Caylus: bejubeld bordspel uitgekomen op de iPad

Het bejubelde bordspel Caylus is op de iPad, iPhone en iPod touch verschenen en laat zich daarop offline, thuis op de bank en online spelen tot en met 5 personen. In het spel haal je een wit voetje bij een Franse kasteelbouwer.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Caylus iPad bordspel headerHet met prijzen overladen bordspel Caylus is deze week op de iPad verschenen. Je kan het spel tegen de computer spelen, maar ook online tegen anderen of tegen vrienden als je de iPad doorgeeft. In het spel wil Frankrijk zijn koninkrijk versterken door een groot kasteel te bouwen. De spelers zijn aannemers die witte voetjes proberen te halen bij de koning en zo’n groot mogelijk aandeel in de bouw moeten klaarspelen. Degene die het meest heeft gebouwd aan het eind van de rit, wint de pot.

In de officiële trailer tracht de ontwikkelaar af te rekenen met vooroordelen die bestaan over bordspellen op de iPad en iPhone. “Een bordspel op de iPad kan nooit diepgang bevatten”, wordt er aangehaald in de video. Daarna verschijnt groot het woord NOT in beeld om eigenhandig met het idee af te rekenen. Caylus maakt die belofte waar. Het is een complex bordspel waarin je elke beurt de keuze hebt uit verschillende handelingen die je constant moet afwegen.

De achterliggende gedachte is dat je een infrastructuur opzet waarmee je de bouw kan bewerkstelligen. Zo kan je bijvoorbeeld arbeiders inzetten op een taak, of grondstoffen omzetten in producten. Op het aantal acties zit een restrictie die ervoor zorgt dat je altijd meer tegelijk wilt doen in het spel, dan mogelijk is. Caylus bordspel iPad kasteel bouwenAan het einde van de rit moet je de meeste prestigepunten verzameld hebben – en ook dat kan weer op verschillende manieren.

De online multiplayer van Caylus werkt anders dan bij bijvoorbeeld Carcassonne of Ticket to Ride. De spelers schuiven namelijk niet tegelijk aan als het spel online wordt gespeeld. In plaats daarvan is er een asynchrone multiplayer waarbij spelers een pushbericht krijgen als ze aan de beurt zijn. Een online pot kan daarom dagenlang duren.

Caylus heeft een handgetekend bord waar je soepel overheen kan bewegen. De zijkanten van het scherm worden benut voor actiekaarten en andere handelingen. Een in-game uitleg helpt je op weg in het spel dat in 2006 zowel de Nederlandse Spellenprijs als de toonaangevende Duitse Spiel des Jahres-prijs binnensleepte. Op de toonaangevende bordspellensite Boardgamegeek.com, bestijgt het managementspel de 10de plek in de lijst met beste spellen aller tijden.

Downloaden: Caylus (€3,99, werkt ook op iPhone)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 januari 2012, 22:01
Categorie Games

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.