Gratis iPhone-navigatie van Navigon en T-Mobile: Navigon Select [exclusief]

Navigon Select is vanaf 1 september verkrijgbaar in Nederland. Met deze gratis app kun je als iPhone-klant van T-Mobile twee jaar lang gratis navigeren in de Benelux.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

navigon select iconNavigon en T-Mobile gaan samen gratis navigatiesoftware voor de iPhone aanbieden. Vanaf vandaag kun je Navigon Select installeren, een basisversie van de Navigon MobileNavigator-software, voorzien van kaartmateriaal voor Nederland. Naast de essentiële functies om van A naar B te komen zijn er in de app ook nog een aantal aanvullende functies voorhanden. Heb je hier niet genoeg aan, dan kun je aanvullende pakketten kopen die in prijs variëren van €9,99 tot €19,99.

Deze actie is niet meer van toepassing. De informatie in dit artikel is verouderd en is alleen nog beschikbaar als archief.


navigon iphoneiPhoneclub had een paar weken geleden een exclusief interview met Bernd Hahn, hoofd technisch productmanagement bij Navigon en André Suurmond, directeur consumentenmarketing bij T-Mobile. Wij kregen alvast een vooruitblik op de functies die Navigon Select te bieden heeft. De app is inmiddels ook beschikbaar in de App Store.

Volgens André Suurmond heeft T-Mobile gekozen voor Navigon vanwege de goede naam die Navigon al op het gebied van navigatiesoftware heeft. T-Mobile ziet het als een extra dienstverlening aan de klant. Maar de keuze voor Navigon zal ook iets te maken hebben met het feit dat de oplossing al in een aantal Europese landen wordt gebruikt. In Oostenrijk, Duitsland en Hongarije is al ervaring opgedaan met deze constructie, waarbij klanten van T-Mobile de software gratis kunnen installeren.

Gerhard Mayr, vice-president van Navigon Worldwide Mobile Phone Business zegt hierover:

“Het concept van gratis onboard navigatie is al een bewezen succes in Oostenrijk, Duitsland en Hongarije. Nu gaan we het ook in andere landen uitvoeren”

Navigon vierde onlangs nog het eenjarig bestaan in de App Store met vijftig procent korting op alle varianten van de MobileNavigator-applicatie. Ook telt de applicatie inmiddels meer dan 1 miljoen wereldwijde gebruikers.

De keuze van T-Mobile voor Navigon zal ongetwijfeld een doorn in het oog zijn van het Nederlandse TomTom, dat ook betaalde navigatie-oplossingen voor de iPhone aanbiedt. Het is bovendien software die nogal wat geld oplevert: TomTom staat in Nederland al maandenlang bovenaan in de lijst Top Opgebracht. In Duitsland is het juist Navigon die het meeste met de software verdient. Het gekozen model met In App-aankopen voor aanvullende diensten blijkt daar ook te werken: veel mensen installeren de app en als het bevalt voegen ze extra functies zoals verkeersinformatie toe.

navigon select 2

Gratis navigatie, alleen voor T-Mobile-klanten

Navigon Select T-Mobile Edition, zoals de applicatie voluit heet, is gratis te installeren voor klanten van T-Mobile. Bij het opstarten van de app controleert de software of je een simkaartje van T-Mobile hebt geïnstalleerd. Alle aanvullende diensten en extra kaarten zitten ook al in de app, zodat je bij het doen van een In App-aankoop niets extra’s meer hoeft te downloaden. Je kunt dus ook pas op je vakantieadres besluiten dat je alsnog verkeersinformatie of extra kaarten wilt hebben. Bij het navigeren zelf heb je niet te maken met roamingkosten, omdat de kaarten offline op je toestel staan en gebruik in het buitenland niets kost (zie ons artikel over GPS-misverstanden).

Wel geldt daarbij een aandachtspuntje: in de omschrijving in de App Store staat dat er ook in het buitenland kosten kunnen ontstaan. De app controleert namelijk regelmatig of er sprake is van een geldige licentie. Daarbij wordt ca. 2 kB aan data verstuurd. Omdat veel mensen roaming in het buitenland hebben uitgeschakeld, kan het dus voorkomen dat je app het opeens niet meer doet, waarna je toch korte tijd roaming moet inschakelen.

navigon select 3

Basisfunctionaliteit

Bernd Hahn van Navigon legde tijdens het interview dat we met hem hadden uit dat Navigon Select T-Mobile Edition twee jaar lang gratis te gebruiken is. Daarna moet minimaal één van de aanvullende functies zijn aangeschaft, om onbeperkt te kunnen blijven navigeren. Maar met de gratis basisfunctie heb je eigenlijk al behoorlijk wat functies, benadrukte Hahn. Voetgangersnavigatie zit er bijvoorbeeld al in en ook ‘Clever Parking’, waarmee met één druk op de knop de dichtstbijzijnde parkeergelegenheid wordt getoond. De kaarten zijn beschikbaar in 2D-weergave, met kompasaanduiding op de iPhone 3GS/4, gesproken instructies, dag- en nachtmodus, Google Local Search voor het zoeken van lokale winkels en andere bedrijven, POI’s, een realistische weergave van snelwegafritten en moeiteloos wisselen tussen landschaps- en portretweergave. Je hebt dus een volledig werkend navigatiesysteem, waarin een paar niet-essentiële extra’s ontbreken.

