Clips appreview

Review: Apple’s Clips-app maakt videosnacks voor het Snapchat-tijdperk

Clips is de nieuwe video-app van Apple. Hoe makkelijk is Clips, zijn de filmpjes leuk genoeg en wat is ermee mogelijk? Je leest hier over onze ervaringen.

Apple heeft iMovie en Final Cut Pro, beide bedoeld voor het bewerken van video’s. Maar in het tijdperk van Snapchat, Facebook en Instagram Stories is er behoefte aan iets nieuws. Iets makkelijks, waarmee je in een paar minuten een grappige korte video kunt maken zonder je druk te maken over beeld- en geluidssporen en bestandsformaten. Iets dat vooral jongeren aanspreekt. Met Clips probeert Apple die nieuwe generatie aan te spreken en dat is wat ons betreft aardig gelukt.

Clips appreview

Clips en Sprinkles

Opvallend was dat Microsoft een dag vóór het verschijnen van Clips de app Sprinkles uitbracht. Je zou bijna denken dat ze op de hoogte waren van Apple’s plannen. Met Sprinkles (niet in de Nederlandse App Store) kun je snorren, hoeden en emoji op foto’s plakken. De app richt zich op dezelfde doelgroep als Clips: jongeren (en mensen die zich jong voelen) die uitgekeken zijn op gewone selfies en er wat geks van willen maken. Sprinkles werkt alleen met foto’s, Clips met foto’s én video’s. De insteek is net iets anders, maar de bedoeling is hetzelfde: meedoen met de Snapchat-generatie.

Clips lijkt in veel opzichten op Snapchat Verhalen, waarbij je een compilatie van foto’s en video’s samenvoegt tot een verhaal. Facebook en WhatsApp pakten hetzelfde idee ook op en voegden ‘stories’ toe aan hun apps. Of het een lang leven beschoren is, is nog wel de vraag. Facebook-gebruikers blijken maar moeilijk over te halen om een dagelijks verslag te maken, waardoor vrienden nu als ‘spookjes’ bovenaan je tijdlijn staan.

Clips-filters

Onzekere toekomst
Bij de Clips-app is de toekomst ook nog onzeker. Apple heeft de reputatie dat ze eenmaal geïntroduceerde apps niet altijd bijwerken. Wie herinnert zich de app Muziekmemo’s van Apple nog, de app waarmee je muzikale ideeën kon opnemen? Datzelfde lot is Clips beschoren, zeker als je er niet dagelijks in je sociale netwerk aan wordt herinnerd. Voordeel van Clips is wel dat je lekker kunt prutsen en het niet met vrienden hoeft te delen. Als je een persoonlijk dagboek wilt bijhouden met Clips-filmpjes, dan kan dat ook.

Het is maar goed dat Apple van Clips geen sociaal netwerk heeft gemaakt. Daar zijn ze niet zo goed in en het zou maar de zoveelste ‘ghosttown’ opleveren. In plaats daarvan bepaal je zelf waar je je Clips deelt: via iMessage, Twitter, Vimeo, YouTube, Facebook of iets anders. Clips slaat de video’s op als .mov-filmpje.

Clips ziet er bij het opstarten hetzelfde uit als de meeste social media-apps van vandaag: je ziet meteen jezelf in beeld. Dat moet uitnodigen om een foto te maken of video te schieten. De meest onderscheidende functie zijn de live ondertitels waarmee je spraak meteen kunt omzetten naar teksten. Dit werkt exact hetzelfde als in Giphy Says, de gif-app die eerder deze week uitkwam. Daarnaast kun je de bekende emoji en teksten op je foto’s plakken. Apple heeft geen snorren, baarden, hoeden en regenbogen, die zich aanpassen aan je bewegingen.

Voldoende effecten, zonder dat het onoverzichtelijk wordt
Met filters, effecten, emoji en teksten op het scherm heb je genoeg mogelijkheden om jezelf creatief te uiten, zonder dat het onoverzichtelijk wordt. Sommige mensen zeggen dat ze de interface van de Clips-app wat verwarrend vinden, maar ik vond dat eigenlijk wel meevallen. Alle effecten bevinden zich bovenin het scherm, onderin vind je zoals gebruikelijk de tijdlijn met fragmenten en voor wie er niet uit komt zit er een uitgebreide handleiding in de app. Het klopt dat Clips niet de intuïtieve interface heeft die we van Apple gewend zijn, maar voor een app als deze mag het best wat rommeliger zijn. Het enige wat ik aanvankelijk wat onduidelijk vond is dat je naar het overzicht van projecten moet om een gemaakte clip te kunnen opslaan. Later zag ik dat je na het maken van je clip gewoon op Gereed kunt drukken om de deeloptie te zien.

