MixMo: maak van je iPad een professionele cd-speler voor dj’s (review)

Review van MixMo Pro: de eerste iPad-app die één cd-speler van je iPad maakt. Met de nadruk op één, waardoor je meerdere iPads (en een mengpaneel) nodig hebt om een dj-set te maken.
Jeroen Wienen - · Laatst bijgewerkt:

MixMo ProEr zijn al verschillende dj-apps te vinden in de App Store, zoals de populaire apps djay, Red Bull BPM MasterOut, Mixr en DJ Player. Het merendeel van de dj-apps die nu in de App Store staan probeert mixen mogelijk te maken op de iPad. Dit heeft de nodige nadelen, met als voornaamste het ontbreken van een voorbeluisterfunctie. MixMo verschilt voornamelijk op één cruciaal punt van deze dj-apps: de app poogt niet mixen mogelijk te maken, maar verandert je iPad in een cd-speler. De app is van de Nederlandse ontwikkelaar Nils Ariëns; hij gaf ons sinds vorige week de kans om de app aan de tand te voelen. Sinds vandaag staat MixMo Pro in de App Store.

Je kunt nummers in deze app niet met elkaar mixen en daardoor wordt de app meteen een stuk minder aantrekkelijk voor een grote groep. Mixen op de iPad was tot nu toe nog niet perfect uitgewerkt, waardoor het voor professionele dj’s niet interessant is. Desalniettemin hebben de huidige dj-apps wel een hoog entertainmentgehalte. Je kunt ermee aan je vrienden laten zien wat jij (of je iPad) wel allemaal niet kan en je kunt er vooral veel plezier mee hebben. Deze app pakt het serieuzer aan: intern mixen van verschillende nummers is niet mogelijk. Dit betekent dat je altijd meerdere iPads (of cd-spelers) en een mengpaneel nodig hebt om nummers te kunnen mixen. Misschien is juist dit de stap die gemaakt dient te worden om de iPad interessant te maken voor professionele dj’s.

De lay-out

De lay-out van de app doet direct denken aan de Pioneer CDJ-1000, een bekende cd-speler in de clubwereld. Qua indeling is de app redelijk vergelijkbaar: de play- en cueknop linksonder, linksboven de (hot)cue’s, het grote jog wheel in het midden, bovenin het display en rechts de pitchfader. Qua functies verschillen de twee nog wat van elkaar, maar de essentie wordt door de app goed vastgelegd. Het verschil in prijs mag er trouwens ook zijn; de app kost nog geen €15, voor de CDJ-1000 moest je -hij is nu niet meer nieuw te koop- ruim €1100 neerleggen. Zoals gezegd weet de app de essentie wel goed vast te leggen. De reactietijd is indrukwekkend, zowel met afspelen als met inladen. Het volledig inladen van een track, inclusief beatgrid (wav-weergave) en BPM gebeurt gemiddeld in 5 tot 8 seconden. Je kunt tijdens het laden een track al afspelen, dit gaat vrijwel onmiddellijk. Wanneer je een nummer inlaadt, stopt het vorige nummer met spelen. Persoonlijk vond ik dat jammer, maar de ontwikkelaar gaf aan dat dit bewust gedaan was. Nummers die je inlaadt komen namelijk in een lijst te staan en anders zou je het nummer ook daar weer moeten zoeken.

Je kunt binnen een liedje zoeken via de zoek-knoppen, of door met je vinger over de beatgrid te bewegen. Om een precieze plek binnen het nummer te vinden kun je de positie bijstellen door middel van twee knoppen in de linker en rechter bovenhoek van het jog wheel. Met deze knoppen kun je de positie van het nummer tot op een honderdste van een seconde goedzetten. Dit kun je natuurlijk ook met het jog wheel doen, wanneer het in vinyl modus staat. Handig is trouwens wel dat je niet naar de eerste beat hoeft te zoeken, want de app bevat een auto cue-modus. Deze werkt niet foutloos, maar vaak is het een handige functie.

Het jog wheel

Net als bij de CDJ-1000 kun je het jog wheel op twee manieren instellen: in jog modus en vinyl modus. Met de jog modus kun je de snelheid van het nummer tijdelijk verhogen dan wel verlagen. Dit kun je in beide modi ook doen door je vinger over de rand van het jog wheel te bewegen. Deze functie kun je gebruiken om de beats van twee nummers gelijk te laten lopen. Zodra je je vinger van het jog wheel afhaalt speelt het nummer zich weer in de originele snelheid af, zoals ingesteld met de pitchfader. In de vinyl modus gedraagt het jog wheel zich als ware je een lp aanraakt. Het scratchgeluid van de app is redelijk tot goed. Ook in deze modus kun je de snelheid van een nummer tijdelijk aanpassen door aan de buitenrand te draaien. Jammer is wel dat de beweging van het jog wheel stopt, wanneer je vinger het jog wheel loslaat. Bij professionele cd-spelers is dit vaak niet het geval. Wanner je dan een ruk aan het jog wheel geeft, beweegt het door en hoor je een backspin.

