WWDC 2014 uitgelicht: vooruitblik op Smart Home van Apple

In WWDC 2014 Uitgelicht kijken we vooruit naar Smart Home, de plannen van Apple om huisautomatisering makkelijker te maken.

smart-home-breed
In de serie ‘WWDC 2014 uitgelicht’ kijken we vooruit naar de aankondigingen die Apple maandagavond om 19:00 uur gaat doen. In deze aflevering: huisautomatisering. Apple zou plannen hebben om een nieuw softwareplatform te ontwikkelen voor allerlei systemen rondom het huis. Denk aan het bedienen van lampen, beveiligingssystemen en huishoudelijke apparatuur, allemaal met je iPhone. Hoe gaat dat eruit zien? Wij kijken alvast in de glazen bol.

Smart Home

Apple zal mogelijk een Smart Home-systeem toevoegen in iOS 8. Dit systeem maakt het mogelijk om je belichting, airconditioners, beveiligingscamera’s en andere apparaten in huis met je iPhone en iPad te bedienen. Dat kan op het moment met de juiste apparatuur al, maar nu zijn er nog specifieke apps voor ieder apparaat vereist. Apple’s Smart Home moet een verzamelplek worden voor alles in huis. Denk hierbij aan een app met knoppen voor alles wat je nu al met je iPhone kunt bedienen. Hiermee zou Apple de concurrentie serieus aangaan met Google, die zich met de overname van slimme thermostaat Nest ook op het huishouden richt.

Lees ook: Hoe Apple je huis slimmer kan maken

Centraal platform?

De Financial Times kwam als eerste op de proppen met de geruchten. Apple zou bezig zijn met een softwareplatform voor Smart Home. “Met Apple’s geïntegreerde systeem wordt het makkelijker om nieuwe Smart Home-apparaten te installeren en te bedienen”, schrijft de krant. “Bijvoorbeeld, de lampen vaen huis kunnen automatisch aan gaan zodra de eigenaar binnenkomt, waarbij de iPhone draadloos het signaal doorgeeft.” Een dergelijk systeem werd in november 2013 al uiteengezet in een Apple-patent.

iHome-Martin-Hajek-concept

Saai MFi-programma?

Vlak na de geruchten van de Financial Times werd geroepen dat Apple’s Smart Home-platform niet zozeer een apart systeem met eigen hubs en accessoires wordt, maar meer een uitbreiding van Apple’s MFi-programma, net zoals bij gamecontrollers. En daarmee wordt de aankondiging opeens een stuk saaier. Als deze insteek klopt, betekent het dat de enige verandering wordt, dat we voortaan bij het kopen van slimme lampen, thermostaten en regenmeters moeten letten op het MFi-stempeltje. Dat geeft aan dat de accessoires voldoen aan Apple’s richtlijnen en probleemloos zullen werken. Maar het betekent ook dat de accessoires duurder zullen worden, want fabrikanten moeten betalen voor het ‘voorrecht’ om het MFi-logo te mogen voeren.

Of toch een toolkit?

De New York Times bevestigde zondagavond nog eens dat Apple iets rondom Smart Home gaat aankondigen. Volgens de New York Times gaat het om een Smart Home-toolkit. Dat wekt de indruk dat het om een stel SDK’s gaat, waarmee het ontwikkelen van apps een stuk makkelijker gaat worden. Dat kan een belangrijke stap zijn, waarmee ze de ontwikkelaars op weg helpen. Maar echt sexy is zo’n aankondiging niet. Ook al is WWDC een developerconferentie, we willen het liefst mooie en aansprekende toepassingen zien, zoals koelkasten die automatisch je boodschappenlijstje aanvullen als de melk op is, of wasmachines die zelf een notificatie sturen als er een verkeerd gekleurde sok in de trommel zit. Een softwareontwikkelkit (SDK): ook nuttig, maar minder spannend.

smart-home-apple

Of iets met iBeacons?

Apple zou nog een andere richting in kunnen slaan: door iBeacons voor thuis aan te kondigen (zie foto bovenaan dit artikel). Zoiets is al eerder vertoond door Sony en Samsung, maar dan op basis van NFC. Ga met je iPhone langs een iBeacon om de lamp aan te doen of de wasmachine aan te zetten. Zodra je iPhone buiten het bereik van de iBeacon is, wordt de lamp gedimd of gaat de televisie in spaarstand. Handig! Maar misschien toch iets teveel gevraagd. Apple wil eerst zorgen dat winkels en andere bedrijven iBeacons gaan inzetten. De boodschap dat iBeacons voor 1001 dingen geschikt is, maakt het marketingverhaal te ingewikkeld. Nieuwe geruchten van vanochtend wijzen er trouwens wel op dat Apple wel iets gepland heeft rond iBeacons.

Wat wij graag zouden zien

Smart home, connected home, huisautomatisering, domotica… het zijn allemaal termen voor min of meer hetzelfde: allerlei technologie voor in huis. Nu bestaat het nog veelal uit losse systemen, die hun eigen apps en gebruikersinterfaces hebben en die zelden met elkaar communiceren. Wat Apple kan doen, is orde in de chaos scheppen met een simpel centraal platform, dat makkelijk te bedienen is. Eén centraal kastje (de Apple TV of iets wat daar op lijkt?) die je in de meterkast moet aansluiten en die met alle lampen, beveiligingssystemen, babyfoons en rolluiken communiceert. En één app waarmee je alles kunt bedienen, van slimme stekkers tot slimme eierrekjes. Een soort Passbook, maar dan voor alles rondom het huis.

Waarschijnlijkheid: 50 procent

De kans dat Apple nieuws over Smart Home aankondigt schatten wij in op 50 procent. De geruchten over Smart Home zijn nog maar een week oud, maar zijn nu al genoemd door twee gerenommeerde bronnen: de New York Times en Financial Times. Beide kranten staan bekend om betrouwbare bronnen bij Apple, waardoor ze informatie uit eerste hand kunnen verkrijgen. Dat we de kans op een Smart Home-aankondiging wat lager inschatten dan bijvoorbeeld Healthbook, heeft ermee te maken dat het huis nog niet zo’n acuut slagveld is. Op gezondheidsgebied proberen Samsung, Sony, Acer en talloze andere merken een graantje mee te pikken, wat huisautomatisering betreft is alleen Google een bedreiging voor Apple.

Eerder verschenen:

Vanavond livestream volgen? Hier vind je de link!

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.