Mini Plane: het ontwikkelen van een iPhone-game, deel 1 (dagboek)

Gamesontwikkelaar Pascal Bestebroer houdt in een dagboek bij hoe hij de overstap van andere mobiele platformen naar de iPhone heeft gemaakt.
Pascal Bestebroer - · Laatst bijgewerkt:

Mini Plane“Zeg, is het niet leuk om wat van jouw avonturen als programmeur te posten?” Die vraag is eigenlijk de reden dat je vanaf vandaag regelmatig zult kunnen lezen over de ontwikkelingen van een ontwikkelaar. Ik, Pascal, zal op deze site proberen minstens één keer per week een update te geven van hoe het achter de schermen werkt bij mijn bedrijf.

Het bedrijf is OrangePixel en bestaat uit Aline mijn vriendin die voornamelijk het testen, PR en kantoordingen afhandelt, en ik die het programmeren, de grafische kant en geluidseffecten voor mijn rekening neemt. Wij maken nu iets meer dan vijf jaar lang games voor mobieltjes en smartphones. Sinds vorig jaar zijn wij overgestapt van de ‘normale’ mobieltjes naar Android-smartphones en vanaf deze maand is daar ook de iPhone bij gekomen.

Deze serie zal voornamelijk gaan over de ontwikkeling en het publiceren van ons eerste spel op de iPhone: Mini Plane. Een spel dat we oorspronkelijk voor Android-toestellen hebben ontwikkeld en ook al beschikbaar is in de Android Market.

Mini Plane wordt niet alleen ons eerste spel op de iPhone, het is ook het eerste spel dat ik zelf voor de iPhone maak. Het zal dus hopelijk leuk zijn om te lezen hoe vaak ik vloek, mopper en scheld op de eigenzinnige Apple-computers en ontwikkeltools… met waarschijnlijk aan het eind van het project een mooie groeiende liefde voor het systeem… Of dat je aan het eind van de serie artikelen heel goedkoop een Mac kunt komen ophalen, dat is ook een mogelijkheid.

mini plane iphone

Ik zal als eerste iets vertellen over het spel. Mini Plane is dus al een bestaand spel voor Android-toestellen en is gebaseerd op het bekende principe: je hebt een vliegtuigje, als je niets doet daalt hij en als je op het scherm drukt, stijgt hij. Probeer verder gebouwen en andere obstakels te ontwijken… simpel toch? Die basis kom je vaak genoeg tegen in flash-games, maar wij hebben er nog wat extra saus overheen gedaan. Zo zijn er stuntpunten te verdienen, kun je mensen redden van daken voor bonuspunten en nog meer kleine extra features en geheimen. De Android-versie heeft ondertussen ook al een update gekregen waarin een hele nieuwe wereld vrij te spelen is met daarin nieuwe obstakels zoals kanonnen en andere leuke spelelementen.

Verder heeft het spel een koppeling met ons multiplayer-platform, voor het uploaden van highscores en het vrijspelen van achievements. Genoeg om wat plezier van te hebben dus, maar ook erg veel werk om het allemaal op de iPhone werkend te krijgen, dus laten we gelijk maar even beginnen.
Het eerste wat ik ben gaan doen is het internet op duiken om snel te kijken wat de gebruikelijke manier is om te leren programmeren voor de iPhone. Er zijn veel kant en klare game-engines die je kan gebruiken, er zijn verschillende tutorials die je een heel eind op weg helpen en er is natuurlijk gewoon de developersite van Apple.
De één zal liever beginnen met een goed boek, de ander wil gewoon een kant en klare oplossing gebruiken om vervolgens alleen de gameplay echt zelf te maken, maar ik zelf duik het liefst gewoon in de programmacode en zoek dan wel voor elk kleine dingetje op internet naar een oplossing. Internet zal dus mijn grootste vriend zijn de komende weken!

mini plane iphone game over

Er is gelukkig veel voorbeeldcode te vinden op internet en na een paar uurtjes zoeken, opnieuw beginnen, anders beginnen en nogmaals opnieuw beginnen heb ik dan langzaam toch ons logo op het scherm kunnen toveren. Ik kan me voorstellen dat je nu denkt “poeh, poeh, en dat moet indrukwekkend zijn?” maar als je een plaatje van een logo op het scherm kunt tekenen, dan kun je in principe ook alle andere soorten plaatjes tekenen: hoofdkarakters, vijanden, statusbalken… eigenlijk gewoon alles wat je kunt zien! Dan klinkt het toch al weer iets indrukwekkender hoop ik.

De eerste stap is gezet, het werk is officieel begonnen. Volgende week gaan we kijken hoe ver we komen met het maken van een bewegende achtergrond.

Heb je vragen aan Pascal, over andere zaken waar hij bij de overstap van andere mobiele gamesplatformen naar de iPhone tegenaan liep? Stel ze in de reacties!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 januari 2015, 16:14
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.