Review: 9292ov Pro, complete reisinformatie openbaar vervoer op je iPhone (exclusief)

Review van 9292ov Pro, een applicatie waarmee je van deur tot deur reizen met het openbaar vervoer in heel Nederland kunt plannen. Alle bussen, trams, metro's, treinen en veerponten zitten erin. 9292ov Pro komt binnenkort in de App Store. iPhoneclub kreeg alvast de kans om een exclusieve review te maken.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

9292ovBinnenkort kun je in de App Store de applicatie 9292ov Pro aanschaffen, waarmee je van deur tot deur je ov-reizen kunt plannen in heel Nederland. iPhoneclub kreeg alvast een voorproefje van de nieuwe applicatie, die vrijwel alle vormen van openbaar vervoer afdekt. Er staan 400 treinstations, 51.500 bushaltes, 107 metrohaltes, 2.000 tramhaltes en 120 veerboothaltes in.


Alle dienstregelingen van OV-bedrijven in Nederland zijn opgenomen in de applicatie en er is een koppeling met Google Maps gemaakt zodat je bij elke in- en uitstaphalte een plattegrond te zien krijgt. 9292ov Pro berekent de kosten van je complete reis, toont verstoringen en kan uiteindelijk (in een latere versie) zelfs realtime laten zien wanneer de bus of trein arriveert.

De weergave van de reis is overzichtelijker dan op de mobiele website.Eerst wat voorgeschiedenis: afgelopen jaar heeft 9292 een programmeerwedstrijd uitgeschreven voor studenten. Robin Speijer won daarbij de tweede prijs. Hij bleek zoveel goede ideeën te hebben dat 9292 en partner Xwits hem besloten in te huren voor een volwaardige iPhone-applicatie. De opdracht van de wedstrijd was om een ultieme OV Navigator te ontwikkelen, die mensen slim en snel door het openbaar vervoer in heel Nederland loodst. Zo’n slimme reisassistent moet gebruikers met gecombineerde reisadviezen en actuele informatie helpen om hun efficiënter te reizen.

De iPhone-applicatie 9292ov Pro is een eerste stap in die richting. De applicatie gaat de eerste dagen €1,59 kosten en wordt daarna verhoogd naar €2,39. Als uiteindelijk ook de realtime vertrektijden erin staan zal de prijs uiteindelijk op €2,99 uitkomen; het loont dus de moeite om de applicatie vroegtijdig aan te schaffen. Voorheen bracht 9292 een simpele hulpapplicatie uit die je actuele locatie bepaalde en daarna doorstuurde naar een mobiele website. De nieuwe applicatie 9292ov Pro is daar niet mee te vergelijken: dit is een compleet nieuw begin, waarbij alle functies in één native applicatie zijn geïntegreerd.

Planner

Bij het opstarten van de applicatie zie je een vertrek- en aankomstvak en een roller waarmee je datum en tijd invult. Als vertrekpunt is je actuele locatie al ingevuld (‘hier’), maar je kunt ook op het vak tappen om iets anders in te vullen. 9292ov Pro maakt daarbij gebruik van de integratie met Google Maps; een functie van iPhone OS 3.x. Je kunt in de zoekfunctie adressen of postcodes invoeren, maar ook nuttige plaatsen zoals ‘Euromast Rotterdam’. Bij bedrijfsnamen is het even afwachten. ‘Bijenkorf, Maastricht’ werkt wel, maar bij ‘Super de Boer, Groningen’ word je doorgestuurd naar de straat die Google als het stadscentrum beschouwt. In het geval van Groningen is dat de Raamstraat, in Amsterdam is het de Nieuwezijds Voorburgwal. Dit zijn eigenschappen van de mobiele Google Maps die 9292ov niet aan te rekenen zijn.

Er is nog een andere manier om het vertrek- of eindpunt in te voeren: door een pushpin op de kaart te zetten. Je kunt daarbij inzoomen en met je vinger zo goed mogelijk proberen te mikken op het gewenste punt. Raak je daarbij een straat, dan zal er een labeltje met de straatnaam verschijnen die je met een tap op ‘Gebruik’ selecteert.

Na een druk op ‘Plan’ start de berekening en verschijnen de eerstvolgende vier reismogelijkheden, voorzien van vertrek- en eindtijd, aantal keren overstappen en totale reistijd. Je kunt op een reis tappen om nadere details te zien. Eventueel kun je met de knoppen Eerder en Later de tijdstippen nog wat verschuiven.

Wat erg handig is, is dat je van het vertrekpunt, eindpunt en elke overstaphalte een kaartje te zien krijgt, waarmee je precies kunt zien hoe je moet lopen. Een groen pijltje geeft aan waar je staat, een rood pijltje laat zien waar je bestemming is. Een blauw bolletje volgt je tijdens het lopen op de kaart. Bij gebruik van een iPhone 3G of 3GS is de plaatsbepaling natuurlijk het meest nauwkeurig, omdat daarin een GPS-ontvanger is ingebouwd.

