capo touch icoon groot

Capo touch voor iPhone en iPad leert je je favoriete nummers spelen

Capo touch voor iPhone en iPad leert je je favoriete nummers spelen - of zingen en synchroniseert via iCloud met de Mac-applicatie.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Capo touch iPhoneOnder Mac-gebruikers is muziek-app Capo inmiddels een oude bekende. Het is een populaire app die muzikanten helpt om liedjes te leren, door middel van slimme trucjes. De ontwikkelaars van SuperMegaUltraGroovy kregen er in 2011 zelfs een Apple Design Award voor. Ook werd Capo afgelopen februari door Apple geroemd tijdens de viering van de 30-jarige verjaardag van de Mac. Een iOS-versie van Capo kon dan natuurlijk niet uitblijven. Die verscheen donderdag onder de naam Capo touch, een app waarmee gitaristen nu ook vanaf hun iPhone en iPad nummers kunnen leren spelen.

Er was al sinds 2011 een iOS-app, maar die kon zich niet meten met de Mac-applicatie. De nieuwe app, die door verschillende professionals wordt geroemd, analyseert je muziek en kan vervolgens allerlei aanpassingen doen om je te helpen een nummer beter te laten spelen. Zo kun je de muziek vertragen zonder dat de pitch wordt aangepast. Ook is het mogelijk om de toonsoort aan te passen, het zogeheten transponeren, zodat je makkelijker mee kunt spelen – of zingen. Want hoeveel de app door veel gitaristen wordt geroemd, kunnen ook andere muzikanten en zanger(es)s(sen) er gebruik van maken.

Capo touch iPhoneCapo touch iPhone

Tijdens het analyseren kan Capo touch automatisch detecteren uit welke akkoorden een nummer bestaat. Tijdens het afspelen worden die zelfs op het scherm weergegeven, compleet met uitleg hoe je je vingers op de gitaar dient te plaatsen. Dankzij de mogelijkheid om bepaalde delen van het nummer te herhalen en een metronoom en aftelklok te gebruiken moet het leren van nieuwe muziek nog eenvoudiger worden.

Ook laat de app je de balans van nummers (panning) aanpassen of stemmen uitfilteren om de instrumenten beter te kunnen onderscheiden. De muziek waarmee je werkt wordt opgeslagen in aparte projecten die je later eenvoudig weer opent. En dankzij iCloud-synchronisatie open je ze even eenvoudig op een ander iOS-apparaat of je Mac. Vanwege de introductie is de app tijdelijk voor de helft van de prijs te koop.

Pluspunten

  • Makkelijk meespelen
  • Slimme trucjes

Minpunten

  • Akkoorden interpreteren kan nog beter

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2014, 11:29
Categorie Muziek
Onderwerp muziek maken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.