Blackbar voor iPhone: nieuwe puzzelgame draait om censuur

Blackbar is een nieuwe game, waarbij je met gecensureerde teksten moet achterhalen wat er aan de hand is. Blackbar speelt slim op het nieuws van overheidsspionage en 1984-angst.

blackbarMisschien is censuur niet iets waar je een spelletje van moet maken. Maar Neven Mrgan (zonder o) denkt dat de tijd rijp is voor een 1984-achtige game. De interactieve tekstgame speelt zich af in de toekomst, waar je teksten met gecensureerde woorden gaat lezen. Het lijkt Apple wel: een paar dagen geleden was Apple nog in het nieuws omdat ze het woord ‘natte’ censureerden. Het liedje ‘Natte voeten’ van de Smurfen en het boek ‘Natte dozen’ van schrijver Marnix Peeters hadden volgens Apple een dubieuze ondertoon en werden vervangen door ‘N***e’. Bij Blackbar is de censuur nog een graadje erger: er zijn complete zinnen doorgestreept en jij moet achterhalen welke informatie is weggelaten. De game begint met een brief aan Vi, geschreven door Kenty. Je weet niet wie ze zijn, maar moet door het lezen van de brieven wel proberen te achterhalen wat er aan de hand is.

Eerst ontbreekt slechts één woord, dat gecensureerd is door het Ministerie van Communicatie. Achtergrondkennis en eerdere brieven moeten je op het juiste spoor brengen, maar het kan gebeuren dat woorden in eerder gelezen brieven later weer worden gecensureerd. Gaandeweg moet je meer woorden proberen te achterhalen, om zodoende een completer beeld te krijgen van de karakters en de vreemde maatschappij waarin ze leven. Wat de game extra aantrekkingskracht geeft, is dat je niet weet wanneer en waar het zal eindigen. Wel jammer is dat je bij zo’n eenvoudige tekstgame iOS 6.1 of hoger nodig hebt.

Neven Mrgan van Big Bucket Software kennen we van games als The Incident. Deze keer werkte hij samen met James More, bekend van Status Board voor iPad, Unison voor Mac en andere bekende apps. Blackbar kan je helemaal meesleuren in een onbekende wereld en omdat niemand (ook gamesites) niet verklappen hoe de game zich verder ontwikkelt, zul je het zelf moeten proberen om te achterhalen waar het om gaat en of je geschikt bent voor een baan bij het Ministerie van Communicatie.

Downloaden: Blackbar (€2,69, universeel, iOS 6.1+)

blackbar-iphone-1 blackbar-iphone-2

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 augustus 2013, 12:22
Categorie Games
Onderwerp censuur

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.