Favorieten

Als je bepaalde trajecten, adviezen en locaties vaker wilt gebruiken kun je ze toevoegen aan de lijst met Favorieten. Dit is een vrij aanpasbare lijst waarin je bijvoorbeeld het adres van je ouders, vriendje of school kunt vastleggen. Later kun je dan snel een route naar deze locatie laten plannen of een eenmaal uitgevoerde zoekactie herhalen.

Storingen

In de applicatie zie je onder de knop Storingen in één oogopslag of er vertragingen of andere verstoringen zijn. Zowel treinen als bussen (en andere vervoersmiddelen) zijn hierin opgenomen. Je ziet een prognose wanneer de verstoring is opgelost en een schatting hoeveel vertraging je oploopt. Een badge onderin de applicatie geeft steeds aan hoeveel vertragingen er zijn.

Vertrektijden

Het hoogtepunt van de applicatie moet het tabblad Vertrektijden worden. Hierop kun je straks alle actuele vertrektijden van trein, bus, tram, metro en veerboot zien. De vervoersmaatschappijen hebben daarvoor een infrastructuur opgebouwd waarmee ze de locatie van de bussen en andere vervoersmiddelen exact kunnen volgen. Voor de gebruiker is dit superhandig: je ziet meteen of je moet rennen om de trein te halen. Als je ’s middags op je werk zit en de bus naar huis wil pakken kun je precies vijf minuten van tevoren beginnen met inpakken en jas aantrekken.

De functie Vertrektijden zit nu nog niet in de applicatie, maar zal bij de eerstvolgende grote update worden toegevoegd. 9292 is daarbij wel afhankelijk van de vervoerbedrijven. Alleen al om deze reden is de applicatie z’n geld meer dan waard, maar zoals gezegd: het zal pas beschikbaar komen bij de volgende update.

Bovenstaande tekst blijkt voor sommige lezers niet helemaal duidelijk te zijn. De vertrektijden zoals in de dienstregeling vermeld zijn natuurlijk WEL in de applicatie te zien. Wat er straks bijkomt, is dat je de ACTUELE, werkelijke vertrektijden kunt zien. De bussen en trams worden daartoe voorzien van sensoren waarmee te bepalen is op hoeveel meter ze zich van de halte bevinden. Bij veel tramhaltes in de grote steden kun je die actuele vertrektijden vaak al aflezen op elektronische borden boven het tramhokje. Die kunnen soms iets afwijken van de vertrektijden die in de haltetabel staan.

Meer

Via de knop Meer krijg je een lijstje met extra’s in beeld, zoals linkjes naar de mobiele websites van Buienradar, Fileindex, Telegraaf en OV-Chipkaart. De link met weer en verkeer is nog wel te begrijpen, maar ik ben er (ook na langere tijd erover nadenken) nog niet uit waarom je 9292ov zou opstarten om de headlines van De Telegraaf te lezen. Misschien om de tijd te doden tijdens het wachten op de bus, maar de meeste iPhone-bezitters hebben daar zelf wel een oplossing voor, variërend van VK Puzzels tot Minigore of gewoon de eigen iPhone-applicatie van De Telegraaf.

Gratis versie

Bij elke geplande reis krijg je 4 opties. Met Eerder en Later kun je de tijdstippen verschuiven.Naast de betaalde Pro-versie van de applicatie zal ook de gratis 9292ov GPS een update krijgen. Deze applicatie is gekoppeld aan de mobiele site mobiel.9292ov.nl: na het starten van de app en het bepalen van je actuele locatie word je doorgestuurd naar de mobiele website. Die mogelijkheid blijft nog steeds aanwezig, ook in versie 1.3 (die over een paar dagen in de App Store verschijnt). De mobiele website biedt echter veel minder functionaliteit: je krijgt alleen een kaartje van de aankomsthalte te zien (niet van de vertrek- en overstaphaltes), de tarieven staan er onoverzichtelijk in en je kunt niet op de kaart een bestemming aanwijzen. Wel zul je even moeten wennen aan de invoerwijze van het adres: bij de mobiele website vul je ‘Rotterdam, Weena’ in terwijl dat in de mobiele applicatie ‘Weena, Rotterdam’ moet zijn.

Eén ding is wel een stuk lastiger gemaakt en dat is het plannen van een reis via een zelfgekozen omweg. Bij de mobiele site heb je in het formulier de opties vertrekplaats/via/aankomstplaats. In de mobiele applicatie moet je de trajecten achter elkaar plannen. De route Amsterdam-Breda-Groningen is dus niet in één keer in te vullen. Je moet eerst plannen van Amsterdam naar Breda en daarna kun je op Breda tappen om de optie ‘Plan nu vanaf hier’ te kiezen. Je krijgt dan een versnipperd beeld van de kosten en de totale reistijd.

