Spotlight macOS Tahoe

Dit is Spotlight: De alles-in-één zoek- en actietool van Apple

Al sinds Mac OS X Tiger is de Spotlight al te vinden op de Mac. Over de jaren is het doorgegroeid tot een alleskunner op je Mac en ook op iPhone, iPad en Vision Pro is het een uitgebreide tool. Deze uitleg bespreekt de belangrijkste functies.

Spotlight is de ingebouwde zoekfunctie van je Mac en helpt je om razendsnel bestanden, apps, documenten of websites te vinden. Maar Spotlight kan veel meer dan alleen zoeken. Je kunt er ook snelle berekeningen mee doen, het weer opvragen of zelfs direct bestanden openen zonder eerst door mappen te bladeren. In deze uitleg lees je hoe Spotlight werkt en hoe je er alles uithaalt.

Bestanden en mappen doorzoeken

Spotlight is de snelste manier om bestanden en mappen te vinden op je Mac of iPhone. Je hoeft niet door je mappenstructuur te bladeren: typ simpelweg de naam of een trefwoord en Spotlight toont direct resultaten. Denk aan documenten, afbeeldingen, e-mails en zelfs tekstfragmenten uit bestanden. Dankzij slimme filters kun je zoeken op bestandstype of aanmaakdatum.

Je kunt Spotlight ook gebruiken om bestanden te vinden die in iCloud staan opgeslagen, zolang ze maar zijn gesynchroniseerd met je apparaat. Spotlight doorzoekt daarnaast metadata, zoals tags, auteursnamen en projectnummers. Dit maakt het een krachtige tool voor wie veel met documenten werkt. Op de iPhone en iPad zoekt Spotlight in alle apps, waar de ontwikkelaar ondersteuning voor ingebouwd heeft.

Apps en instellingen openen

Met Spotlight start je snel een app of open je systeeminstellingen. Typ bijvoorbeeld ‘Safari’, ‘Bluetooth’ of ‘Instellingen’ en Spotlight toont de juiste optie, of het nu een specifieke instelling, app of schakelaar is. Ook apps die je niet dagelijks gebruikt vind je zo in een oogwenk terug. Dit is vooral handig als je veel apps hebt geïnstalleerd en geen zin hebt om door al je beginschermen of mappen te bladeren. Je kunt ook rechtstreeks naar bepaalde instellingen springen, zoals het Wi-Fi-menu of het aanpassen van instellingen van externe schermen.

Spotlight instellingen macOS Tahoe

Daarnaast heeft macOS Tahoe afscheid genomen van de vertrouwde Launchpad. In plaats daarvan is Spotlight dé plek geworden waar je voortaan al je apps terugvindt. Dat betekent dat je niet langer hoeft te zoeken naar een apart scherm of rasterweergave van je applicaties: alles zit nu netjes gecentraliseerd in Spotlight.

Je doet dit als volgt:

  1. Open Spotlight zoals je gewend bent (via Cmd + spatie) en druk daarna op Cmd + 1.
  2. Je krijgt dan direct een overzicht van alle apps die op je Mac geïnstalleerd zijn.
    • Bovenin het Spotlight-scherm kun je met één klik een categorie selecteren, zodat je makkelijker een app kan vinden.
Apps in macOS Tahoe

Berekeningen en conversies

Spotlight is ook een rekenmachine. Typ een som in, zoals 34 * 7, en het antwoord verschijnt direct. Je kunt ook valuta en eenheden omrekenen, zonder aparte apps te openen. Mogelijke conversies:

  • 100 USD in EUR
  • 5 km in mijl
  • 32 graden Fahrenheit in Celsius
  • 200 ml in kopjes
  • 70 kg in pond

Spotlight gebruikt hiervoor actuele wisselkoersen en standaard conversies. Dit is handig voor reizigers, online shoppers of mensen die internationaal samenwerken.

Bekijk ook
Rekenmachine via Spotlight

Zo voer je in Spotlight berekeningen uit op iPhone, iPad en Mac

Wil je een berekening uitvoeren en biedt de Rekenmachine-app niet wat je zoekt? Wist je dat je met Spotlight ook allerlei berekeningen en conversies kunt opvragen? Het werkt zowel op de iPhone en iPad als op de Mac.

Contactgegevens en communicatie

Spotlight doorzoekt je contacten. Typ een naam en je ziet meteen telefoonnummers, e-mailadressen of andere contactgegevens. Vanuit Spotlight kun je direct bellen, een bericht sturen of een e-mail opstellen. Dit werkt naadloos samen met Handoff, zodat je op je Mac een telefoontje kunt starten dat via je iPhone wordt afgehandeld. Je kunt Spotlight ook gebruiken om snel contact te zoeken met collega’s, vrienden of familie, bijvoorbeeld als je even niet weet in welke app je het laatst met iemand hebt gecommuniceerd.

Tijdzones en klok

Altijd handig: even snel de tijd opvragen in een andere stad. Typ bijvoorbeeld tijd in New York of Buenos Aires en je ziet direct hoe laat het daar is. Zo weet je of je iemand kunt bellen zonder hem wakker te maken. Je kunt ook tijden vergelijken tussen verschillende tijdzones, wat vooral handig is als je met mensen in andere landen werkt.

