Wat kan Apple tegen hackers doen?

Apple heeft drie methoden om het hacken van de iPhone te voorkomen of onaantrekkelijker te maken: wijzigingen in hardware of software, of het aanklagen van hackers.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

PiratenPC World heeft een inventarisatie gemaakt van Apple’s mogelijkheden om iets te doen tegen hackers en anderen die de simlock verwijderen of software van derden op de iPhone installeren. Steve Jobs heeft de oorlog verklaard aan iPhone-hackers, voornamelijk omdat lucratieve deals met mobiele operators daarmee gevaar kunnen lopen. Maar hoever kan Jobs daarmee gaan?

PC World ondervroeg een aantal kenners en ontdekte dat een van de mogelijkheden van Apple is om de hackers aan te klagen vanwege overtreding van de Digital Millennium Copyright Act (DMCA). Daarin staat onder andere dat het niet is toegestaan om DRM te omzeilen. Volgens Seth David Schoen van de Electronic Frontier Foundation is de angst om te worden vervolgd voldoende om amateur-ontwikkelaars bang te maken, waardoor ze hun software niet op het web zullen publiceren. Een eeuwigdurend probleem daarbij is dat in het hackerscircuit bruikbare oplossingen bekend zijn, die niet aan het grote publiek beschikbaar kunnen worden gesteld.

En bovendien: een DMCA-aanklacht werkt misschien in de VS, maar Apple kan niets doen tegen hackers in andere landen. Dan Steinberg, van een bedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in recht en technologie, denkt dat Apple een continue stroom software-upgrades kan uitbrengen om de hackers te ontmoedigen. Zij zullen al snel afhaken als ze wekelijks een nieuwe oplossing moeten verzinnen.

Charles Miller van Independent Security Evaluators denkt dat het wel meevalt en dat de software-updates alleen maar wat hordes onderweg opleveren voor de hackers. Apple moet volgens Miller de betrokken bedrijven tevreden houden, maar ook rekening ermee houden dat het hacken en de mogelijkheid om eigen software toe te voegen de iPhone veel aantrekkelijker maakt.

Een andere methode die Apple zou kunnen gebruiken is om steeds nieuwe hardware uit te brengen waarbij het BIOS filtert welke code door het systeem toegelaten wordt. Voor hackers levert dat een groter probleem op en het zou de prijs van de originele iPhone op eBay alleen maar verder opvoeren.

Volgens Schoen van de EFF hebben iPhone-bezitters waarschijnlijk meer sympathie voor Apple, ondanks het gesloten bedrijfsmodel, dan voor de ontwikkelaars die de iPhone proberen te kraken. Interessant leesvoer: Apple’s Options for Stopping Open Source iPhone Use.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juni 2012, 12:41
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.