NU.nl brengt nieuwe iPhone-app uit

NU.nl heeft een totaal vernieuwde iPhone-app uitgebracht. De live-secties zijn uitgebreid en je kan berichten later teruglezen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

NU.nl iPhone-app vernieuwd headerDe nieuwssite NU.nl heeft een compleet nieuwe applicatie op de iPhone uitgebracht. Het is een vernieuwing van de losse iPad-app die al langer aangeboden werd en nu universeel te gebruiken is. In de vernieuwde applicatie kan je oneindig naar beneden scrollen om oudere verhalen op te vragen en kan je artikelen markeren om later te lezen. Artikelen die je al gelezen hebt en bewaard voor later, worden opgeslagen via iCloud en gesynchroniseerd met de iPad.

Voor een applicatie met het predikaat ‘compleet nieuwe app’, ziet NU.nl er verrassend vertrouwd uit. Nog steeds tref je op de voorpagina een selectie van de laatste berichten op gebied van algemeen nieuws, binnenland, buitenland, economie en sport. De tabbladen onderin de app zijn echter verdwenen. Die hebben geheel volgens de trend plaatsgemaakt, voor een menuknop links bovenin.

Ook op de iPad is de NU.nl-app grondig onder handen genomen, met onder andere de opvallende nieuwe sectie Dag van Nu. Op iPadclub.nl: NU.nl totaal vernieuwd op iPad

Daarmee ontlok je een grote lijst van categorieën die je kan bekijken, met helemaal bovenaan vijf rubrieken die je zelf selecteert om snel te benaderen. Je selectie wordt, opnieuw, gesynchroniseerd met de iPad. Met vierkante knoppen bovenin de menubalk, benader je snel het net binnengekomen nieuws, de laatste foto-overzichten en videojournaals. De laatste twee zijn de enige rubrieken in de app waarbij de landscape-modus van de iPhone ondersteund wordt, net als in slideshows. Voor de rest is die niet aanwezig.

Op paginaniveau is een aantal kleine, maar logische aanpassingen doorgevoerd. Je kon in de oude NU.nl-app al steekwoorden van artikelen opslaan om zo pushberichten te ontvangen over nieuwe berichten met die steekwoorden, maar nu ligt er meer dan ooit de nadruk op. Allemaal om er meer dan 30.000 gebruikers voor te interesseren, het aantal waar het in de vorige app op bleef hangen. Een peulenschil als je het vergelijkt met de 1,4 miljoen downloads die de oude iPhone-app heeft bereikt.

NU.nl iPhone-app hoofdmenu links NU.nl iPhone-app voorpagina

De pushberichten voor je onderwerpen van voorkeur, zijn te (de)activeren in de nieuwe sectie Mijn Nu. Daar worden de laatste verhalen omtrent je interesses getoond en vind je ook voor later lezen gemarkeerde verhalen terug. Een rode badge laat zien hoeveel nieuws er in de sectie valt te halen.

Volgens NU.nl wordt er vooral veel gescrolld door de applicatie, een van de redenen waarom de tabbladen onderin zijn gesneuveld. Het is ook de aanzet tot het oneindig terug kunnen scrollen in de tijd op rubrieksniveau. Met tussenkoppen zie je nieuws van ‘eerder vandaag’, ‘gisteren’ en verder terug langskomen. Zo kan je eenvoudig in het archief duiken. Tussen berichten schakel je dan weer met een horizontale veeg. Op de voorpagina volstaat een veeg om naar de Net Binngengekomen-sectie te navigeren; een volgens NU.nl erg populaire rubriek. Ook een andere NU.nl-tak doet op natuurlijkere manier zijn intrede in de app: je kan nu met één druk de reacties op NUjij lezen en als je een account op de site hebt, kan je ook in de app reageren op berichten. Maar als we het over scrollen hebben, is er wel iets raars aan de hand in de app. Je kan, zoals gebruikelijk in elke app, niet op de tijd bovenin je iPhone-scherm drukken om naar de bovenkant van de pagina te gaan. Daar ligt een verbeterpunt.

NU.nl iPhone-app Mijn NU met filters NU.nl iPhone-app nieuwe tv gids

De live-informatie in de bovenbalk met files, beurskoersen, het weer, livestanden van sport/ voetbalwedstrijden en de televisiegids is eveneens onder handen genomen. De televisiegids laat zich soepel doorscrollen. Verticaal voor het zenderaanbod, horizontaal voor de tijd. Het weer is uitgebreid met een overzicht voor verschillende delen van het land en een regenkaart. Tenslotte doet NU.nl ook een gooi naar hoofdleverancier van voetbalstanden. In een uitgebreide lijst kan je aangeven voor welke clubs uit de Eredivisie, Jupiler League, Europese toernooien, landentoernooien en de beker je pushberichten wil meekrijgen. Met de vernieuwde livesecties kan het nieuwe NU het heel veel apps lastig maken.

Het minder fijne gedeelte, is dat de nieuwe app ook rich media-reclameuitingen van adverteerders ondersteunt. Bewegende beelden, grote foto’s en video’s zijn allemaal mogelijk in de applicatie. Albert Heijn zal de eerste maand het voortouw nemen in het reserveren van ‘contentblokken’ met reclame.

De gedachte achter de nieuwe app van NU.nl is gebruikers méér nieuws laten lezen. Daarvoor is de opzet helemaal klaar. Meer mogelijkheden voor persoonlijk interessant nieuws, makkelijker naar andere rubrieken scrollen en oneindig doorscrollen naar eerder geplaatste berichten. De nieuwe versie van NU.nl gaat niet alleen op heel veel homescreens terecht komen. Hij kan er ook wel eens voor gaan zorgen dat je andere apps niet meer nodig hebt.

Downloaden: NU.nl (gratis, universele app)

De app is zonet live gegaan in de App Store, maar het kan even duren voordat je de nieuwe versie ziet. De oude versie herken je aan de titel NU HD, een iPad-only app.

Ook mobiele site van NU.nl vernieuwd

Behalve de iPhone- en iPad-app, heeft NU.nl ook haar mobiele website vernieuwd. Die past zich geheel aan op het platform waar je hem mee bezoekt: op de iPad wordt het beeld onderverdeeld in twee kolommen, op de iPhone ziet hij er net zo uit als de nieuwe applicatie. Linksboven heb je met een knop toegang tot het menu met categorieën, al kan je de rubrieken er niet zelf indelen zoals in de iPhone-app mogelijk is. Wel kan je de mobiele site van NU.nl in landscape-modus gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 november 2012, 11:31
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerp sanoma

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.