt: beide doen ongeveer hetzelfde en kosten €0,79. Bij Playlist Creator kun je de titels van de afspeellijsten achteraf aanpassen, bij MyPlaylists kan dat niet. Playlist Creator heeft een afspeelknop onderaan de lijst met muzieknummers, terwijl MyPlaylists een apart scherm heeft met betere controls (bovenin een voortgangsbalk waarmee je vooruit kunt springen, onderin een volumebalk).

Er is ook nog een andere applicatie, die toevallig vandaag is afgeprijsd van €7,99 naar €3,99: de applicatie My Playlist. Die is grafisch wat mooier en heeft de mogelijkheid om liedteksten te downloaden. Bij deze applicatie zie je ook de totale lengte van een afspeellijst, zodat je bij een feest meteen weet hoe lang een afspeellijst ‘meegaat’.

Conclusie

MyPlaylists is een vrij simpele applicatie met maar weinig functionaliteit. Toch kan het van pas komen bij mensen die onderweg hun afspeellijsten willen bewerken. Het is jammer dat de afspeellijsten die je met MyPlaylists maakt helemaal los staan van de afspeellijsten in iTunes, waardoor je belangrijke wijzigingen alsnog later op de desktop moet uitvoeren. Wie de On-The-Go afspeellijsten van de iPhone te beperkt vindt en in staat wil zijn om afspeellijsten te wissen en te bewerken, is met MyPlaylists goed af. Het maakt daarbij eigenlijk niet zoveel uit of je MyPlaylists of concurrent Playlist-Creator aanschaft.

Info: MyPlaylists

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:51
Categorie Muziek
9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.