iPhone-app SpiroSmart kan longcapaciteit meten

De iPhone-app SpiroSmart van onderzoekers aan de Universiteit van Washington kan je longinhoud meten via je microfoon. Het is een alternatief voor dure apparatuur om longcapaciteit te meten bij astma en andere longaandoeningen.

SpiroSmartOnderzoekers op de Universiteit van Washington hebben een app ontwikkeld, die gebruikt kan worden om de longinhoud van een gebruiker te meten. Hierdoor is de app handig voor bijvoorbeeld mensen met astma of een andere longaandoening. De app gebruikt de microfoon van je iPhone om te bepalen hoe hard en hoe lang je aan één stuk door kunt uitademen.

SpiroSmart moet een alternatief zijn voor dure apparatuur waarmee normaal longcapaciteit wordt meten. De onderzoekers hebben een algoritme gemaakt, die kan bepalen hoe je klinkt als je uitademt. Door de iPhone op een armlengte van je af te houden en er naartoe te blazen, wordt dit geluid geanalyseerd. Er wordt gewerkt aan een spelletje dat gebruikmaakt van de nieuwe technologie, om het maken van metingen leuker te maken.

De app is bijna even accuraat als de apparatuur die je soortgelijke metingen laat maken. Bij een test met 52 personen zouden de metingen een foutmarge van 5,1 procent hebben. De tests moeten echter wel worden uitgevoerd in een stille omgeving, om er van verzekerd te zijn dat er geen verkeerde geluiden worden opgepikt.

De app is op het moment nog in ontwikkeling, waardoor je hem nog niet kunt downloaden. Wel kun je onderstaand filmpje alvast bekijken.

Via Knack.be.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 oktober 2012, 12:56
Categorieën Geneeskunde, Gezondheid en fitness

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.