Loopen

Het maken van een loop gaat zoals je gewend bent. Je timet de positie waar de loop moet beginnen en wacht op het moment waar ‘ie moet aflopen en drukt vervolgens op Loop Out. Bij het maken van een loop wil de eerste keer nog wel eens een kleine onzuiverheid in het geluid ontstaan, direct na het indrukken van loop out. Het lijkt dan alsof de loop niet zuiver was, terwijl bij herhaling de loop toch goed blijkt te zijn. Is ‘ie dat niet, dan kun je de loop korter of langer maken in lengte. Dit doe je door eerst op Loop In of Loop Out te drukken en vervolgens met de knoppen in de linker of rechter bovenhoek de lengte aan te passen. De lengte waarmee zo’n loop wordt ingekort of verlengd voelt een tikkeltje willekeurig. Je krijgt namelijk geen duidelijk gevoel dat dit op een constante manier gebeurd. Het helpt ook niet dat de fine tune-knoppen niet oplichten als je ze indrukt, waardoor het soms niet helemaal duidelijk is of je aanpassing doorgevoerd is. De app bevat geen automatische loopfunctie van bijvoorbeeld 4 beats en ook geen knop waarmee je loops met de helft van zijn lengte kunt verkorten. Jammer, omdat deze functies op steeds meer nieuwe cd-spelers te vinden zijn. De ontwikkelaar heeft aangegeven deze functie mogelijk in de toekomst toe te voegen. Hij noemt als belangrijk voordeel dat nieuwe functies altijd kunnen worden toegevoegd, terwijl dat bij een cd-speler niet kan. Je kunt wel snel een oude loop terughalen door op Reloop te drukken, of door er een uit je Hot Bank in te starten.

Hot Bank, synchroniseren en pitchfader

In de Hot Bank heb je ruimte voor 3 cue points of loops. Deze kun je hier opslaan en op ieder moment direct oproepen. Met de sync-knop kun je je (hot)cue’s en (hot)loops synchroniseren met een andere iPad of iPhone, waardoor je dit niet op iedere iPad of iPhone apart hoeft te doen voor hetzelfde nummer. Dit gaat via Bluetooth. De app bevat geen functie waarmee je het BPM kunt synchroniseren met een andere iPad. De pitchfader is in te stellen in verschillende standen, zodat de gevoeligheid naar jouw wens is in te stellen. Je kunt de pitch precies instellen met speciale knoppen boven en onder de fader, waardoor je minder hoeft te prutsen dan met de pitchfader zelf. Wanneer je de pitch aanpast, terwijl je herhaaldelijk op de cue knop drukt bevroor de app volledig. Dit mag je als dj natuurlijk nooit gebeuren. De ontwikkelaar heeft echter al aangegeven dat er een update is ingediend waarbij onder andere deze bug wordt verholpen.

Het onderstaande filmpje geeft een indruk van de mogelijkheden. Als je eerst met je eigen ogen wilt zien hoe de app werkt, vanavond is de officiële releaseparty in de Fever te Oosterhout en deze is vrij toegankelijk. De eerste 50 gasten die hun iPad bij zich hebben krijgen bovendien de app gratis mee naar huis.

Conclusie

MixMo Pro heeft zijn minpunten, voornamelijk stabiliteit en kleine bugs, maar de feel van de app is goed. De app voelt echter op momenten nog als een eerste versie, die hier en daar nog wat verbeterd dient te worden. MixMo Pro mist absoluut geen essentiële functies. Haal je geen gekke streken uit tijdens je dj-set, dan zul je ook vrijwel geen last hebben van de huidige bugs. Als dj zou ik echter een hele avond met slechts 2 iPads niet aandurven, daarvoor voelt de software op momenten nog te onstabiel en is minimaal 1 back-up iPad zeker wenselijk. De eerste update, waarin een groot deel van de bugs wordt verholpen, is al ingediend bij Apple en mag eind volgende week in de App Store verwacht worden. Is dit dan de eerste app die voor professionele dj’s interessant is? Het antwoord daarop is simpel: ja. Voorlopig krijgt de app een 7,5, maar als de bugs verholpen zijn mag daar gerust een half punt bij worden opgeteld.

Info: MixMo Pro

Dank aan @TvanGroningen, die ook naar de app heeft gekeken en zijn bevindingen met ons heeft gedeeld.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 november 2013, 14:59
Categorie Muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.