Verkoop van Amerikaanse iPhones zakt met 24 procent

De verkoop van iPhones is in de VS dramatisch gedaald: in het decemberkwartaal gingen de verkoopcijfers met maar liefst 24 procent omlaag.

verkoop iPhonesDe verkoop van iPhones is in de VS dramatisch gedaald: in het decemberkwartaal gingen de verkoopcijfers met maar liefst 24 procent omlaag. Dat blijkt uit cijfers van financieel adviesbureau Morgan Stanley. Apple heeft volgens Morgan Stanley 1,75 miljoen iPhones verkocht in het afgelopen kwartaal terwijl het voorgaande kwartaal nog 2,3 miljoen iPhones over de toonbank gingen.

Dat kwartaal liep van juli tot en met september. Maar dat is dan ook het kwartaal dat de iPhone 3G gelanceerd werd. De cijfers komen overeen met andere schattingen dat Apple in totaal (wereldwijd) 5 miljoen iPhones in het laatste kwartaal van 2008 zou verkopen. Op wereldniveau ging de verkoop nog iets sterker omlaag: met 28 procent, van 6,9 miljoen in het derde kwartaal naar de geschatte 5 miljoen, zoals genoemd.

Kommer en kwel voor Apple? Dat toch ook weer niet, want als je op jaarbasis kijkt ging de verkoop met meer dan 100 procent omhoog in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat is te danken aan de betere verkrijgbaarheid van de iPhone: vorig jaar was de iPhone in nog geen tien landen verkrijgbaar, tegenwoordig kun je in bijna tachtig landen terecht. Een ander punt is dat bij de cijfers van september 2 miljoen stuks werden meegeteld die op voorraad maar nog niet daadwerkelijk verkocht waren.

En als je naar de T-Mobile G1 kijkt zien de cijfers er helemaal zonnig uit: er werden zesmaal meer iPhones verkocht dan G1’s. Toch is ook die vergelijking niet helemaal eerlijk: de iPhone profiteerde van het hele kwartaal terwijl T-Mobile pas vanaf eind oktober in de race was. Verder speelt mee dat de G1 als smartphone in de VS minder aantrekkelijk is omdat het toestel door operator T-Mobile wordt aangeboden – en die heeft wat 3G betreft een slechtere dekking dan AT&T.

Via: Apple Insider en AlleyInsider

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 januari 2009, 11:00
Categorie Providers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.