Dice Match: verslavend dobbelspel met Game Center-koppeling (review)

Review van Dice Match, een gratis game waarmee je Game Center kunt uitproberen. Met Dice Match moet je

dice-matchWie iOS 4.1 heeft geïnstalleerd en op zoek is naar leuke games voor Game Center, kan natuurlijk bezig met de bekende games Flight Control en Cro-Mag Rally. Maar er zijn ook games die wat minder bekend zijn en die ook ondersteuning hebben gekregen voor Game Center. In deze review bespreek ik één ervan, die op de redactie het afgelopen weekend ongemerkt heel wat uren heeft gekost. Het is dan ook aan te raden om de game na verloop van tijd maar gewoon weer weg te leggen, om te voorkomen dat je nergens anders meer aan toekomt. Het principe van Dice Match is eenvoudig: zoek dobbelstenen met hetzelfde aantal ogen en verwijder ze van het speelbord. Er is ook een iPad-versie, maar die krijgt pas bij de introductie van 4.2 ondersteuning voor Game Center.

Dice Match is een soort variant op Bejeweled: je moet steeds stenen aantikken die dan van het speelbord verdwijnen. Maar er komt heel wat meer intelligentie bij kijken om een goede score te halen. Het gaat namelijk niet alleen om de kleurtjes van de stenen, maar vooral om het aantal ogen en de slimme manier waarop je de stenen ‘Wild 10’ inzet.

Je hebt in Dice Match keuze uit meerdere dobbelstenen: wit met zwarte stippen, zwart met roze hartjes, hout, metaal en dergelijke. Zelf vind ik de houten stenen het prettigst om te zien. De fantasiedobbelstenen (zwart/roze en metaal) zien er mooi uit, maar zijn minder overzichtelijk.

Je hebt in Dice Match 30 beurten. Je mag er zo lang over doen als je wilt, onder het genot van een rustgevend oosters muziekje. Wil je meedoen aan Game Center, dan is het voldoende om de Classic Mode te spelen. Er zijn ook betaalde spelvarianten (Timed, Solitude en Frantic) maar je zult zien dat de meeste spelers in Game Center voor de gratis variant kiezen. Wil je toch upgraden, dan betaal je €0,79 per extra spelvariant (of alle varianten voor €1,59). In de Timed-variant heb je 5 minuten om zoveel mogelijk combinaties te maken. Bij de Solitude-variant teken je een lijn tussen twee dobbelstenen, die niet direct naast elkaar hoeven te liggen. Er is ook een variant Frantic, waarbij steeds dobbelstenen verdwijnen, zodat je snel moet reageren.

dice-match-scorelijstAls je begint met Dice Match is het verleidelijk om meteen zoveel mogelijk combinaties weg te tikken. Maar dat levert je uiteindelijk een score op van zo’n 5.000 punten terwijl de topscores in Game Center in de buurt van de 300.000 liggen, zoals die van iPhoneclub-gamesredacteur Ellen (Nelle, zie hiernaast). Hoe krijgen ze dat voor elkaar, vragen beginnende spelers zich af? Het geheim zit in de stenen ‘Wild 10x’. Spaar je die op en pas je ze toe op een grote groep zessen, dan vermenigvuldigt de score zich erg snel. Gebruik twee stenen ‘Wild 10x’ en je mag je score met 100 vermenigvuldigen. Heb je tien zessen bij elkaar gespaard en tik je die in één keer weg, dan mag je niet alleen 10 x 6 punten noteren, maar die score ook nog eens met een factor 10 vermenigvuldigen omdat je 10 stenen tegelijk hebt. De stenen moeten elkaar direct raken (diagonaal mag ook). Het gaat dus om veel meer dan het domweg wegklikken van stenen, maar om strategisch inzicht.

Ik ben gisteren begonnen met Dice Match, omdat ik zag dat één van m’n Game Center-vrienden het had gespeeld. Intussen zie ik dat steeds meer mensen het zijn gaan spelen. Daarbij blijkt ook meteen de waarde van Game Center: je ziet meteen welke games iemand heeft gespeeld en hoe je ten opzichte van je vrienden staat. Game Center biedt uiteindelijk weinig meer dan wat de bestaande sociale gamenetwerken als OpenFeint en Plus+ al te bieden hadden. Maar Dice Match is wel een leuke game om te kijken wat het is.

Conclusie

Als je niet oppast kan Dice Match een behoorlijk verslavend spelletje zijn. Als je wilt weten wat Game Center inhoudt, dan is Dice Match een leuk (en gratis) spelletje dat bij een brede groep casual gamers in de smaak valt. De Classic-versie zal voor de meeste spelers voldoende zijn en leuk genoeg om even een tijdje volledig aan verslaafd te raken, om daarna snel de andere Game Center-games te ontdekken. Ontspannend en tegelijk uitdagend omdat je niet zomaar domweg op steentjes hoeft te klikken maar er ook nog wat strategie aan te pas komt.

Info: Dice Match

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2010, 22:04
Categorie Games
Onderwerpen dobbelspel, game

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.