Lage Rugpijn App

Review: Lage Rugpijn App helpt je met oefeningen van je rugklachten af

Last van rugklachten? Met de Lage Rugklachten App krijg je een serie oefeningen voorgeschoteld waarmee je snel weer pijnvrij bent. Goedkoper dan naar de fysiotherapeut gaan. Wij probeerden de app uit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Heel wat Nederlanders hebben last van lage rugpijn. Met de vernieuwde Lage Rugpijn App kun je werken aan het verminderen van je pijnklachten. Door oefeningen uit te voeren kun je gedurende 13 weken een compleet programma afwerken waarmee je hopelijk verlichting krijgt van je pijnklachten.


Lage Rugpijn App

Update december 2016: Er is nog een andere app met oefeningen voor lage rugpijn verschenen, de Lage Rugpijn Oefen App.

Lage rugpijn: oefeningen doen

Net als veel Nederlanders heb ik ook wel eens last gehad van lage rugpijn. Opeens zit je ermee opgescheept en ook al weet je dat het waarschijnlijk niet chronisch is, je zoekt wel naar manieren om pijn af te komen. Ik ging naar een rugpijnkliniek, maar omdat ik niet allerlei aanvullende zorgpakketten had afgesloten, draaide ik zelf voor de kosten op. De fysiotherapeut snapte ook wel dat ik niet maandenlang de deur bij hem wilde platlopen en na een paar sessies kreeg ik een vel papier met oefeningen mee, om thuis mee bezig te gaan. Als de klachten erger werden, kon ik altijd terugkomen. Gelukkig verdween de pijn als sneeuw voor de zon en heb ik uiteindelijk nauwelijks iets met die oefeningen gedaan.

Maar mocht ik ooit weer last krijgen, dan hoef ik het papiertje niet meer op te zoeken. De Lage Rugpijn App bevat namelijk allerlei oefeningen die helpen om van je rugpijn af te komen. De app is altijd bij de hand door even naar de App Store te gaan en bespaart kosten van de gezondheidszorg.

Lage Rugpijn App: de vragenlijst Lage Rugpijn App: pijnniveau bepalen

Alleen voor lichte rugklachten

De app is niet bedoeld voor ernstige gevallen, maar voor mensen die zo nu en dan door een slechte zithouding of een doorgezakt hotelbed pijn in hun onderrug hebben. Bij het opstarten van de app moet je eerst drie vragen beantwoorden, om zeker te weten dat het om lichte klachten gaat. Voor ernstige klachten kun je echt beter naar de fysiotherapeut gaan. Ben je zo’n ‘licht’ geval, dan kun je meteen aan de slag gaan. Je geeft op een schaal van 1 tot 10 aan hoeveel pijn je hebt en begint met de drie oefeningen van week 1. Zo ga je wekelijks bezig met de oefeningen.

De meeste mensen zullen stoppen zodra ze pijnvrij zijn, maar als je wilt kun je 13 weken doorgaan met deze app. In week 1, 3 en 10 geef je aan wat je pijnniveau is. “In 2014 zijn we begonnen met het ontwikkelen van de Lage Rugpijn App”, lieten de makers van de app ons weten. “Omdat we erachter kwamen dat steeds meer patiënten behoefte hadden aan een hulpmiddel voor hun behandelingen. We begonnen met 3 oefeningen en zijn nu uitgegroeid tot een volledige 13 weekse behandeling.” Begin 2016 is de app volledig opnieuw geprogrammeerd, met de mogelijkheid om elke week nieuwe oefeningen toe te voegen of bestaande oefeningen te updaten. De app is samengesteld door een vakkundige fysiotherapeut, namelijk Willem Kraak van Procarefysiotherapie.nl. Ik had tijdens het testen van de app (gelukkig) geen rugklachten, dus ik kon niet testen hoe effectief de oefeningen zijn, maar ze lijken op de oefeningen die ik eerder moest uitvoeren via mijn eigen fysiotherapeut, dus ik ga er vanuit dat het wel snor zit.

Lage Rugpijn App: oefeningen doen lage-rugpijn-app-instellingen

Zoals uit mijn ervaringen met de oefeningen op papier wel bleek, is therapietrouw wel een probleem. Als de pijn niet te heftig is, vergeet je al snel de oefeningen te doen. De makers van de Lage Rugpijn App hebben daarom ervoor gekozen om een herinnering te sturen, als de gebruiker vergeet te oefenen. De oefeningen zelf zijn goed te doen. Dit zijn geen ingewikkelde sportoefeningen die alleen geschikt zijn voor extreem fitte mensen, maar ze zijn prima te doen als je wat minder soepel bent. Knieën optrekken, je rug roteren of je been uitstrekken moet voor iedereen haalbaar zijn. In de app vind je video’s waarin een vrouw de oefeningen voordoet, met een kort bijschrift. Ook staat er bij hoe vaak je de oefening moet herhalen. Een timer in de app zou ik handig hebben gevonden, of een manier om af te vinken welke oefeningen je gedaan hebt.

Deze app moet het vooral hebben van de nuttige inhoud. Het design is heel eenvoudig en oogt soms wat gedateerd, vooral op het instellingenscherm. Maar dat zal de gebruikers van de app niet meteen storen: zij willen vooral van hun rugpijn af. De app kan anoniem gebruikt worden; je hoeft geen account aan te maken of persoonlijke gegevens in te vullen. De app is te gebruiken in het Nederlands, Engels en Spaans.

Conclusie Lage Rugpijn App review

De Lage Rugpijn App is een app die je geld kan besparen bij vervelende rugpijn. Bij lichte klachten kun je namelijk makkelijk zelf aan de slag gaan met oefeningen, zonder dat je naar de fysiotherapeut hoeft. Bij elke oefening staat duidelijk hoe je ze moet uitvoeren, waardoor alles zich eigenlijk vanzelf wijst. Mooi is de app niet, maar praktisch wel: als je plotseling last van rugklachten krijgt kun je binnen een minuut de app downloaden en aan de slag gaan met de oefeningen.

Pluspunten

  • Bijna gratis hulp om van je rugpijnklachten af te komen
  • Compleet oefeningenprogramma van 13 weken, gemaakt door professionele fysiotherapeut

Minpunten

  • De app zal geen designaward winnen, maar is wel functioneel

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 december 2016, 18:59
Categorieën Geneeskunde, Gezondheid en fitness, Nederlandse apps
Onderwerp medisch
Software iOS 9
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.