Secret wil met Secret Dens ook geheimen op school en werkvloer tonen

Secret introduceert de functie Secret Dens, speciaal voor scholen en bedrijven. Scholieren en kantoormedewerkers delen geheimen alleen binnen eigen muren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

secret-densDe geheimenapp Secret heeft een nieuwe doelgroep ontdekt: scholieren. Met de nieuwe functie Secret Dens proberen ze het delen van geheimen op scholen te stimuleren. Maar of dat een goede ontwikkeling is? De geheimenapp Gossup veroorzaakte afgelopen vrijdag in Nederland nogal wat ophef met een soortgelijke functie, die pesten op school in de hand werkt. In een blogposting leggen de makers uit dat de Secret Dens-functie (een ‘den’ is een boomhut) ook handig is op kantoren. Alles blijft binnen de eigen muren, omdat op basis van locatie wordt gekeken met wie de geheimen gedeeld mogen worden.


Deze Secret-berichten verspreiden zich niet naar een groter netwerk buiten de school of organisatie. De functie werd de afgelopen weken getest door het zestienkoppige team van Secret zelf en bevindt zich nog in betafase. Er zullen nog meer testfases bij andere bedrijven volgen, totdat de Secret Dens-functie wereldwijd beschikbaar komt voor scholen en bedrijven. Secret heeft al locatiefuncties waarmee je kunt zien welke geheimen in de buurt worden gedeeld, maar daarbij wordt een grotere straal rondom je locatie gehanteerd. Je kunt het nog niet beperken tot een gebouw of campus.

Wellicht probeert Secret zich op deze manier te onderscheiden van andere geheimenapps, die bezig zijn om marktaandeel te pakken, zoals Whisper. Het eerder genoemde Gossup en een andere app met de naam YikYak kwamen daarbij negatief in het nieuws, omdat ze pesten zouden stimuleren. YikYak nam daarbij drastische maatregelen: de blokkeerden de app op Amerikaanse schoolterreinen, door gebruik te maken van geofencing. Maar Secret gebruikt nu soortgelijke geofencing-methoden om het delen van geheimen op school juist wél mogelijk te maken.

Lees ook: De duistere kant van apps: hoe asociaal zijn sociale netwerken?

Concurrent Whisper heeft ondertussen strenge moderatieregels ingevoerd, waarbij berichten worden gewist die kwetsend kunnen zijn of mensen aanzetten tot ongewenste handelingen, zoals zelfmutilatie of zelfs zelfmoord. Whisper verwijst mensen met psychische problemen naar YourVoice, een dienst met meer begeleiding voor kwetsbare personen.

De keuze van Secret is daarom opmerkelijk. Juist bij Secret bleek dat kwetsende opmerkingen over bekende mensen uit de techindustrie pas na lang klagen werden weggehaald. We zijn daarom benieuwd welke maatregelen Secret heeft genomen om het pesten via de app tegen te gaan. In de blogposting legt Secret niet uit wat ze eraan gaan doen.

Erger dan Gossup?

iCulture’s appredacteur Bart Breij werd afgelopen vrijdag door AT5 geïnterviewd over de geheimenapp Gossup. Hieronder zie je dat interview, waarin Bart ingaat op de problemen die zo’n roddelapp teweeg kan brengen.

Click here to display content from www.at5.nl

Informatie

Laatst bijgewerkt
23 juli 2014 om 21:09
Onderwerpen
,

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.