Word Colors en Word Chat: nieuwe online woordspellen op de iPhone

Er zijn twee nieuwe woordspellen verschenen op de iPhone en iPod touch: Word Chat en Word Colors. Beide zijn ze online speelbaar en hechten ze waarde aan het sociale aspect, en als het populaire Wordfeud.

Word Colors iPhone iPod touchHet onlangs door ons gerecenseerde Wordfeud is al een zomer lang een van de meest populaire apps op de iPhone. De Scrabble-variant met het Nederlandse woordenboek laat spelers online woorden maken tegen elkaar en biedt tegelijk een mogelijkheid tot chatten. Die combinatie werkt en dat zien ontwikkelaars ook. Als gevolg zijn er vandaag twee gloednieuwe online woordspellen verschenen op de iPhone en iPod touch. Word Colors is daarnaast ook met meerderen te spelen door de telefoon door te geven.

Word Chat

Word Chat screenshot iPhoneVorige week vrijdag kondigden we Word Chat al aan. Het spel laat twee spelers tegen elkaar zoveel mogelijk Engelse woorden maken in 100 seconden tijd. Net als Scrabble en Wordfeud, leveren minder bruikbare letters meer punten op. Zo moet je in de tijd zoveel mogelijk punten vergaren. Het aardige is daarbij dat je beloond wordt voor langere woorden. Voor elk woord van 5 letters krijg je een dubbele waarde, een woord van 6 letters wordt berekend met een factor x3 en een 7-letterige klapper krijgt een x4. Dat kan hard oplopen.

Word Chat is in essentie wat simpeler dan Wordfeud, omdat je geen rekening hoeft te houden met strategische plekken op een bord. Wel legt het spel juist veel meer nadruk op het sociale aspect. Als je een iPhone 4 met front-facing camera hebt, kun je tijdens het spel zelfs videochatten. Face to face met je tegenstander bezig zijn verhoogt misschien de spanning, maar het knaagt aan de concentratie die je nodig hebt tijdens het spel. Het toont maar aan dat Word Chat zwaar tilt aan het sociale aspect. Je kan behalve vrienden toevoegen namelijk niet tegen onbekenden spelen. Dat voorkomt in ieder geval ongewenste beelden. Spelers die geen front-facing camera hebben, kunnen wel de ander zien en horen, maar zelf niet uitzenden.

Voor de offline-speler heeft Word Chat meer te bieden dan Wordfeud. Naast de online modus, is er ook een stand waarin je zoveel mogelijk score moet behalen met 200 letters die je krijgt. De Countdown-stand is daarnaast de online multiplayer offline gehaald: zo veel mogelijk punten scoren in 100 seconden.

Downloaden: Word Chat (€0,79)

Word Colors

Word Colors screenshot iPhoneAnders dan Word Chat, speelt Word Colors veel meer in op het aloude Scrabble. Je hebt nog steeds een plankje met letters die je op een bord dient neer te leggen. Het bord heeft speciale bonusvakken die meer punten opleveren en als de letters op je plankje gebruikt zijn, krijg je nieuwe letters totdat er geen meer over zijn. De grote twist van Word Colors is dat je grote puntenaantallen kan scoren door letters van dezelfde kleur aan elkaar te leggen. Als je bijvoorbeeld FACES aanlegt waarvan de eerste twee letters rood zijn en de laatste drie oranje, krijg je het volgende: de F is 4 punten en de A 1. Dat maakt 5. Er zijn twee rode letters aan elkaar dus 2 x 5 = 10 punten. CES is samen 6 punten. Keer drie oranje letters maakt dat 18 punten. In totaal levert FACES nu 28 punten op. Dat is nog zonder de extra’s die op het bord liggen. Donkere vakjes als +1 tot en met +4 leveren extra punten op voor de letter die erop ligt, met WC (Wild Color) kun je een letter van kleur veranderen en met SC (Super Color) veranderen al je neergelegde letters in één kleur.

Het is even wennen om gekleurde letters op je plankje te hebben staan. Het maakt het niet makkelijker om woorden te maken, iets wat voor velen sowieso lastiger is in het Engels dan in onze moerstaal. Met de Shuffle-knop leg je de letters in een andere volgorde op de plank. Dat gaat met een geinige animatie en onderstreept hoe mooi Word Colors is afgewerkt. Chatten met medespelers gaat in bubbels en de stijl van kaders met ronde hoeken wordt doorgetrokken van het hoofdmenu tot aan de duidelijke speluitleg. Bijzonder is ook de Wall waarop je met andere gebruikers kunt chatten zonder een potje te spelen. Die wordt vooralsnog gebruikt door mensen die een bepaald type tegenstander zoeken. Als je een nieuw spel wilt spelen, kun je ook zoeken op gebruikersnaam, je vriendenlijst, mailadres, willekeurige tegenstander of een lokale tegenstander. Daarbij geef je de telefoon aan elkaar door als er een woord is gelegd. Helaas gebeurt dat zonder tussenscherm, dus het is erg eenvoudig om te zien welke letters de ander heeft.

World Colors is een leuke, frisse variant op Scrabble (en Wordfeud) en mag wat ons betreft snel voorzien worden van een Nederlands woordenboek. Het is verkrijgbaar in een betaalde en gratis versie. De laatste heeft advertenties na het leggen van een woord.

Downloaden: Word Colors (€0,79)
Downloaden: Word Colors Free (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 september 2011, 16:57
Categorie Games
Onderwerpen scrabble, woordspel, wordfeud

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.