Clips-review

Een plusje geeft aan dat je een nieuw project maakt, een muzieknootje brengt je naar de opties voor achtergrondmuziek. Als je een sticker op een foto plakt, begrijp je meteen dat je die kunt roteren, groter maken en bewerken. Apple heeft goed gekeken naar de foto- en videobewerkingsopties in andere sociale apps, maar heeft er wel een eigen draai aan gegeven.

Phew, delen hoeft niet
De drempel om te gebruiken is bij Clips relatief laag, omdat je je niet meteen hoeft aan te melden voor een bepaald netwerk en je creatie niet hoeft te publiceren. Het doel is om snel iets te kunnen delen, zonder dat er veel nabewerking nodig is en dat lukt prima met Clips. Het betekent niet dat je in een paar seconden een goed filmpje hebt, want als je met alle versieringen en teksten aan de slag wilt, zul je wel een paar minuten bezig zijn. In ongeveer 5 minuten heb je iets leuks inclusief openingsplaat en afsluiting, schermteksten, stickers en wat plaatjes om het op te leuken. Zie je er niet zo fris en fruitig uit, dan kun je een van de filters inschakelen. Het stripboekfilter is populair, zo blijkt wel uit de filmpjes die mensen al hebben gedeeld.

Tijdens het testen merkten we dat alles goed werkte, behalve de live ondertitels. Daarbij merk je dat de app er nog wel wat moeite mee heeft om je goed te verstaan. Je kunt natuurlijk wel ex-tra-dui-de-lijk articuleren, maar dat ziet er niet uit in een video. Je kunt daarom beter gewoon wat losjes doorpraten en achteraf corrigeren, als Clips het niet goed heeft verstaan. Maar ja, dat kost weer extra tijd.

Clips is een simpel alternatief voor iMovie

Clips is in ieder geval leuk om te gebruiken en is een prima, simpel alternatief voor iMovie. Door de functies in een losse app te stoppen hoefde Apple de gewone gebruikers van de Foto’s-app niet in verwarring te brengen met lollige functies en gebruikers van de iMovie-app hebben er ook geen last van. Clips heeft een duidelijk doel, dat los staat van de andere apps. Het gaat hier niet om serieuze videoverslagen of mini-documentaires, maar om korte clipjes die je makkelijk kunt maken en delen. Zou je willen dat iMovie meer filters en tekst-overlays bevatte, dan zit je goed met Clips. Je kunt clips van maximaal 30 minuten maken en projecten van 60 minuten, maar de meeste clips die mensen maken zullen nog geen minuut lang zijn. De app slaat alles op in .mov-formaat in een kwaliteit van 1080p HD.

Score

8.5

Clips

Clips

Gratis

Voordelen +

  • Gratis te gebruiken
  • Makkelijker dan iMovies
  • Geen plicht om meteen alles te delen (maar het kan wel)

Nadelen

  • Live ondertitels leveren nog veel spelfouten op

Conclusie Clips review

Ik ben over het algemeen geen held met videobewerkingsapps, maar Clips snapte ik wel meteen. De app bevat een aardige collectie effecten en filters (maar niet te veel), verplicht je niet om meteen alles op een sociaal netwerk te gooien en is ook nog eens leuk in gebruik. Of Clips een succes wordt onder iPhone-gebruikers, hangt vooral af van de vraag in hoeverre Apple het blijft ondersteunen en regelmatig updates uitbrengt. Te vaak gebeurt het dat dit soort apps verwaarloosd worden, waardoor de lol er al snel vanaf is. Zoals Clips nu bij de introductie is, is het een verfrissende en makkelijke app om te gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 april 2017, 16:15
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen clips, video
Devices iPad, iPhone
Software iOS 10, iOS 11, iOS 12

Clips

Clips is een app waarmee je gemakkelijk korte video's kunt maken. Hieronder zie je al onze belangrijke tips over het gebruik van de Clips-app.

Clips

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.