NewsBar: Mac-app voor RSS-nieuws op iPhone uitgekomen

NewsBar voor iPhone is een lichtgewicht RSS-reader die snel en soepel werkt. Je kan RSS-feeds inladen als XML bestand en via iCloud syncen.

NewsBar RSS reader iPhoneDe Mac-applicatie NewsBar, een goed gewaardeerde RSS-lezer waarin je het laatste nieuws van je favoriete sites kan volgen, is uitgekomen voor de iPhone. De mobiele applicatie is uiteraard geen transparante balk die net als op de Mac ‘over’ het systeem heen zichtbaar is, maar een traditionele app die je opent om het laatste nieuws mee te krijgen. De applicatie synchroniseert het nieuws dat je al gelezen hebt via iCloud tussen de iPhone en Mac. Zolang Google het zelf nog toe laat, kan je ook je feeds uit Google Reader importeren. Hoe goed is deze nieuwsapp?

Werking

Zoals bekend is, sluit Google Reader haar deuren op 1 juli. Vanaf dat moment kan je geen beroep meer doen op de dienst die je pijlsnel voorziet van de laatste nieuwsberichten van websites die je invoert. NewsBar heeft een eigen ophaalsysteem voor de laatste berichten, en bouwt dus niet door op Google Reader. Maar je kan je bestaande nieuwsabonnementen (RSS-feeds) wel doorgeven in de app – en niet alleen die van Google Reader. Het idee is dat je je RSS-feeds vanaf de desktop opslaat als OPML (XML)-bestand. Die verstuur je dan naar je mailadres dat je op de iPhone ontvangt, en dan kies je ervoor de bijlage op de iPhone te openen in NewsBar. Vervolgens worden al je sites met nieuwsberichten ingeladen. Eveneens kan je Twitter- en Facebook-feeds (handmatig) toevoegen en ondersteunt de app met een wachtwoord beveiligde RSS-feeds.

NewsBar overzicht feeds NewsBar iPhone nieuwskoppen

NewsBar laat je ook vanuit de app feeds invoeren. Je geeft een URL aan, de map waarin hij moet worden getoond en een naam. Mappen kan je ook aanmaken en beheren vanuit de app, zodat je nieuws per site maar ook per zelf aangemaakte categorieën kan bekijken. Met het grijze pijltje achter elke map of elke feed ga je naar de instellingen ervan. Je opent hem met een tik erop.

Geen opsmuk

NewsBar doet niet aan visuele opsmuk. De berichten laden snel onder elkaar in en je ziet koppen en de eerste regels van een tekst. Foto’s zijn in geen velden of wegen te bekennen. Gelezen berichten worden lichtgrijs getoond, en je kan middels een optieknop rechtsboven alle items markeren als gelezen, alles als ongelezen en een schakelaartje omzetten. Kies je voor Show Read Items, dan blijven ze staan. Hide zorgt dat ze verdwijnen zodra je ze hebt bekeken. Met Show komen ze dan weer terug. Ook kan je sterren zetten om artikelen te bewaren als favoriet. Je geeft zelf aan of je eerst een preview in het uiterlijk van de app wil lezen als je op een artikel drukt, of dat je meteen de website in de app ziet. Vanuit beide kan je met een horizontale veeg terug naar de vorige pagina. Het werkt fijn, snel en soepel.

NewsBar nieuwsbericht preview NewsBar instellingen

Overzichtelijk

Navigeren in de app doe je met een centrale balk bovenin beeld. Tik erop en je krijgt een overzicht van mappen en nieuwsbronnen in beeld. Je bereikt er ook de mogelijkheid om al het laatste nieuws onder elkaar te zien en doet er een beroep op je favoriete artikelen. In de app heb je verder slechts één scherm voorhanden: die met instellingen, wat ervoor zorgt dat NewsBar echt een overzichtelijke applicatie is. De instellingen zijn simpel: worden artikelen geopend in Safari of in de app zelf? Zie je een counter met ongelezen artikelen die dag? En krijg je een notificatie in de app als er nieuwe items zijn? Er is zelfs een mogelijkheid dat het scherm van de iPhone niet automatisch dimt tijdens het gebruik van de app. Ook qua updates ziet de app er goed uit: een iPad-versie komt, je kan binnenkort filteren op sleutelwoorden en de app-krijgt ondersteuning voor het notificatiecentrum. Het is nog niet bekend of daar ook pushberichten voor individuele nieuwsbronnen bij om de hoek komen kijken.

Moeilijk tegenspreken

Je moet vallen voor de simpele, nuchtere uitstraling van NewsBar. Maar technisch laat de app zich moeilijk tegenspreken. Hij bedient intuïtief en soepel, is door het ontbreken van beeld datavriendelijk en snel en je vindt er meteen je weg in. Ook als je de Mac-app niet gebruikt, is NewsBar je overweging waard.

Downloaden: NewsBar RSS reader (€3,59, iPhone, iOS 6.0+)
Ook genoemd: NewsBar RSS Reader (€4,49, Mac, OS X 10.6.6+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 mei 2013, 13:38
Categorie Nieuws
Onderwerpen google reader, rss
1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.