Populaire tv-quiz Per Seconde Wijzer op iPhone uitgekomen

Per Seconde Wijzer voor iPhone is een leuke quiz app bij het televisieprogramma. Je speelt het solospel voor de highscore of tegen vrienden.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Per Seconde Wijzer iPhone app uitgekomenAls Nederlandse quizvolger met een iPhone kan je je geluk niet op. Nadat vorig jaar De Slimste Mens en Wetenschap in Beeld Quiz Battle de App Store al veroverden, heeft nu zo’n beetje elk medium zijn eigen quizspel. Quest Master, Wie is de mol en Weet ik veel, zagen zich vorige week nog aangevuld door GTST Quiz en de Nationale Nieuwsquiz. Die laatste was bijzonder pittig en dat geldt misschien ook wel voor de nieuwste app in de lange rij: Per Seconde Wijzer.

Vanavond om 19.55 uur op Nederland 2 begint het nieuwe seizoen van Per Seconde Wijzer en het is dus niet toevallig dat de bijbehorende iPhone-app ook vandaag is uitgekomen. Het spel van de VARA heeft net als de Nationale Nieuwsquiz van NCRV een solostand en een mogelijkheid om online tegen een willekeurige tegenspeler of een vriend te spelen.

Per Seconde Wijzer vraag Per Seconde Wijzer eindstand

Voor de highscore

De solostand van Per Seconde Wijzer is de meest in het oog springende optie. Die is opgezet als een highscorespel. De standaard quizmanier is steeds hetzelfde. Je krijgt zes antwoorden te zien en de vraag bovenin beeld. Bijvoorbeeld: “Benoem de Engelse prime minister”, waaronder zes antwoorden staat. Na de introductietijd of als je zelf op Start drukt, komen de omschrijvingen in beeld en tik je bij elke de juiste minister aan. Gaf je eerst ‘Major’ als antwoord op een omschrijving, dan kan je die daarna alsnog aantikken bij een andere omschrijving. Net zolang totdat je een antwoord hebt voor alle omschrijvingen. Nadien kan je de antwoorden nog wisselen.

Tijd bepaalt punten

Per Seconde Wijzer is geen haastig spel, maar tijd is wel belangrijk. Dat zijn je punten. Elke ronde in de solostand moet je per vraag steeds meer antwoorden goed hebben. Het begint met 3 en wordt al snel meer. Als je één keer meer fouten hebt dan het beoogde aantal, ben je af en wordt je score weergegeven in het hoofdmenu. Maar: je kan foute antwoorden wegkopen met jokers… en die kosten tijd. Het kan heel snel gaan: veel twijfelen bij een vraag én jokers inzetten, kan je waardevolle gespaarde seconden plotsklaps vernietigen – en als je daarom de volgende ronde geen tijd meer over hebt voor jokers, wordt het erg lastig.

Per Seconde Wijzer rubrieken Per Seconde Wijzer hoofdmenu

Eigenaardigheid

In de stand tegen een online speler zagen we een eigenaardigheid: tegen een willekeurige speler duurde een spel twee rondes, maar tegen een vriend drie. Het blijkt dat een online spel een ‘best of three’ is: de eerste die twee potjes heeft gewonnen, wint het spel. Zo duidelijk wordt het helaas niet gegeven door Per Seconde Wijzer. Wel mogen spelers om beurt een onderwerp kiezen: wetenschap, geschiedenis, tegenwoordige tijd, sport of kunst. Onder de beker rechtsboven worden je scores in online potten en solopotjes onthouden en kan je ook in deze quizapp terugzien dat je meer weet dan anderen… of niet.

Downloaden: Per Seconde Wijzer (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 maart 2014, 10:17
Categorieën Games, Nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.