Kerstrecepten: 89 gerechten op de iPad voor fijne feestdagen

De iPad-app Kerstrecepten van uitgeverij Sanoma bevat 89 prachtige recepten voor de feestdagen en kerst. Het kent voorgerechten, hoofdgerechten, tussendoortjes en nagerechten en toont alle gerechten met prachtige foto's.

Kerstrecepten iPad AanbevolenZijn de ingrediënten voor het kerstdiner van de Allerhande alweer lang en breed uitverkocht bij de supermarkt, of wil je iets anders en originelers? Uitgeverij Sanoma komt op de valreep voor de feestdagen met Kerstrecepten voor de iPad. De applicatie biedt 89 gerechten, deserts en voorafjes en legt daarnaast uit wat de regels van het tafelschikken zijn voor verschillende soorten diners. Champagnerisotto met gebakken snoekbaars, trifle met mascarpone en appel, een courgettegratin of een kalfshaasje in prosciutto: het wordt geen gemakkelijke keuze wat je op tafel moet zetten met deze app.

Om de keuze wat eenvoudiger te maken, staat in het hoofdmenu ‘Aanbevolen’ al een selectie van verschillende type gerechten. De muffins met mozzarella en tomaatjes dienen als hapje, de kalkoen met parmajasje is een vlot hoofdgerecht en de genoemde trifle, ja, die ligt zwaar op de maag hoor. De recepten worden gepromoot door schitterende foto’s waar je doorheen kan swipen in alleen de verticale stand van de iPad. In het tabblad Recepten ernaast, zijn alle recepten van de app voorzien van een kleinere foto. Met knoppen aan de linkerkant van het scherm maak je een selectie tussen de menugang (van aperitief tot wijn voor erbij), het hoofdingrediënt en de kooktijd. Allen worden ze aangegeven in pictogrammen waar een gemiddelde combimagnetron nog wat van kan leren.

Er zijn nog twee tabbladen in de applicatie: de Verzamelmap en Lijst. In de eerste komen je eerder gekozen recepten te staan. De tweede biedt een boodschappenlijst van de ingrediënten die je nodig hebt. Je kan hem raadplegen per recept en per ingrediënt en versturen naar je mailadres zodat je hem zo kan printen en naar de supermarkt kan meenemen.

Nu hoeft de app nog maar één ding goed te doen en dat zijn de recepten. Als je op een recept drukt, krijg je de foto ervan groot in beeld te zien. Prachtig. Daaronder gaat het echter fout bij de omschrijving. Die valt soms buiten beeld en hint onder de naam van het recept nog naar een algemene omschrijving die niet wordt afgemaakt en nergens in de applicatie terugkomt. Er staat ook een sterrenwaardering met een cijfer erachter waarvan we niet kunnen achterhalen waar die op slaat. Op hoe zwaar het op de maag ligt? De beoordeling van het aantal gebruikers? Op de omschrijving drukken helpt niet: je krijgt simpelweg niet meer algemene informatie en informatie over de beoordeling. De gegevens ernaast spreken gelukkig wel boekdelen: met de koksmuts zie je hoe moeilijk iets is om te bereiden, de euro’s geven aan hoe prijzig iets is en de kookwekkers geven een indicatie van de tijd die je ermee bezig bent. Druk op bereidingswijze erboven en het recept komt in beeld.

Links in het scherm staan dan de ingrediënten in een apart lijstje, waarboven je de groepsgrootte kan aangeven waarvoor je kookt. Die begint doorgaans bij 4 personen. De hoeveelheden worden uiteraard aangepast naar het aantal personen. Rechts ervan staat het stappenplan in grijs. Dat heeft een bedoeling: door op de huidige stap te drukken, wordt hij wit en beter leesbaar. Zo kan je eenvoudig precies zien bij welke stap je gebleven bent. Onderin beeld kan een timer je helpen om je goed op de tijd te laten letten. De timer loopt door als je een ander gerecht selecteert en kan je eventueel helpen met multi-tasken. Hij dient in ieder geval niet als kookwekker.

Kerstrecepten bevat schitterende foto’s en biedt prachtige recepten die het ook niet verkeerd buiten Kerst zouden doen. De donkerrood-grijze aankleding van de applicatie zorgt er echter voor dat je helemaal in het kerstgevoel komt als je de app maar opent.

Downloaden: Kerstrecepten (€2,39)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 december 2011, 17:28
Categorieën Lifestyle, Nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.