Nieuwe sociale netwerken op de iPhone

Steeds meer sociale netwerken brengen aangepaste websites voor de iPhone uit. Maar dankzij de iPhone zijn er ook nieuwe sociale netwerken ontstaan. We lichten er drie uit: iPhone Colony, iPling en iRovr.

Christelijk sociaal netwerkEerder vandaag schreven we over Linkedin, die een mobiele website heeft gelanceerd. Facebook, Multiply en Twitter zijn ermee vergelijkbaar: het zijn sociale netwerken die op de desktop zijn ontstaan en nu langzamerhand ook iPhone-applicaties gaan aanbieden. Op Apple’s pagina met webapps staan in de categorie Social Networking maar liefst 56 aanbieders en dat zijn voornamelijk websites die voorheen al langer bestonden. Toch zijn er dankzij de iPhone ook nieuwe sociale netwerken ontstaan, speciaal bedoeld voor iPhone-gebruikers. Drie voorbeelden daarvan zijn: iRover, iPling en iPhone Colony.


iPhone colonyiPhone Colony was de eerste sociale netwerksite voor de iPhone, die al bestond voordat de iPhone officieel werd aangekondigd. Bij iPhone Colony vind je alles wat je op elke andere sociale netwerksite vindt: profielen, nieuwtjes, foto’s maar vooral weblogberichten. De site heeft op dit moment ruim 800 leden, maar echt storm loopt het nog niet met de weblogberichtjes. Sinds december wordt er al regelmatig geklaagd dat er te weinig gebeurt op de site. Oprichter Mr Apple belooft beterschap, maar veel is daarvan niet terechtgekomen.

iPling, sociaal netwerken op de iPhoneiPling heeft een heel andere opzet: daarbij ga je in de fysieke wereld ‘leuke dingen doen’. We schreven al eerder over het mobiele schatzoeken, dat iPling tijdens Macworld in San Francisco had georganiseerd. In feite is iPling een locatiegebonden dienst, waarbij je nieuwe mensen kunt ontmoeten en met ze kunt communiceren. Eén interesse heb je in ieder geval met de mensen in het netwerk gemeen: ze hebben allemaal een iPhone of iPod touch. Maar je kunt ook zoeken naar mensen met dezelfde muzieksmaak, geboortestad of sportieve hobby. Uitnodigingen en vriendenlijsten zijn bij iPling afwezig; het gaat erom spontaan mensen te ontmoeten. iPling noemt zich dan ook niet een sociaal netwerk, maar een ‘social expansion engine‘. Het lastige en tegelijk ook het grote nadeel van iPling is wel, dat vrijwel alles in de fysieke wereld plaatsvindt waardoor je afhankelijk bent van evenementen die worden georganiseerd op een tijdstip en plaats waar je maar net toevallig moet zijn.

iRovr, sociaal netwerk op de iphoneEn dan is er nog iRovr. Bij dit sociale netwerk gaat het om bloggen, foto’s en video’s uitwisselen, bookmarks registreren en vrienden maken. Bijna alles doe je via e-mail, dankzij een serie e-mailadressen die je door iRovr krijgt toegestuurd. Wil je een blogposting schrijven dan stuur je je bericht naar het ene e-mailadres, wil je een foto publiceren dan stuur je die naar een ander e-mailadres. Eigenlijk heb je er niet eens een iPhone voor nodig – ware het niet, dat de website van iRovr volledig is afgestemd op de iPhone. Bij een eerste blik op de website, krijg je de indruk dat je op een mobiele versie van Twitter bent beland: iedereen roept maar wat en meestal zijn dat vrij korte berichtjes. Een minpuntje is dat je je vrienden vooral onder Amerikanen en een toevallige Brit zult moeten zoeken; gebruikers uit andere landen zijn nog nauwelijks aanwezig. iRovr heeft ook een filter om alleen Franse, Duitse of Spaanse gebruikers/berichten te tonen, maar veel mensen zullen dan toch de voorkeur geven aan Engels. Een groot pluspunt van iRovr is dat er inmiddels al veel leden zijn (op een maandagavond rond 20:30 uur zijn er 91 leden online) en dat er altijd wat gebeurt.

Informatie

Laatst bijgewerkt
25 februari 2008 om 20:51
Categorie
Apps

Reacties: 0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.