Getest: Aside is het eerste HTML5-magazine op de iPad

Aside is het eerste magazine voor de iPad dat is gemaakt met HTML5 en die je kan openen vanuit de Safari-browser. Het biedt een volledige magazine-ervaring en je hoeft er geen zware app voor te downloaden.

Aside Magazine voor de iPad met HTML5 gemaaktAside is uitgekomen. Het is volgens de makers Nico Engelhardt en Johannes Ippen uit Berlijn het eerste iPad-magazine gemaakt met HTML5-code. Dat betekent dat je het tijdschrift niet hoeft te kopen uit de App Store, maar dat je het kan lezen door een webadres in te voeren in je browser. Asidemag.com zegt dat je het op het beginscherm moet zetten en als je het pictogram ervan vervolgens aanklikt, krijgt je een fullscreen magazine voorgeschoteld. Dat kan wel eens een flinke dreun verkopen aan Apples monopoliepositie van iPad-magazines. Aside heeft nog wel wat technische oneffenheden.


Het Duitstalige magazine dat is gemaakt om de techniek uit te proberen, ziet er allereerst goed uit in al zijn fullscreen-glorie. Swipe naar links en je opent de volgende pagina. Die kun je bekijken in liggende en staande stand. Beide varianten zien er goed uit. Linksonder de pagina is een shortcut voor de inhoudsopgave die je weer sluit door op de pagina te drukken. Ook al bekijk je in feite een website, Aside is opgemaakt als een magazine en voelt ook echt zo aan. Qua indeling is het een echt iPad-magazine. Er zijn fotogallerijen en de pagina’s geven zelf aan naar welke kant van het scherm je verder moet scrollen om meer van een artikel te lezen. De artikelen zelf gebruiken veel kaders, koppen, foto’s en fraaie kleurstellingen.

Een filmtrailer opent zonder problemen en kan je desgewenst fullscreen bekijken. Als je ‘m weer verkleint, valt hij prachtig terug in de layout. Datzelfde geldt ook voor het vergroten van foto’s of het selecteren van plaatsen met informatie op een kaart. Als je een liedje afspeelt in de cd-sectie, blijft die doorlopen als je ‘m niet uitzet, ook als je al op andere pagina’s bent. Niks doet je meer denken aan het web. Je hebt echt een magazine voor je.

Click here to display content from Vimeo.
Learn more in Vimeo’s privacy policy.

In één artikeltje staat een directe link die in een nieuw venster van Safari opent. Als je vervolgens het magazine opnieuw opent, begin je weer bij de eerste pagina. Dat is niet erg handig. Verder valt op dat het bladeren tussen pagina’s niet helemaal soepel verloopt. De intropagina kun je meters naar boven of beneden slepen zonder dat je nuttige informatie in beeld krijgt. Minder leuk is nog dat het bladeren door pagina’s wat langzaam voelt. Het heeft niet de lekkere flow van de betere magazine-apps.

Als de technische kanten bijgeschaafd worden – en dat kan ongetwijfeld – gaat een magazine in HTML5 aanbieden een uitkomst worden voor uitgevers die het subscriptiesysteem van Apple willen omzeilen, of simpelweg magazines in eigen beheer willen uitbrengen. Aside laat zien dat de toekomst van het web wel eens erg mooi kan worden met HTML5.

Link: Asidemag.com

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 mei 2011 om 14:46
Categorie
Kiosk

Reacties: 23 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.