De BegripsCode: iPhone-app laat je beter met anderen omgaan

Met de iPhone-app De BegripsCode leer je jezelf kennen en kan je anderen tegenover je eigen persoonlijkheid afspiegelen. Je kan de BegripsCodetest doen en kijken wat geschikte omgangsvormen met anderen zijn.

De Begripscode iPhone elkaar beter begrijpenEen iPhone-applicatie die je met meer dan 500 tips helpt om anderen beter te begrijpen en zelf beter begrepen te worden. Dat is wat De BegripsCode over zichzelf stelt in de App Store-omschrijving. De app bestaat uit verschillende onderdelen waarmee je jezelf kan typeren aan de hand van karaktertrekken en anderen aan de hand van uiterlijk vertoon. Als je beide soorten vragen hebt beantwoord, laat de app zien hoe een ander zal reageren op persoonlijke en zakelijke kwesties. Ook zie je wat de beste omgangsvorm is bij iemand van een ander type persoonlijkheid.

De applicatie stelt het niet verplicht, maar het is overduidelijk dat je begint met de bovenste optie in het hoofdmenu: de BegripsCodetest. Daarin kies je in 18 persoonlijke situaties steeds het antwoord dat het meest bij je past. Dat begint met de vragen of je meer een luisteraar of een spreker bent en of je liever volgt of het voortouw neemt. Aan het eind krijg je met een percentage te zien welk type persoonlijkheid je het meest bent: een verbinder, bewaker, bedenker of een beslisser. Door op een persoonlijkheid te drukken, krijg je een uitgebreide omschrijving ervan. Als je van jezelf weet wat je bent, is het voorts makkelijker om ook anderen te betitelen.

Dat kan behalve met de BegripsCodetest over het gedrag, ook met de optie ‘Herkenning’, waarbij de app een persoonlijkheid berekent naar aanleiding van allerlei soorten uiterlijk vertoon als kleding, looptred en houding van de armen. Zo kan je iemand ook ‘in een hokje stoppen’ voordat je die persoon zelf hebt gesproken, wat eventueel handig kan zijn voor de andere opties van de app. Met Gedrag zie je hoe een persoonlijkheid met bijvoorbeeld een conflict, tegenslag, crisis, gemaakte fout, verdriet of zelfs de opvoeding van een kind omgaat. Bij Omgang zie je hoe je eerste indruk er jegens diegene moet uitzien, hoe je hem of haar informeert, interesseert, kritiek geeft, motiveert en complimenteert. Liefdesrelaties laat tenslotte zien wat de sterke, zwakke een aandachtspunten zijn tussen twee soorten persoonlijkheden. Zo zijn een bedenker en bewaker 100 procent complementair aan elkaar en kan een verbinder bezwijken onder de dominantie van een beslisser.

De BegripsCode is geen op zichzelf staande app, maar hoort bij een programma met een boek en trainingen over anderen begrijpen. De iPhone-app brengt een deel van de kennis van het programma eenvoudig, betaalbaar en hapklaar over.

Downloaden: De BegripsCode (€2,39)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 januari 2012, 20:16
Categorieën Naslagwerken, Nederlandse apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.