Tijdzones Spotlight

Weerbericht checken

Spotlight toont ook het weer. Typ simpelweg weer Amsterdam of weather Rome en je krijgt een kort overzicht van de actuele temperatuur en verwachtingen. Je hoeft dus geen aparte weerapp te openen als je snel wilt weten of je een paraplu nodig hebt. Spotlight gebruikt hiervoor data uit de standaard Weer-app, wat betekent dat je betrouwbare en actuele informatie krijgt.

Web zoeken en Siri-kennis

Spotlight is gekoppeld aan Siri-kennis en je standaardzoekmachine. Je kunt dus ook vragen stellen of informatie opzoeken, rechtstreeks vanuit de zoekbalk.

Voorbeelden:

  • Wat is de hoofdstad van Canada?
  • open Wikipedia over sterrenstelsel
  • Wie is de CEO van Apple?

Spotlight biedt daarbij snelkoppelingen naar Safari of andere apps, zodat je snel verder kunt lezen of actie kunt ondernemen.

Shortcuts en toetscombinaties in Spotlight

Gebruik je Shortcuts op je iPhone, iPad of Mac? Dan kun je deze ook starten via Spotlight. Typ de naam van je snelkoppeling en voer hem direct uit, zonder de Shortcuts-app te openen. Zo kun je bijvoorbeeld met één tik je slimme lampen bedienen, een sms sturen of een rekenkundige formule uitvoeren. Dit maakt Spotlight ideaal voor gebruikers die hun workflow willen automatiseren.

Vanaf macOS Tahoe krijgen de Shortcuts een meer permanente plaats. Na het openen van de Spotlight door middel van de toetscombinatie Cmd + Spatiebalk, kan je met Cmd + 3 meteen bij het takenveld terechtkomen. Hierbij krijg je meteen een aantal suggesties voor taken, zoals WhatsApp sturen naar je meest gebruikte contacten, een timer starten en nog veel meer. Je kunt hier ook uit alle apps die dit ondersteunen een keuze maken een door deze te selecteren een actie laten uitvoeren.

Snelkoppeling Spotlight macOS Tahoe

Muziek, films en boeken zoeken

Spotlight zoekt ook in je mediabibliotheek. Typ de naam van een artiest, album of boek en je krijgt resultaten uit Apple Music, Apple TV of je Boeken-app. Dit werkt ook voor audioboeken en podcasts, zolang ze in je bibliotheek staan of via een van de Apple-diensten beschikbaar zijn. Je kunt direct afspelen of naar een app doorklikken voor meer informatie.

Spotlight op iPhone en iPad

Op iOS en iPadOS gebruik je Spotlight door vanaf het beginscherm naar beneden te vegen. Je kunt er net als op de Mac apps mee openen, documenten vinden, rekenopdrachten uitvoeren en webzoeken. Siri-suggesties maken Spotlight nog slimmer, door bijvoorbeeld apps of contacten voor te stellen op basis van je gewoontes. Daarnaast kan Spotlight op iPhone en iPad ook zoeken in apps van derden, mits die dit ondersteunen. Denk aan agenda’s, wachtwoordmanagers of cloudopslagdiensten.

Bekijk ook
Spotlight in iOS 17

Spotlight gebruiken op iPhone en iPad: alles doorzoeken

Met Spotlight op iPhone en iPad kun je snel apps opstarten, bestanden en e-mail zoeken en informatie binnen apps opvragen. Alles over Spotlight gebruiken in iOS lees je hier.

Spotlight opgeruimd houden

In de huidige tijd kom je vaak om in een zee van documenten, bestanden, afbeeldingen en dergelijke. Je ziet op je iPhone, iPad of Mac door de bomen het bos niet meer en foto’s, bijlagen, notities en andere documenten stapelen zich razendsnel op, waardoor je zoekopdracht soms eindigt in eindeloos scrollen.

Gelukkig kun je op zowel iOS, iPadOS als macOS eenvoudig instellen welke apps wél en welke apps níet worden meegenomen in Spotlight-zoekopdrachten. Zo houd je je zoekresultaten overzichtelijk en relevant, en voorkom je dat je onnodig bestanden uit apps tegenkomt die je eigenlijk nooit gebruikt.

Denk bijvoorbeeld aan verouderde apps of apps die je alleen sporadisch inzet. Door deze uit te schakelen, versnel je niet alleen het zoeken, maar maak je de resultaten ook meteen een stuk overzichtelijker. Hoe je dat instelt, lees je in onderstaande tip.

Bekijk ook
Spotlight apps zoeken

Zo hou je Spotlight opgeruimd op je iPhone en iPad

Is Spotlight bij jou ook altijd een zooitje en kost het tijd om het juiste mailtje of bestand te vinden, omdat al die andere apps er tussendoor staan? Dit kun je heel eenvoudig oplossen door Spotlight alleen in de apps te laten zoeken die je gebruikt. In deze tip leggen we je uit wat je hiervoor moet doen.

macOS Tahoe

macOS Tahoe is de nieuwste grote update voor de Mac. In macOS Tahoe, ook bekend als macOS 26, krijgt Spotlight een grote update, wordt het Bedieningspaneel vernieuwd, komen er nieuwe apps naar de Mac (zoals Dagboek en Telefoon) en wordt alles in een nieuw jasje gestoken met het nieuwe design genaamd Liquid Glass. Ook komen er nieuwe mogelijkheden voor personalisatie met aanpasbare appicoontjes en meer. Lees ook ons overzicht van de beste functies in macOS Tahoe en de pagina met geschikte Macs voor macOS Tahoe om te weten of jouw Mac de update krijgt.

macOS Tahoe bento overzicht