Universal wil muziek op usb-stick verkopen

Universal heeft het antwoord op dalende muziekverkoop gevonden: muziek op usb-stick. De band Keane zal als eerste een single op geheugenstick uitbrengen. Ook andere muzieklabels hebben plannen met muziek op usb-stick.

Usb-stickMuzieklabel Universal heeft ruzie met Apple, werkt aan een eigen muziekdienst waarbij je bij aankoop van een mp3-speler de muziek er ‘gratis’ bij krijgt en haalt ook nog eens de band Kane binnen. Dit nieuws gaat echter over bijna-naamgenoot: Keane. Deze band, die ook onder contract staat bij Universal, gaat samen met het muzieklabel iets vernieuwends doen. Ze brengen als eerste band hun nieuwe single uit op usb-stick. Universal is van plan nog meer usb-sticks met muziek uit te brengen, als vervanger van de cd-single. De usb-sticks zijn gericht op de doelgroep van 12- tot 25-jarigen die “niets met cd’s hebben”.

Universal wil ook muziek van Nicole Sherzinger (zangeres van de Pussy Cat Dolls) en albums van Kanye West en Amy Winehouse uitbrengen op geheugensticks. Volgens Universal is dit hét medium om cd-singles te vervangen en muziekpiraterij tegen te gaan. Usb-sticks zijn als medium echter wel aanmerkelijk duurder: ze kosten bijna dubbel zoveel als een cd. Bovendien zullen ze waarschijnlijk worden voorzien van een vorm van DRM. Het belangrijkste voordeel is dat de muziek van betere kwaliteit kan zijn, dan wat je in de nieuwsgroepen aantreft. Volgens The Inquirer snapt de muziekindustrie er helemaal niets van: ze proberen te concurreren met nieuwsgroepen en p2p-netwerken, die een beter distributienetwerk hebben en hun product gratis aanbieden. Het antwoord van de muziekindustrie is een kleiner distributienetwerk en een nog duurder product met meer beperkingen.

Niet alleen Universal ziet het idee wel zitten. EMI is van plan om de studio-albums van Pink Floyd op geheugenstick uit te brengen. Warner Music wil een gedeelte van een album van electro-punkband Hadouken op usb-stick uitbrengen. Wij schatten zo in dat Apple niet echt onder de indruk is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 oktober 2007, 13:43
Categorie Apps

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.