1849: lekker ouderwets simulatiespel op iPad

1849 is een heerlijke simulatiegame op de iPad. Bouw een stad en manage de uitdagingen in het Wilde Westen ten tijde van de goldrush.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

1849 Westerndorp entreeHet kon een hoogtepunt voor fanatieke gamers worden deze week. De bouwsim Anno werd aangekondigd voor de iPad, maar screenshots maakten ogenblikkelijk duidelijk dat het om een freemium spel zal gaan. Een vermoedelijk gratis te downloaden spel waarvoor je maar moet blijven betalen om je imperium uit te breiden en processen te versnellen – net zoals in het onlangs uitgekomen fiasco Rollercoaster Tycoon 4 Mobile. Gelukkig is er nu ook een nieuwe, échte simgame met ouderwetse waarden. Je koopt 1849 één keer en kan daarna ongestoord Western-dorpen bouwen en managen. Een verslavende bezigheid.

Ontwikkelaar Somasim steekt het niet onder stoelen of banken. 1849, een jaartal dat refereert naar de goldrush in San Fransisco, is geïnspireerd door oude pc-klassiekers als de originele Anno en Caesar II. Het betekent kort door de bocht dat je vooral zelf moet nadenken. 1849 heeft 20 scenario’s waarin je steeds een andere set gebouwen krijgt en met andere voorwaarden kampt, maar er zit wel een duidelijke stijging in moeilijkheidsgraad in. In de eerste levels word je uitgelegd hoe je inwoners aan het werk zet, je goederen produceert en handelsroutes naar andere steden legt. Daarna is het aan jou om de juiste producten te fabriceren, het voorradige goud uit de rivieren te vissen en de problemen de kop te bieden.

De boel draaiende houden

Je moet de kop er goed bijhouden in 1849. Je wilt huizen hebben, want inwoners betalen belasting. Je wilt genoeg werkplaatsen hebben omdat er anders criminaliteit ontstaat en je wilt genoeg producenten hebben, zodat de inwoners een stapje verder komen op de welvaartsladder en hun huizen kunnen upgraden. Mislukt dat, dan verlaten ze je dorp onheroeppelijk. Daar gaat je basisinkomen en dat heb je toch nodig om de boerderijen en bedrijfjes draaiende te houden. Je zal veel tijd spenderen in het handelsscherm, waarin je goederen van naburige steden koopt en zelf verkoopt wat je kan missen. Let wel: je eigen bevolking heeft ook zijn behoeftes.

Criminaliteit, gelukszoekers en fikkies

1849 financieel adviseurHet zijn alledaagse beslissingen in 1849 en daar gooit het spel allerlei uitdagingen bovenop. De woestijnachtige droogte kan voor tekorten en branden zorgen en criminaliteit rijst de pan uit als je te weinig werkgelegenheid hebt en verdelgt je inkomsten. Ook zijn er extra missies die je kan aannemen. Als je goud zeeft, mag je rekenen op een enorme hoeveelheid gelukszoekers – maar die moet je dan wel kunnen onderbrengen met een zwaar opgekrikte productie. Leuk is ook dat je voorafgaand aan een missie drie startbudgetten mag kiezen. Veel cash in het handje, of minder cash met bepaalde startvoordelen zoals je eerste distilleerderij meteen gratis?

Prijsafspraken

1849 stadje uitgebouwd1849 ziet er niet spectaculair uit, maar bedient optimaal op de iPad. Scrollen en inzoomen gaat lekker soepel en je zal jezelf niet snel betrappen op een foute druk. Je kan het spel pauzeren en toch dingen verder regelen en er zijn twee spelsnelheden. Omdat je veel tijd in het handelsscherm bezig bent, is het wel jammer dat er geen onderhandelingsmogelijkheden zijn. Prijsafspraken met naburige steden bijvoorbeeld. Anderzijds zijn er genoeg managementtaken om uit te voeren en zal je voortdurend op de huizen drukken om te zien waar inwoners behoefte aan hebben. De eerste missies zijn weliswaar kort waardoor je snel al aan de volgende stad in wording bouwt, maar dat wordt verderop gecompenseerd.

1849 mijnen plaatsen

Zoals het hoort

Het is niet zo dat 1849 alleen verslavend is, omdat het eindelijk weer een bouwsimulatie zonder timers en opgedrongen in-app aankopen is. Het is ook gewoon een érg leuk spel. Toegankelijk genoeg voor beginners, maar ook met genoeg uitdagingen en zaken om op te letten voor gevorderde spelers. Het is ons onduidelijk waar de in de App Store vermelde in-app aankoop van 1849 wél in zit. Misschien in een vrije spelmodus aan het einde van de twintig missies. Maar ze zitten in ieder geval niet in de weg van het spelplezier. Ze zitten niet in de weg van de mogelijkheid om eindelijk, eindelijk weer eens heerlijk zorgeloos door te bouwen en te managen in een bouwsim. Al je aandacht kan uit naar de uitdagingen van je stad. Zoals het hoort.

Downloaden: 1849 (€4,49, in-app aankopen, iPad, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 mei 2014, 15:15
Categorie Games
Onderwerp simulatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.