FocusTwist: camera-app op iPhone wil professioneel scherpstellen

Videotest: FocusTwist is een iPhone-app waarmee je natuurlijke diepte in foto's moet kunnen aanbrengen nadat je de foto hebt gemaakt.

iCulture test FocusTwist video-artikelDe diepte op een foto niet instellen voordat je de foto schiet, maar nadat je de foto hebt geschoten. Die interessante belofte doet de iPhone-app FocusTwist, die zelf berekent hoe de diepte eruit moet zien. De diepte wordt dan ook niet gemaakt door tiltshift, het effect dat we kennen van onder andere Instagram waarin je een selectie maakt die wordt scherpgesteld. Nee, FocusTwist poogt diepte te creëren nadat je met je vinger op de voor- of achtergrond van een foto drukt. Hij verandert de focus van de foto dan eigenhandig. Het lijkt een koopje voor 1,79 euro, maar hoe goed is FocusTwist?

In FocusTwist houd je de camera 7 tot 13 centimeter van het object op de voorgrond. Je drukt vervolgens op dat voorste object en de applicatie maakt een foto. De grote truc komt achteraf: pas als de plaat geschoten is, kan je op de voor- en achtergrond drukken voor een andere scherpstelling. Dat gaat niet helemaal naar wens, constateren we in onze videotest.

Het diepte-effect dat FocusTwist neerzet, is dus niet echt overtuigend. Het ziet er natuurlijker uit dan een diepte-effect dat je handmatig op de foto aangeeft met een balk of cirkel in bijvoorbeeld Instagram, en ook natuurlijker dan het diepte-effect dat je zelf kan tekenen in bijvoorbeeld Big Lens. Het ongunstige is dat de dieptewerking echter stukken minder uitgesproken is dan in die apps.

Naast een fotografie-app, is FocusTwist ook een klein sociaal netwerk. Foto’s die je hebt gemaakt en deelt naar Twitter vanuit de applicatie, zijn terug te zien in een timeline met een centrale bovenknop in de app. Je kan foto’s van andere gebruikers naar gelieve retweeten.

Downloaden: FocusTwist (€1,79, iPhone, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 april 2013, 14:30
Categorie Fotografie en video
Onderwerp fotografie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.