‘Tien miljoen iPhones is te optimistisch’

Marktonderzoekers zoals Bernstein Research en Marketwatch, denken dat de plannen van Apple om in 2008 tien miljoen iPhones te verkopen, te hoog gegrepen zijn.

Apple Mini StoreApple verwacht dit jaar 10 miljoen iPhones te verkopen. Volgens marktonderzoekers Marketwatch en Bernstein Research is die voorspelling iets te optimistisch geschat. “Ondanks dat we geloven dat de iPhone het potentieel heeft om inkomstengroei voor Apple te realiseren, wijst recente data uit dat de business voor twee significante uitdagingen staat”, aldus analist Toni Sacconaghi van Bernstein Research in een rapport. Die twee uitdagingen zijn dat ten eerste de huidige vraag wat tegenvalt en ten tweede dat de mate waarin de iPhone wordt gehackt juist iets hoger uitvalt dan gedacht.

Apple is afhankelijk van het succes van de iPhone, maar of het echt waar is dat de iPhone goed is voor maar liefst 55 tot 60% van de huidige winst van het bedrijf (zoals Softpedia beweert) lijkt wat overdreven. In 2007 verkocht Apple 180.000 iPhones per week, wat omgerekend naar 2008 neerkomt op 7,9 miljoen stuks, zo rekent Sacconaghi voor in zijn rapport. Daarbij gaat hij er vanuit dat 2008 maar 44 weken telt en dat de verkoopcijfers ook na het toevoegen van nieuwe modellen en nieuwe markten stabiel blijven. Volgens Sacconaghi ligt 8 miljoen niet zover van 10 miljoen, dus die mijlpaal moet wel haalbaar zijn.

Nu de vraag naar de iPhone langzaam wat afzwakt, is de voorspelling van 10 miljoen echter te optimistisch, denkt Sacconaghi. Zeker als Apple blijft vasthouden aan revenue sharing, geen prijsverlagingen doorvoert of nieuwe modellen introduceert.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 februari 2008, 19:34
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.