jump-game-ipad-2

Jump is een hedendaags Pong-spelletje

Jump voor iPhone en iPad lijkt op Pong, maar is veel spannender: probeer op platformen te springen en de uitgang te vinden, met een stuiterend balletje.

Hou je van Pong, maar vind je dat de game na ruim veertig jaar wel een update nodig heeft, kijk dan eens naar Jump. Net als gisteren, toen we keken naar een hedendaagse versie van Frogger, doet ook Jump heel erg denken aan vroeger. Maar toch zijn er genoeg nieuwe elementen aan toegevoegd om het leuk te maken.

jump-ipad
Jump ziet er simpel uit: alleen balkjes en een balletje, uitgevoerd in slechts twee kleuren. Dat verandert trouwens bij de hogere levels, want dan komen er ook ondoordringbare wanden, vlammen en andere obstakels bij, waardoor het speelveld er opeens wat minder minimalistisch uitziet (zie screenshots verderop).

Jump: veel meer dan Pong

Je bedient de stuiterende bal met knoppen aan de linkerkant van het scherm. Aan de rechterkant zie je een springknop waarmee je omhoog beweegt. Doel van het spel is om de uitgang te vinden, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. Elk level si een andere puzzel en daarmee houdt de overeenkomst met Pong ook wel op. Terwijl het bij Pong de bedoeling is om het balletje zo lang mogelijk in het spel te houden heb je bij Jump een ander doel: zorgen dat je aan het einde komst. De bal stuitert daarbij automatisch omhoog, dus je hoeft alleen maar naar links of naar rechts te bewegen om naar een volgend balkje te springen. Haal je het niet, dan kun je met de springknop rechtsonder iets hoger springen.

jump-game-ipad-2

In elk level vind je drie sterren, die je moet verzamelen. Ook moet je soms een sleutel pakken om uberhaupt de uitgang te kunnen zien. Bij hogere levels krijg je te maken met extra obstakels en extra hulpmiddelen, zoals een hamer om een muur te doorbreken. Met vijf werelden van elk 10 levels ben je wel even bezig. Ben je uitgespeeld, dan kun je zitten wachten op nog drie werelden, die de ontwikkelaars nog aan het maken zijn. Jump is gratis, maar bevat wel advertenties die je kunt afkopen via een in-app aankoop van €1,79. Krijg je een level niet voor elkaar, dan kun je voor €0,89 doorgaan naar het volgende level.

Conclusie Jump review

De vergelijking met Pong eindigt al snel als je Jump gaat spelen. Ja, deze game bevat ook balkjes en een balletje, maar de bediening en het doel is totaal anders. Jump is in feite een platformspel met verschillende puzzels die je op een steeds andere manier moet oplossen. De puzzels worden gaandeweg steeds moeilijker, waardoor Jump je echt uitdaagt. Leuk om te spelen, al ben je wel geneigd om de opdringerige advertenties af te kopen. Jump is gemaakt door Ketchup, dezelfde ontwikkelaar die ons de game 2048 bracht, wat eigenlijk was afgekeken van Threes!. Met Jump laten ze zien dat ze ook zelf een leuke, nieuwe game kunnen ontwikkelen, al is het spelprincipe van springen op verschillende platformen natuurlijk niet gloednieuw.

Pluspunten

  • Grappig, minimalistisch spelletje
  • Veel levels met steeds andere puzzels

Minpunten

  • Bedieningsknoppen zijn wat klein op de iPhone
  • Tussentijdse, drukke reclames passen niet goed bij de minimalistische stijl van de game

jump-game-ipad-2

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 december 2014, 12:53
Categorie Games
Onderwerp pong

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.