EnToen Nu: Nederlandse geschiedenisles op iPad

EnToen Nu is een geschiedenis-app voor iPad voor basisonderwijs en voor iedereen die Nederlandse geschiedenis beter wil leren.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

EnToen Nu Napoleon geschiedenisles iPadWaarvan was Karel de Grote ook alweer bekend? Wie waren de Patriotten? En wie is Eise Eisinga? De Nederlandse geschiedenis is niet altijd makkelijk. Daarom heeft het Canon van Nederland de vaderlandse geschiedenis op rij gezet in EnToen Nu. Hoewel de bondige stof voor iedereen leerzaam kan zijn, richt de applicatie zich al op gebruikers vanaf groep 5 van de basisschool. Je verplaatst je in de historie via een tijdbalk, waarboven belangrijke gebeurtenissen in korte kaartjes worden uitgelegd.

Volgens ontwikkelaar The Bright Side of Life sluit de educatieve iPad-app volledig aan op de kerndoelen van het primair onderwijs. Dat uit zich onder andere in het verschil in het niveau van het taalgebruik, de filmpjes en de aard van de opdrachten tussen groep 5, 6, 7 en 8. Maar als je naar de video van de al eerder genoemde Eise Eisinga kijkt, dan zie je dat die is gericht op het voortgezet onderwijs. Hij was een amateurastronoom trouwens, die in Franeker het eerste werkende planetarium bouwde.

EnToen Lite uitleg Eise Eisinga iPad

De interface van EnToen Nu kon wel wat moderner en vloeiender, maar ziet er in ieder geval duidelijk uit. Vegend over de tijdbalk zie je eerst compacte kaarten van gebeurtenissen en personen. Druk op de oranje Meer Weten-knop en je ziet een uitgebreidere omschrijving. Het taalgebruik is vlot en bestaat uit korte zinnen, maar is niet kinderlijk. Als volwassene voelde ondergetekende zich niet misplaatst in de app. Het meest speelse element komt tevoorschijn bij de opdrachten die dan ook voor scholieren bedoeld zijn. Zij worden gepresenteerd met een draaiwiel en regelmatig met flinke doe-opdrachten die je vanuit de iPad-app doet, of die aanzet tot een klassikaal gesprek over een onderwerp. Het opdrachtenwiel moet ervoor zorgen dat de leerling zelf kan kiezen welke opdracht hij of zij op dat moment doet.

Downloaden: EnToen Nu (€6,99, iPad, iOS 5.1+
Downloaden: EnToen Lite (gratis zonder vensterplaten en opdrachtenwiel, iPad, iOS 5.1+)

EnToen Nu geschiedenisles iPad opdrachtenwiel

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2013, 11:17
Categorieën Kinderen, Nederlandse apps, Onderwijs
Onderwerpen geschiedenis, onderwijs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.