iPhone-app SignalGuru voorspelt wanneer verkeerslicht op groen springt

SignalGuru is een uitvinding van de universiteiten van Princeton en MIT, waarbij een iPhone-app voorspelt wanneer het verkeerslicht op groen springt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

signalguruApps die waarschuwen voor flitspalen zijn al gebruikelijk op de iPhone. Maar je zou nog meer met de iPhone op het dashboard van de auto kunnen doen. De app SignalGuru voorspelt wanneer het stoplicht op groen springt, waardoor je brandstof kunt besparen. De onderzoekers van de universiteiten van MIT en Princeton schatten dat het een brandstofbesparing van 20 procent kan opleveren. Je bevestigt SignalGuru op je dashboard als iPhone-app. Deze app ziet via de camera waar de verkeerslichten staan en legt vast wanneer het verkeerslicht op groen springt.

Als er genoeg automobilisten langs de verkeerslichten zijn gereden, kan de software uitrekenen hoe lang de wachttijd is en over hoeveel seconden het licht weer op groen springt.

De makers van SignalGuru hadden het natuurlijk makkelijker kunnen aanpakken: door samen te werken met de instanties die de stoplichten neerzetten. Zij weten ook hoe de stoplichten zijn afgesteld, zoals je bij sommige voetgangers- en fietspadoversteekplaatsen al ziet: een teller geeft aan over hoeveel seconden het stoplicht op groen gaat springen. Het is bedoeld om te voorkomen dat mensen door rood gaan, omdat ze geen idee hebben hoe lang ze moeten wachten. Als je ziet dat over 10 seconden het licht op groen gaat, ben je sneller bereid om nog even te wachten. De insteek van SignalGuru is anders: hier is het de bedoeling dat automobilisten de auto rustig laten uitrollen, als ze weten dat het stoplicht nog lang niet op groen springt. Daardoor besparen ze brandstof. Volgens de ontwikkelaars kunnen ze met een afwijking van een seconde voorspellen wanneer het stoplicht op groen gaat.

signalguru iphone

Het systeem is overal toepasbaar, als er maar genoeg mensen langs een bepaald stoplicht rijden. Voor het testen van de uitvinding hebben de onderzoekers experimenten uitgevoerd in Singapore en Cambridge (VS). Het werkt zelfs in situaties waar de verkeerslichten zich dynamisch aanpassen aan de hoeveelheid verkeer. Helaas hebben de onderzoekers zelf geen plannen om SignalGuru om te zetten naar een app voor het grote publiek. Ze hopen dat anderen het idee verder ontwikkelen en de app op de markt brengen.

Meer informatie is te vinden in een paper van de onderzoekers: SignalGuru (PDF)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 augustus 2011, 17:40
Categorie Uncategorized

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.