Nieuwe NRC-app: lees de papieren krant op de iPad

NRC Handelsblad heeft haar papieren krant uitgebracht op de iPad. Elke dag kun je voor 1,59 euro het laatste nummer van de krant downloaden - maar abonnees hebben gratis toegang.

NRC krant voor de iPad nieuwe appNRC Handelsblad heeft een nieuwe applicatie voor de iPad uitgebracht waarin de papieren editie van de krant op de iPad is te lezen. Elke dag kan de krant er voor 1,59 euro gedownload worden. De al langer bestaande iPad-app van NRC is met de komst van deze nieuwe app verdwenen. Mensen die al een abonnement op de papieren editie hebben, krijgen gratis toegang tot de versie op Apple’s tablet. In de applicatie is voor iedereen het laatste nieuws wel gratis te lezen.

De krant ziet er op de iPad precies zo uit als op papier. Omdat de layout hetzelfde is, moet je naar beneden scrollen voor de onderkant van de pagina en moet je handmatig inzoomen totdat een artikel voor jou op de gewenste grootte is. Je kan echter ook langer drukken op een stuk. Dan verschijnt het in een aparte pop-up en wordt de rest van de krant donkerder gemaakt. De pop-up is broodnodig, want het blijkt dat de broodletter van het NRC met de letterdichtheid van de krant, maar lastig leest op het scherm van de iPad. In het pop-up venster is de leesbaarheid beter.

Door een ster in te drukken in de pop-up, sla je een artikel op in een map met favoriete artikelen of artikelen die je er later nog eens op wil naslaan. In de pop-up kun je ook op fullscreen drukken, waarna het artikel de hoofdmoot van het beeld vormt. In de horizontale houding van de iPad verschijnt dan aan de linkerkant een inhoudsopgave van de gehele krant in beeld. Op die manier is de krant makkelijker te lezen, maar ziet ze er een stuk oninteressanter uit. In de traditionele krantenlayout is het jammer dat de pagina’s van een spread, met foto’s die over het midden van de pagina gaan, niet altijd goed naast elkaar staan. Als je naar onderen bent gescrold op een pagina, kun je de volgende maar weer zomaar bovenaan beginnen – terwijl een artikel of foto doorloopt.

De app is universeel en werkt ook op de iPhone, maar de artikelen synchroniseren niet onderling. Van tevoren is het dus raadzaam om te bedenken op welke van de twee platforms je de krant wilt downloaden.

In de eerste App Store-recensies wordt flink afgerekend met de applicatie, met name vanwege de enorme prijsverhoging die NRC recent doorvoerde in de digitale abonnementskosten. Door drie 1-ster recensies staat het gemiddelde zo na 9 recensies op 3 sterren. Dat is een stuk lager dan de applicatie NRC In Beeld, waarmee gratis fraaie nieuwsfoto’s kunnen worden bekeken. Die telt maar liefst 110 5-sterren recensies en een gemiddelde van 4 sterren.

Downloaden: NRC (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 september 2011, 17:34
Categorieën Kiosk, Nederlandse apps, Nieuws

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.