iOS game-update: XCOM is Game van de Week, Spiral en Bam Fu gratis

Worstelen met handen in Bam fu, swipen en tikken in actiegame Spiral en strategisch vechten in XCOM: Enemy Unknown voor iPhone en iPad.

GU VR Spiral header iOSTwee keer in deze iOS game-update stellen we onze vingervlugheid op proef. In de actiegame Spiral rijgen we tikken en vegen vloeiend aan elkaar om tegenstanders op spetterende wijze om te leggen, en Bam fu gaat er nog overheen: daarin worstel je met maximaal vier man om één scherm heen om de gekleurde vlaken erop te kunnen aanraken. De Game van de Week echter, put kracht uit je denkwerk. XCOM: Enemy Unknown is de meest diepgaande game die we tot nu toe zagen op iPhone en iPad.

Spiral: vechten met blauwe haren

GU VR Spiral actiegame iPad iPhoneWeet je, het hoeft een goed spel niet in de weg te zitten… maar waarom heeft de hoofdpersoon van Spiral blauwe haren? Het is een beetje een dwarsligger in de anderzijds strakke, futuristische wereld die Spiral neerzet. Then again: qua presentatie gaat er wel meer fout in Spiral. Het lijkt erop dat de stemmen door steeds dezelfde personen zijn ingesproken en wat de hele tijd op een stijlvolle omgeving lijkt, kan met één camerabeweging opeens op een onafgewerkte bedoeling lijken. En toch raden we Spiral niet af. En dat komt omdat het spel A) een voorzet geeft voor een diepere verhaallijn, B) een soort retro-historisch gevoel naar pc-gaming van dertien jaar geleden geeft en C) een slimme manier van vechten heeft uitgevonden. Het vechten in Spiral is zelfs erg leuk. Afhankelijk van de afstand tot je vijanden, halen je tikken op tegenstanders steeds iets anders uit. Van dichtbij deel je een klap uit met een zwaard, verderaf schiet je. Je tikt op de grond om te bewegen, dubbeltikt om te versnellen en veegt een tegenstander naar je toe en duwt hem dan weer weg, om hem weg te werken. De besturing is zo strak dat je er zelfs mee uit de voeten kan als er een horde tegenstanders om je heen staat. Met de juiste tikken en swipes op het juiste moment, kan je alles en iedereen aanpakken, maar ziet het er steeds iets spectaculairder uit dan je verwacht, omdat je van tevoren niet altijd weet welk wapen meneer blauwhaar inzet. Spiral Ep 1 is het eerste hoofdstuk in wat een reeks moet worden, en we hopen dat het spel volgende keer audiovisueel ook wat sterker wordt.
Downloaden: Spiral (€4,49, universeel, iOS 5.0+)

https://www.youtube.com/watch?v=x9yXpF8ideM

Bam fu free: gratis vingerworstelen

GU VR Bam fu free iPad iPhoneHet Nederlandse Game Oven Studios heeft een gratis versie uitgebracht van het spelletje waarvoor je iPhone en iPad niet veilig is. Bam fu is een reflexenspelletje, waarin tot en met maar liefst vier spelers strijden om de rondjes om het touchscreen. Het doel is zoveel mogelijk gekleurde vakjes te veroveren, en om daarin te slagen, zal je het touchscreen op alle mogelijke manieren moeten beroeren én afschermen voor de tegenstanders. Toegegeven: op de iPad gaat dat wat beter dan op de iPhone, maar ook op de telefoon kan je het spelletje best even uit de broekzak halen op een doods momentje. De demoversie bevat niet het aantal velden van de volledige variant, maar als je die wel wilt hebben, kan je net zo goed de in-app aankoop van 89 cent kopen als de volledige variant downloaden: die zijn even duur.
Downloaden: Bam fu free (gratis, universeel, iOS 5.1+)

Game van de Week: XCOM: Enemy Unknown

GU VR XCOM Enemy Unknown IC teamDe iOS-versie van XCOM: Enemy Unknown maakt indruk. Je hebt niet lang in de game nodig om de verhoudingsgewijs hoge prijs voor de iPhone en iPad, te rechtvaardigen. XCOM is namelijk niet een spelletje dat je een paar minuten plezier in de trein of op het toilet biedt, maar een diepgaande, gecompliceerde en originele strategiegame. Jij bent de leider van een soldatenteam dat het in beurtelingse gevechten opneemt tegen aliens en het is jouw schuld als ze tijdens de strijd komen te overlijden. Iets dat al snel gebeurt, want na een paar schoten zal een soldaat al op de grond bezwijken. En elke keer zweept het de spanning op en voelt het rot. De beurtelingse gevechten spelen als een variant op schaak, maar de game heeft nog veel meer te bieden. Het verhaal rond de strijd met de aliens wordt verteld aan de hand van ingesproken dialogen en filmpjes, de beelden in de game zijn uitermate indrukwekkend en het selecteren van wat je aan je basis toevoegt kan van essentieel belang zijn. Het duurt niet lang totdat XCOM je echt het idee geeft de leider van een eliteteam te zijn. Nog niet spannend genoeg? Activeer dan vooral eens de Iron Man-modus. Dan wordt je voortgang na iedere beurt opgeslagen, waardoor je na een gemaakte fout echt niet meer terug kan. En (zie screenshot) dat is zuur, als je het halve team naar je collega’s hebt vernoemd…
Downloaden: XCOM: Enemy Unknown (€17,99, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iPod touch 5th gen, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juni 2013, 19:54
Categorie Games
Onderwerpen gvdw, iculture speelt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.