Desondanks is de mobiele applicatie 9292ov Pro veel gebruiksvriendelijker dan de huidige mobiele website. Je hebt de mogelijkheid om favoriete trajecten en locaties vast te leggen, je krijgt duidelijk te zien hoe je moet lopen en je wordt niet lastiggevallen met allerlei nuttig bedoelde linkjes zoals ‘Adverteren’ en ‘Reageren’ die op de mobiele website te vinden zijn. Extra linkjes zijn er wel, maar staan bijeen op het tabblad ‘Meer’ zodat je niet in de weg zitten bij het plannen van een route. 9292ov Pro is in het Nederlands en het Engels te gebruiken.

Alternatieven

De afgelopen maanden zijn er een aantal OV-applicaties verschenen, die zich elk op één vervoermiddel richten: Bus en Bus NL/Bushalte zijn bedoeld voor het busvervoer, maar dekken beide nog niet heel Nederland af, de oude bekende Trein heeft wel dekking voor heel Nederland, maar concentreert zich zoals de naam al aangeeft alleen op treinvervoer. En sinds kort zijn er metro-applicaties zoals Infomaps Metro voor de stad Amsterdam en OV-applicaties voor specifieke steden zoals de internationaal gerichte applicatie MetrO.
Deze applicaties hebben wat ons betreft nog steeds bestaansrecht voor mensen die een specifieke vorm van openbaar vervoer gebruiken, al zal het voor die apps wel een stuk lastiger gaan worden in de App Store.

Korte vergelijking met Trein

De leidende OV-applicatie in de App Store is zonder enige twijfel Trein, van Dennis Stevense. Hoe verhoudt 9292ov Pro zich tot Trein als we uitsluitend naar reizen met dit vervoermiddel kijken? Qua interface is 9292ov Pro voor een deel schatplichtig aan Trein; de applicaties lijken vrij veel op elkaar. De verschillen zitten vooral in de nuances: in het scherm ‘Planner’ (bij 9292ov Pro) mist bijvoorbeeld een ‘Via’-optie die wel in ‘Reis plannen’ (Trein) voorkomt. Daarentegen ontbreekt (uiteraard) de knop ‘Vervoerstypen’ weer in Trein en heeft 9292ov Pro ervoor gekozen de knoppenbalk in beeld te houden. Beide applicaties kunnen een reisadvies via e-mail versturen: Trein doet dit via de Mail-applicatie, 9292ov Pro vanuit de applicatie zelf (een van de nieuwe mogelijkheden van iPhone-firmware 3). Een sterk punt van 9292ov Pro is dat deze applicatie ook de reiskosten voor je gekozen traject toont. Daarentegen vinden we de schermen van Trein op veel punten duidelijker, met name als het puur om het reisadvies gaat. Voorlopig zijn deze applicaties dan ook wel complementair aan elkaar, maar 9292ov Pro heeft twee pro’s ten opzichte van Trein: de aankomende realtime-updates en het feit dat de gegevens echt door de aanbieder zelf ter beschikking zijn gesteld (in tegenstelling tot Trein, die de gegevens van de NS-website afhaalt en waarbij de ontwikkelaar bij elke grote aanpassing van de NS weer een nieuwe oplossing moet verzinnen).

Conclusie

Voor mensen die veel met het openbaar vervoer moeten reizen is 9292ov Pro een logische aanschaf, zeker als straks ook nog de realtime vertrektijden van het openbaar vervoer erin te vinden zijn. Je bespaart een hoop wachttijd bij de bushaltes en op stations als je precies weet wanneer het OV vertrekt. De prijs van €1,59 is op die manier zo terugverdiend. De applicatie Trein kan het nog lastig krijgen, want alle functionaliteit (en meer) is ook in 9292ov Pro te vinden. Gegevens van alle 62 OV-bedrijven in Nederland zijn aanwezig en de informatie is gegarandeerd compleet – in tegenstelling tot andere OV-applicaties voor de iPhone. Als de beloofde update met realtime-gegevens eenmaal beschikbaar is, is er wat ons betreft sprake van de ultieme OV-applicatie.

Info: 9292ov Pro

  • Ontwikkelaar: 9292 (samen met Robin Speijer / Xwits)
  • Applicatie: 9292ov Pro
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €1,59 (introductieprijs), daarna respectievelijk €2,39 en €2,99
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 2,7MB
  • Cijfer: 8,5
9292ov Pro is inmiddels beschikbaar in de App Store

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

76 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.