De basisversie omvat samengevat de volgende functies:

 • Google lokaal zoeken
 • Zoeken naar speciale bestemmingen
 • Gesproken aanwijzingen
 • Automatische omschakeling van dag- naar nachtmodus
 • Automatische omschakeling tussen verticale en horizontale weergave bij draaien van de iPhone
 • Reality View Light (grafische weergave van snelwegafritten)
 • Uitgebreide voetgangernavigatie (bij iPhone 3GS wordt het interne kompas ondersteund)
 • Verbinding met Facebook en Twitter
 • Meteo Live
 • Clever Parking
 • Uitgebreide informatie over bestemmingen

Zeven extra pakketten

navigon select 1Er zijn 7 aanvullende pakketten, zoals het Premium-pakket mt 3D-navigatie en de functie MyRoutes, die routeaanbevelingen doet op basis van rijstijl, tijdstip en dag. Het bevat ook een optie om je huidige locatie door te mailen naar vrienden. Er is ook een gratis Bonus-pakket, dat toegang geeft tot de iPhone-contacten, kan geactiveerd worden na registratie van de app.

Wie ook buiten Nederland van Navigon MobileNavigator gebruik wil maken, kan het Benelux- of Europa 20-pakket aanschaffen. Hiermee wordt het gratis basispakket uitgebreid met kaarten van nog eens maximaal twintig Europese landen. In andere pakketten vind je functies terug als recente verkeersinformatie, SOS-hulp bij noodgeval, rijstrookassistent. snelheidsassistent en radar-info. Andere functies zijn text-to-speech en de mogelijkheid om muziek die je met je iPhone of iPod afspeelt te beheren.

Voor de weergave met 3D-panorama’s en Traffic Live betaal je ook €19,99 per stuk. Het Relax-pakket kost €9,99 en het Sound & Fun-pakket kost eveneens €9,99. De kosten van functies als verkeersinformatie zijn volgens de fabrikant niet hoger, dan wanneer je ze vanuit de reguliere app zou kopen. Na het uitvoeren van de aankoop staan de extra functies meteen tot je beschikking. Dat houdt dus in dat je bij het downloaden van de gratis app meteen ook alle Europa-kaarten ophaalt, terwijl je die misschien niet eens gaat gebruiken.

De aanvullende pakketten op een rijtje:

 • Bonus-pakket (gratis)
 • Premium-pakket (€9,99)
 • Sound & Fun-pakket (€9,99)
 • Veiligheids- en Relax-pakket (€9,99)
 • Benelux-pakket (€9,99)
 • Europa 20-pakket (€19,99)
 • Traffic LIVE-pakket (€19,99)
 • 3D-pakket (€19,99)

Geschikt voor iOS 4

Navigon Select T-Mobile Edition is al geschikt gemaakt voor iOS 4 en ondersteunt daarom ook multitasking. Je kunt de app op de achtergrond laten draaien, als je een andere app start of wanneer je wordt gebeld. Dit was in de reguliere functie van Navigon MobileNavigator onlangs ook al doorgevoerd. Bij de vorige update werden ook Clever Parking en live weerbericht doorgevoerd.

Productmanager Bernd Hahn van Navigon benadrukte tijdens het interview met iPhoneclub dat de software op deze manier alleen via T-Mobile aangeboden zal worden en niet via andere operators. T-Mobile-marketingdirecteur André Suurmond beschouwt het als een extra service aan de klant. Navigatie is een van de populairste toepassingen op de iPhone en ze willen hun klanten graag met deze nieuwe ontwikkeling laten meeprofiteren. Mark Stadhouders, verantwoordelijk voor Navigon in de Benelux, gaf in het interview aan dat ‘gratis’ in dit geval ook echt gratis is omdat je niet meer te maken hebt met dataverkeer. Bij andere gratis navigatie-oplossingen zoals Google Maps Navigatie (beschikbaar op Android-toestellen) kan je daarmee wel een probleem hebben, omdat operators steeds vaker overstappen op datalimieten.

Download: NAVIGON select T-Mobile Exclusief Editie (gratis)

Dit is een gezamenlijk artikel van Michel Lusthof en Gonny van der Zwaag.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

223 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.