Nieuwe iPhone-kaartapplicatie: iMaps van AND (eerste indruk)

AND heeft een applicatie in de App Store uitgebracht met de naam iMap. Je kunt er routes mee plannen door heel Nederland, maar hebt er wel een internetverbinding voor nodig.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

and routeAND was vorig jaar al bezig met een kaartapplicatie voor de iPhone. Nu hebben ze eindelijk een applicatie uitgebracht via de App Store: iMap. De applicatie is gratis te installeren en kan routes plannen van je huidige locatie naar een willekeurige andere locatie. Je kunt pinchen op de kaart om in en uit te zoomen en je kunt swipen om over de kaart te bladeren. Op de About-pagina staat dat het op dit moment alleen mogelijk is om een kaart van Nederland te zien, maar er zijn plannen om het uit te breiden naar de rest van de wereld. De beschrijving in de App Store is heel summier, dus er zat niets anders op dan zelf maar eens te installeren en te kijken of het een geduchte concurrent voor Google Maps kan worden.

Bij het opstarten van de applicatie krijg je een waarschuwing te zien dat de applicatie alleen werkt wanneer je een werkende dataverbinding hebt, hetzij via Wi-Fi of 3G. Vervolgens kun je je actuele locatie opvragen of in het zoekvak rechtsboven een zelfgekozen adres invoeren. Het levert een resultatenlijst met drie icoontjes op: je kunt hiermee je start- en eindpositie kiezen of inzoomen op de kaart bij het gekozen adres. Invoeren van namen van winkels of personen is niet mogelijk; je zult de straatnaam moeten weten. Postcodes werken evenmin.

Het zoeken duurt iets langer dan je van Google Maps gewend bent. Je kunt op de kaart inzoomen en kijken waar er eenrichtigsverkeer of voetgangersgebied is, maar je kunt niet de huisnummers zien. Ook kun je niet schakelen tussen kaart- en satellietweergave, zoals bij Google Maps. Houd je je vinger op de kaart gedrukt, dan verschijnt er een popup met de tekst ‘Action’, maar functionaliteit is nog niet ingevuld. Om een route tussen twee punten te berekenen zul je eerst een adres als beginpunt en vervolgens een adres als eindpunt moeten invoeren. De applicatie begrijpt nog niet dat je na het invoeren van het vertrekpunt automatisch het andere adres als eindpunt wilt gebruiken. Je kunt dus in de praktijk meerdere vertrekpunten instellen, maar een route plannen zit er dan niet in.

Als AND Map 2.0 de route berekend heeft, zie je de afstand, de tijdsduur en een kaartje met daarin een detail van de route (ergens halverwege het traject). Het opvragen van de routeomschrijving met de knop Directions lukte niet, omdat het startpunt (Koningsplein in Amsterdam) volgens de applicatie in een afgesloten straat ligt, die met de auto niet te bereiken is. Je kunt niet aangeven dat je de route wilt lopen, fietsen of scooteren, of dat je tegen alle regels in toch van het Koningsplein wilt wegrijden. Kies je een nieuw vertrekpunt, dan zul je je eindpunt ook weer opnieuw moeten invoeren. Druk je daarbij per ongeluk op het verkeerde icoontje (“toon map” in plaats van “zet eindpunt”) dan is de route ook weer gewist. De icoontjes zijn nogal klein, dus grote kans dat je verkeerd mikt.

Je krijgt de route in de vorm van plaatjes, met daarbij een begeleidende tekst zoals “After 461 meter turn left onto Vlietlaan”. Prima te doen als je een bijrijder heeft die alle aanwijzingen voorleest en precies kan inschatten wanneer je 461 meter verderop bent, maar om te navigeren is het niet geschikt.

Voorlopige conclusie: het is goed dat er meer concurrentie voor Google Maps komt en we hadden het van oorsprong Nederlandse bedrijf AND ook best willen feliciteren met deze mooie applicatie maar de applicatie is te traag en te inflexibel om een echte concurrent voor Google Maps te zijn.

Installeren: iMaps (gratis)
Tipgever: Paul

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 1:13
Categorie Navigatie
Onderwerp wenskaarten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.