Review: Mobypicture, foto’s uploaden vanaf je iPhone

Review van de iPhone-applicatie van Mobypicture, een foto-uploaddienst die Flickr, Hyves, WordPress en diverse andere blog- en sociale netwerksites ondersteunt.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

mobypictureMet enige vertraging nu eindelijk een review van Mobipicture. Mobypicture is een dienst waarmee je foto’s kunt uploaden vanaf je mobiele telefoon naar een blog of sociale netwerksite. Wat opvalt is dat een aantal voortrekkers uit het Nederlandse technologiewereldje het inmiddels gebruiken. Dit zijn mensen die al heel wat webdiensten hebben getest, dus je mag verwachten dat Mobypicture in ieder geval iets nuttigs te bieden heeft. Met deze dienst kun je foto’s uploaden naar MobyPicture of naar diensten als Flickr, Hyves, Twitter, etc.


Bij het opstarten van de iPhone-applicatie krijg je kort te zien welke diensten worden ondersteund, maar het startscherm verdwijnt al snel om plaats te maken voor een inlogscherm, waar je je Mobypicture-accountgegevens of Twitter-accountgegevens kunt invullen.

Hoe je toegang krijgt tot de andere ondersteunde diensten is niet bij voorbaat duidelijk. Blijkbaar gaat dat via de website van Mobypicture, dus op de desktop (of als je het jezelf moeilijk wilt maken: via MobileSafari op de iPhone). Als je op de desktop een account hebt aangemaakt, zie je dat je ook via MMS of e-mail foto’s kunt uploaden door een bericht te sturen naar gebruikersnaam.pincode@mobypicture.com.

Op de iPhone heb je natuurlijk niets aan de MMS-functie, maar des te meer aan de iPhone-applicatie (ontwikkeld door Joris van Moop.Me). Een Windows Mobile- en Android-applicatie zijn nog in ontwikkeling. Omdat ik het makkelijker vond om op de desktop een account aan te maken heb ik dat niet vanuit de iPhone-applicatie gedaan (maar het kan wel). Op de desktop kun je ook verschillende andere diensten inschakelen: WordPress, Blogger, Tumblr, Jaiku, Flickr, Hyves en Twitter staan in het rijtje. Het is misschien wat eng om je inloggegevens bij een derde partij achter te laten, maar bij Hyves hoeft dat niet eens: je zegt alleen dat je de Hyves-functie wil enablen en vinkt daarna aan dat foto’s aan het album moeten worden toegevoegd. Hoe MobyPicture nu weet welk Hyves-account bij jou hoort, is me vooralsnog een raadsel.

In de iPhone-interface van Mobypicture kun je kiezen voor Shoot, Use Album en Settings. De instellingen bieden eigenlijk maar twee opties; het invullen van je gebruikersgegevens of het aanmaken van een nieuw account. Na het maken van een foto of het kiezen van een foto uit je album vul je een titel en een omschrijving in en tik je op Post. Dat is alles. Je kunt niet aangeven op welke diensten je de foto wilt publiceren – dat zul je op de website van Mobypicture moeten doen en de instellingen gelden dan meteen voor alle aangevinkte diensten. Ik heb Hyves en Flickr aangevinkt; WordPress had ook gekund, maar ik durfde het publiceren van een foto met tekstje op iPhoneclub niet aan omdat ik geen idee heb hoe de opmaak eruit komt te zien.

Na het uploaden van 4 foto’s is het nog steeds erg leeg op mijn Mobypicture-account: de iPhone-client gaf een upload-animatie maar geen foutmelding. Er moet dus iets zijn gebeurd, maar waar zijn mijn foto’s dan gebleven? Het invullen van je Twitter-account is blijkbaar geen garantie dat de foto’s ook op Twitter verschijnen. Achteraf bleek ik verkeerde accountgegevens te hebben gebruikt, maar de applicatie gaf daarop geen foutmelding.

Als ik de inloggegevens vervang door die van Mobypicture zelf, lukt het uploaden wel. Als je op de website inlogt zie je een tijdlijn van foto’s die door anderen zijn ingestuurd. Ook je eigen foto’s staan er tussen, maar die kunnen als het druk is ook alweer snel van de frontpage zijn verdwenen. Ik heb nog gezocht of het mogelijk is te voorkomen dat je foto’s in de publieke tijdlijn verschijnen, maar heb dat nog niet kunnen vinden. Privéfoto’s zijn daardoor ook voor iedereen zichtbaar.

Voor Flickr-uploads zou je misschien beter een andere dienst dan Mobypicture kunnen gebruiken. Het punt is wel, dat de meeste andere iPhone-apps waarmee je dat kunt doen bij reviewers erg slecht scoren (AirMe, ShoZu, PixelPipe, PixUp en dergelijke krijgen maar 2 of 2,5 sterren van de reviewers). Voorzover ik heb kunnen overzien scoort alleen Mobile Photos iets beter (3,5 sterren). Mobypicture is in de Amerikaanse App Store niet vaak beoordeeld, maar krijgt in de Nederlandse App Store (8 reviews) een gemiddelde score van 2,5 sterren. Blijkbaar is er ondanks het grote aanbod nog steeds geen ultieme applicatie die voor iedereen goed werkt.

Ik had Mobypicture graag beter willen beoordelen, maar vind dat je vanuit de applicatie te weinig controle hebt, niet kunt zien of een upload daadwerkelijk is geslaagd, niet vanuit de applicatie kunt zien welke foto’s er op je account staan en vind het aanmelden bij diensten wat onvoorspelbaar. Het publiceren op Flickr werkte probleemloos, maar ook hier heb je (net als bij Mobypicture zelf) geen controle hoe de foto’s erop komen te staan (in een bepaald album, privé markeren).

Conclusie

Mobypicture is gratis te gebruiken en handig voor mensen die foto’s willen twitteren of op Mobypicture zelf willen publiceren. Voor het publiceren op andere sociale netwerkdiensten zijn er voor de iPhone genoeg andere alternatieven. Bijvoorbeeld voor Hyves de eigen Hyves-applicatie. Mobypicture geeft te weinig controle over het publicatieproces: het meldt niet als de foto-upload is mislukt en heeft geen instellingen om bijvoorbeeld te voorkomen dat je foto in de publieke tijdlijn terechtkomt.

Wie meer wil weten over deze dienst kan onderstaand interview bekijken met Mathys, de man achter Mobypicture:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Info: Mobypicture

Reacties: 13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.