Qype op de iPhone: Europees alternatief voor Yelp? (review)

Qype is volgens TechCrunch dé Europese tegenhanger van Yelp. Maar als je zoekt, vind je toch weinig gegevens en al helemaal weinig reviews.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

De categorieën in Qype op de iPhone.In Amerika is Yelp dé site die je gebruikt om restaurantreviews te lezen. Er blijkt echter ook een Europese tegenhanger te zijn: Qype, een dienst die met 9 miljoen maandelijkse gebruikers nauwelijks onderdoet voor de 11 miljoen die Yelp maandelijks verwelkomt. Dit zijn cijfers van Comscore, die mogelijk wat conservatief zijn ingeschat. Qype zelf beweert in december 17,7 miljoen unieke bezoekers te hebben geteld. Google en Nokia zouden al interesse hebben getoond in Qype. De dienst bestaat al sinds 2005 en er is al voor 8 miljoen pond aan durfkapitaal in gestoken, maar toch hebben we in Nederland nog nauwelijks van deze reviewsite gehoord. Hoe kan dat? En is het de moeite waard om de pas vernieuwde iPhone-applicatie Qype Radar eens te installeren?

Het lijstje met gevonden restaurants.Net als Yelp gaat het bij Qype om meer dan alleen restaurantreviews. Je krijgt bij het opstarten een lijst te zien met restaurants, eetcafé’s en koffiebars, fastfood, nachtleven, winkels, hotels, kunst en vermaak en taxibedrijven. Bij taxibedrijven vindt Qype helemaal niets, maar stelt voor om met Google te gaan zoeken. Dat levert helaas niet echt nuttige informatie op: Inbouw Service Nederland is één van de suggesties, maar daar zit ik als dronken caféganger niet op te wachten: ik wil gewoon naar huis.

Bij restaurants en eetcafé’s werkt Qype een stuk beter: ik kan bijvoorbeeld een hamburger eten bij Burgermeester of sushi eten bij Akitsu. Bij elk bedrijf staat de afstand vanaf mijn huidige locatie, soort keuken, openingstijden en adres. Gebruikers kunnen ook reviews en foto’s plaatsen, maar de hoeveelheid gebruikersfeedback is nog beperkt. Kijk je bijvoorbeeld in Yelp, dan staan er bij goede restaurants (maar zelfs bij snackbars zoals In ‘n Out Burger) tientallen reviews. In Qype heb je geluk als er één of twee reviews te vinden zijn.

Volgens oprichter Stephan Uhrenbacher (inderdaad, Qype is van oorsprong Duits) zijn er nu 500.000 geregistreerde gebruikers die meer dan 1 miljoen reviews hebben achtergelaten. Qype heeft gelokaliseerde versies in Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Brazilië. Maar zelfs als je in een typisch Duitse stad als Wolfsburg gaat zoeken is het aantal reviews nog beperkt.

Je zit in Qype niet vast aan je huidige locatie, maar kunt via de instellingen ook een andere stad invullen. Het lijstje met gevonden resultaten kun je ook op een kaart bekijken en vervolgens meer informatie opvragen of vanuit de applicatie meteen bellen naar het restaurant. Zoek je op kleinere Nederlandse plaatsnamen, zoals Ermelo of Steenwijk, dan vindt Qype helemaal niets… terwijl daar toch minstens een Chinees restaurant te vinden moet zijn.

Qype, dé Europese tegenhanger van Yelp? Wat mij betreft niet: als je een goed restaurant zoekt ben je eigenlijk beter af met lokale zoekdiensten zoals Iens (Nederland) of Truvo (België). Waar die 17,7 miljoen unieke bezoekers van Qype zich bevinden is me dan ook vooralsnog een raadsel. De applicatie kan wel handig zijn als je kriskras door Europa reist en een applicatie zoekt die voor elk land een niet te uitgebreide selectie toont.

Info: Qype Radar

  • Ontwikkelaar: Qype
  • Applicatie: Qype Radar
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 2.4
  • Bestandsgrootte: 1,7MB
  • Cijfer: 6,5

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 februari 2012, 13:00
Categorie Reizen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.