hipstamatic-dspo-fature

Review: Hipstamatic DSPO, groepsfotoalbums maken met vrienden

Hipstamatic DSPO is een nieuwe app, waarmee je samen foto's van een feest, vakantie of andere gebeurtenis maakt. De foto's krijg je pas later te zien.

hipstamatic-dspo-fatureHipstamatic heeft een gloednieuwe app uitgebracht: Hipstamatic DSPO. Dit is een foto-app voor groepen, maar je zou het ook een sociaal fotoalbum kunnen noemen. Het doel is in ieder geval om met meerdere mensen een fotocollectie te maken, waarbij je alle foto’s met vrienden kunt maken en delen. Hipstagram was ooit dé pionier van de fotofilter-apps, maar verloor z’n voorsprong aan Instagram. Sindsdien brengen ze met losse apps zoals Oggl specifieke doelgroepen aan te spreken.

DSPO spreek je uit als dis-po en is eigenlijk een opvolger van Hipstamatic D Series, schrijft het bedrijf in een blogposting. Hipstamatic DSPO moet mensen samenbrengen, zodat ze gaan chatten en foto’s uitwisselen rondom een bepaald evenement. De app is bijvoorbeeld handig als je samen op vakantie of naar een feest gaat. Foto’s kun je bewerken met een filter of je kunt iets erop tekenen. De nadruk ligt op samenwerken; de filters komen op de tweede plaats. Aanwezige filters heten bijvoorbeeld Bright, Clean, Mono, Vintage en Clear. Je kunt ook nog tekst en emoticons toevoegen aan de foto. Via een in-app aankoop krijg je meer filters en gekleurde stiften, waarmee je op de foto kunt tekenen.

hipstamatic-dspo-3 hipstamatic-dspo-3

Eigenlijk zou Hipstamatic gaan samenwerken aan het nieuwe Messenger-platform van Facebook. Dat was de reden om het idee van Hipstamatic D Series weer uit de kast te trekken. Het draaide uiteindelijk op niets uit, omdat het Messenger-platform te beperkt bleek. Hipstamatic bouwde daarom zelf maar een berichtendienst. Om snel vrienden te maken kun je wel via Facebook bestaande vrienden binnenhalen in de app.

Hipstamatic DSPO laat foto’s pas later zien

hipstamatic-dspo-1Als je begint met een album maak je eerst een cover-afbeelding. Vervolgens voer je je contactinformatie en locatie in, zodat vrienden je kunnen vinden. Vervolgens geef je vrienden toegang tot jouw virtuele ‘camera’. Hiervoor geldt een tijdsduur tussen 1 uur en 365 dagen. Wil je dat meer mensen meedoen, dan doe je via Twitter een oproep om mee te doen aan de groepscamera. Op z’n beurt kun je de gemaakte foto’s weer delen via Twitter en Facebook, maar ook versturen via e-mail of tekstbericht.

Het bijzondere is dat je realtime kunt chatten met vrienden, terwijl je foto’s maakt. Maar vrienden zien de foto’s pas nadat de ingestelde timer is afgelopen. Het lijkt dus op een fotorolletje, dat pas op een bepaald moment wordt ontwikkeld. Juist het feit dat je de foto’s niet meteen kunt zien, moeten Hipstamatic DSPO onderscheiden van de bestaande groeps-apps voor foto’s. Toch merkte ik tijdens het gebruik wel dat nog niet alles even lekker loopt bij Hipstamatic DSPO. Het maken van een coverfoto mislukte, waarna de app vastliep. En bij het ophalen van mijn vriendenlijst kreeg iedereen dezelfde contactfoto. Bovendien kun je niet zien welke vrienden DSPO al gebruiken, zodat je ze potentieel lastigvalt met een app die ze nog niet gebruiken. Goed voor Hipstamatic, want daarmee maak ik gratis reclame voor de app, maar niemand vindt het leuk om dit soort ‘probeer deze app eens!’-teksten te krijgen.

Conclusie Hipstamatic DSPO review

Hipstamatic DSPO zal vooral een select groepje fotofans aanspreken. Je moet er ook maar net behoefte aan hebben: omdat je samen naar een concert of naar een trouwfeest gaat, bijvoorbeeld. Voor doordeweekse momenten is DSPO eigenlijk niet zo geschikt. En het is ook maar net de vraag of mensen die nu vooral Snapchat of Instagram gebruiken, zullen overstappen naar zo’n gespecialiseerde app. Het idee erachter (“Huh, maar wanneer krijg ik die foto’s dan te zien?”) is net iets te ingewikkeld om aan al je handige én onhandige vrienden uit te leggen.

Pluspunten

  • Samen een fotoalbum maken, met verrassingseffect als de foto's klaar zijn
  • Hipstamatic staat bekend om hun mooie fotofilters en die zitten ook weer in deze app

Minpunten

  • Weinig onderscheidends ten opzichte van andere groepfoto-apps
  • Je ziet niet welke vrienden de app al gebruiken

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 april 2015, 15:00
Categorie Fotografie en video
Onderwerp hipstamatic

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.