Clipped voor iOS vat nieuws samen in hapklare brokken

Clipped is een iOS-app waarmee je het nieuws samengevat te zien krijgt. Clipped neemt nieuws van New York Times, Washington Post en andere nieuwssites en vat het samen met natuurlijke taalverwerking.

iphone clippedHoe volg je wat er zoal op de aardbol gebeurt? Misschien volg je twee of drie nieuwssites, maar als je het nieuws zo gevarieerd mogelijk tot je wilt nemen, volgen je meerdere RSS-feeds of een app die nieuws van meerdere sites samenbrengt. Flipboard heeft op dat punt al een flinke reputatie opgebouwd. Nu is er Clipped, een universele app voor iPhone en iPad die het nieuws overzichtelijk bi elkaar probeert te brengen. Het idee is dat topnieuws wordt samengevat in bulletlijstjes, zodat je ze snel kunt consumeren op je mobiele scherm. Het samenvatten van nieuws bespaart volgens de bedenkers tijd en energie.

Clipped is bedacht door een 15-jarige ondernemer, Tanay Tandon. Hij gebruikt natuurlijke taalverwerking om de nieuwsberichten die op internet verschijnen te analyseren. De insteek is wel een beetje vergelijkbaar met Summly, dat ook korte nieuwsteksten bevat en ook gemaakt wordt door een tiener. Je opent de app en ziet meteen wat het belangrijkste nieuws is, in korte tekstjes.

clipped iphoneMaar de bedenker van Clipped ziet bredere toepassingsmogelijkheden voor de technologie die hij heeft ontwikkeld. Clipped is dus vooral geschikt voor mensen die de (relatief korte) ANP-berichten die je in alle Nederlandse kranten vindt nog teveel moeite vinden om te lezen. De informatie in Clipped komt uit zo’n 30 bronnen, zoals de New York Times, Wall Street Journal en Washington Post. Geen Nederlandse nieuwssites dus, maar misschien is dat juist wel handig. Als je niet elke dag tijd hebt om de grote Amerikaanse nieuwssites te bezoeken heb je vast wel een minuutje of twee voor Clipped, dat al het nieuws samenbrengt.

Clipped heeft ook een plug-in voor Chrome en bookmarklets voor Safari, Firefox, IE en Chrome beschikbaar, waarmee je zelf artikelen die te lang zijn om zelf te lezen kunt laten samenvatten.

Downloaden: Clipped for iOS (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 januari 2013, 7:08
Categorie Nieuws

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.