Vanavond om 19:00 uur: de iPhone SDK

Vanavond om 19:00 uur Nederlandse tijd geeft Apple meer informatie over de iPhone SDK. In dit bericht vatten we samen wat Apple tot nu toe erover heeft laten uitlekken en welke verwachtingen er zijn.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het kan bijna niemand ontgaan zijn, maar mocht je de afgelopen dagen in een (CeBIT-)roes hebben geleefd, dan is het misschien toch nog even goed om te herhalen: vanavond om 19:00 uur onze tijd is het zover. Dan zullen in het Apple-hoofdkwartier in Cupertino meer details over de iPhone SDK worden bekendgemaakt. Zoals bij elk groot Apple-evenement geven we voorafgaand een samenvatting wat er zoal te verwachten valt.


In de uitnodiging voor het evenement, dat om 10:00 uur plaatselijke tijd in Cupertino CA plaatsvindt, staat: “Please join us to learn about the iPhone software roadmap, including the iPhone SDK (software developer kit) and some exciting new enterprise features.” Of de SDK daadwerkelijk beschikbaar gesteld zal worden is dus nog niet duidelijk. Wel zal Apple de roadmap uiteenzetten en zakelijke functies aankondigen. Gisteren beloofde Apple CFO Peter Oppenheimer ook nog dat we verbeterde security voor de iPhone kunnen verwachten. Een dag eerder gaf CEO Steve Jobs aan dat er rond de zomer een hoop applicaties beschikbaar zullen zijn.

Het is niet zeker of die applicaties met een betaversie van de SDK moeten worden gebouwd, of dat Apple vanavond daadwerkelijk een officiële 1.0 versie van die SDK gaat aankondigen. Ook is niet duidelijk of die SDK beschikbaar komt van alle ontwikkelaars of aanvankelijk alleen in handen komt van een geselecteerd groepje bedrijven. Zo schijnt MySpace al over een vroege versie van de SDK te beschikken en al vergevorderd te zin met een native MySpace-applicatie. Vanavond zullen er ongetwijfeld een aantal aansprekende applicaties aan het publiek worden getoond, zoals die van MySpace, maar mogelijk ook de Lotus Notes-client die IBM eerst aankondigde maar later weer schoorvoetend introk omdat de aankondiging iets te voorbarig was geweest. Mogelijk heeft die Lotus Notes-client ook iets te maken met de aankondigingen voor zakelijk gebruik, die in de uitnodiging worden beloofd. Daarnaast is de verwachting dat Apple iets over ondersteuning voor Microsoft Exchange gaat zeggen.

Wat de beschikbaarheid van de SDK betreft: Gartner-analist Van Baker verwacht dat Apple de aandacht aanvankelijk zal richten op grote ontwikkelaars en bekende bedrijven. Kleine ontwikkelaars die een beetje met de SDK willen spelen, komen minder of helemaal niet aan bod. “I think Apple is going to keep a pretty tight rein on this because the last thing they want is some fly-by-night guy writing an iPhone program that breaks it”, zei Baker tegen AFP. De analist snijdt daarmee een ander punt aan: de mate waarin ontwikkelaars vrij zijn om zelfgeschreven applicaties te verspreiden. Jobs zei eerder dat Apple heeft geleerd van de ervaringen van Nokia, die alleen applicaties van derden toestaat als ze digitaal gesigneerd zijn.

De reden die Apple eerder noemde om applicaties van derden buiten de deur te houden, is dat het platform (en het netwerk van AT&T) zo stabiel mogelijk moest zijn, zodat gebruikers een positieve indruk kregen van de iPhone. Andere zorgen die Apple heeft is dat applicaties zowel op de iPhone als op de iPod touch moeten werken en dat er openstellen van het platform mogelijk nieuwe hackmogelijkheden en beveiligingsrisico’s met zich meebrengt. Maar uit het feit dat de iPhone meteen na de lancering al was gehackt, bleek al dat ook zonder SDK en met een gesloten besturingssysteem er nog genoeg beveilingsgaten te ontdekken en te exploiteren zijn. Een interessante theorie is trouwens, dat er al ver vóór de WWDC in juni 2007 aan de iPhone SDK werd gewerkt, maar dat de engineers de softwarekit gewoon niet op tijd af kregen. Apple bleef op dat moment herhalen dat je geweldige webapplicaties voor de iPhone kunt maken, terwijl ze eigenlijk al lang wisten dat die SDK er echt wel zou komen.

Vanavond na 19:00 uur zullen we zo snel mogelijk verslag uitbrengen van de aankondigingen.

Reacties: 15 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.