Wolfram Alpha voor iPhone, de 40 euro kostende allesweter

Wolfram Alpha is als iPhone-applicatie beschikbaar, met dezelfde mogelijkheden als de website. Maar de makers hebben zich met 40 euro toch wel wat verkeken op het prijspeil in de App Store.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

wolfram alphaWolfram Alpha liet een paar maanden geleden zien, dat je met een nieuwe zoekdienst daadwerkelijk iets kunt toevoegen. De zoekmachine is gespecialiseerd in geavanceerde berekeningen, moeilijke vragen en wetenschappelijke onderwerpen. Er zat meer dan twintig jaar ontwikkeltijd in Wolfram Alpha, meer dan 10 miljard gegevens die continu worden bijgewerkt, dus een iPhone-applicatie mag best iets kosten. Maar heeft Wolfram Alpha zich niet misrekend bij het bepalen van de prijs? Vannacht debuteerde de iPhone-applicatie van Wolfram Alpha in de App Store, voor de niet geringe prijs van €39,99. Terwijl we op iPhoneclub eerder al hadden aangetoond, dat de normale website van Wolfram Alpha ook prima op de iPhone te gebruiken is, al zal je soms wat zijwaarts moeten scrollen.


wolfram alpha iphoneEr was trouwens al bekend dat aan een iPhone-applicatie werd gewerkt, want de makers vroegen afgelopen juni nog suggesties.

Wie gaat zo’n €40 kostende supercalculator nu kopen? Mensen die veel data-analyse moeten doen, onderzoekers, wiskundigen, financieel analisten misschien, maar niet de doorsnee consument. Wolfram Alpha keek hoeveel de beoogde doelgroep tegenwoordig uitgeeft aan een grafische calculator (rond de $100) en heeft voor de prijs van de applicatie de helft van dat bedrag gekozen. Of dat slim is, zal de praktijk moeten uitwijzen. Met uitzondering van navigatiesoftware zijn er weinig dure applicaties boven de €10 in de App Store die daadwerkelijk verkopen. Gelukkig is het team van plan om regelmatig prijsacties te doen, maar de kans dat er een korting van 75 procent inzit en de applicatie voor minder dan een tientje te koop is, zal niet zo snel voorkomen.

Apple is wél enthousiast over de applicatie: ze hebben Wolfram Alpha al binnen een paar dagen na het indienen bij de App Store goedgekeurd, waardoor zelfs de betatesters werden overvallen en nauwelijks tijd hadden om feedback te geven. Over de inhoud van de applicatie valt dan ook iet zoveel op te merken: de functionaliteit van Wolfram Alpha gaat veel verder dan een grafische calculator. Je kunt hypotheken uitrekenen, uitrekenen hoeveel dagen er tussen twee kalenderdata zitten, uitzoeken hoe het weerbericht in Honolulu was op de dag dat Obama werd geboren of kijken hoeveel calorieën er in een maaltijd met Big Mac, frietjes en cola zitten.

wolfram alphaWolfram Alpha heeft beloofd dat de website altijd gratis zal blijven – en dat is mooi, want al deze vragen kun je ook in de mobiele webversie van Wolfram Alpha opzoeken. Wie elke dag dergelijke gegevens wil natrekken en geavanceerde berekeningen moet uitvoeren, werkt lekkerder met de native applicatie, waarin je een speciaal toetsenbord vindt (handig voor wiskundige expressies), een historie (die ook te bewerken valt) en geïntegreerde kaarten. Wolfram Alpha maakt standaard gebruik van Google. Heb je liever Bing of Yahoo, dan kun je dat in de instellingen wijzigen.

Wolfram Alpha heeft ook een API uitgebracht, waar deze iPhone-applicatie als eerste gebruik van maakt. Externe ontwikkelaars kunnen er ook mee aan de slag, om bijvoorbeeld een gespecialiseerde hypotheekcalculator te maken, of een applicatie die het weerbericht steeds vergelijkt met het weerbericht van 100 jaar geleden.

Tip: Mashable heeft een uitgebreide review van de applicatie.

Downloaden: Wolfram Alpha (€39,99)

Reacties: 19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.