Touchscreens nadelig voor visueel gehandicapten

De gekte rond touchscreens is een ongunstige ontwikkeling voor visueel gehandicapten, zo beweerde Stevie Wonder tijdens een presentatie op CES.

stevie wonderMotown-zanger Stevie Wonder heeft op CES in Las Vegas laten weten dat de gekte rond touchscreens een ongunstige ontwikkeling is voor blinden en slechtzienden. Een complete generatie van consumentelektronica is onhandelbaar voor deze gebruikers. Steve Wonder kwam naar CES om duidelijk te maken welke behoeften blinden zoal hebben. Op zijn verlanglijstje staat een auto die hijzelf kan besturen, voorzien van een satellietradio die vriendelijk voor blinden is. Niet dat de visueel gehandicapten de ontwikkelingen willen tegenhouden, maar door producten makkelijker voor blinden te maken profiteren ziende gebruikers er ook van mee.

Gangbare apparaten zoals televisies en stereo-apparatuur worden voor blinden steeds moeilijker te bedienen. Het probleem zijn niet alleen de touchscreens, maar ook de hoeveelheid functionaliteit die fabrikanten in hun apparatuur stoppen: submenu na submenu moet je doorbladeren om een bepaalde instelling te wijzigen. Er zijn ook bedrijven die hun apparaten wel toegankelijk voor blinden hebben gemaakt. Steve Wonder noemde met name de iPod en de BlackBerry als twee apparaten die hij graag gebruikt.

Er is software beschikbaar waarmee de menu’s opgelezen kunnen worden, maar dat werkt niet op alle telefoons en is bovendien duur: zo’n $300. Een oplossing zou bijvoorbeeld kunnen zijn om op apparaten een makkelijke knop te maken waarmee je teruggaat naar de uitgangssituatie, een beetje vergelijkbaar met de homeknop van de iPhone.

Via: MSNBC

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 januari 2009, 7:00
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.