Touchscreenfabrikant van iPhone in opspraak

Het Duitse bedrijf Balda, dat de touchscreens van de iPhone levert, is in opspraak wegens een dubieuze winstdelingsregeling. Ook zouden negatieve financiële resultaten onder het tapijt zijn weggemoffeld.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Balda in opspraakBalda, het Duitse bedrijf dat de touchscreens van de iPhone via een joint-venture in China laat maken, is in opspraak. Het bedrijf zou volgens een nieuw verschenen rapport financiële transacties hebben gedaan, die niet helemaal in de haak zijn. Balda verkocht op 31 oktober $50 in converteerbare winstdelingsrechten aan institutionele beleggers, met een rentepercentage van 8%. Balda’s management zou volgens het rapport weinig kwijtwillen over de transactie. Analist Tobias Loskamp van BHF-Bank stelt daarom, dat de top van het bedrijf een “gebrek aan transparantie” tentoonspreidt.

Op dezelfde dag dat de winstdelingsrechten werden verkocht, bracht Balda een financieel verslag van het derde kwartaal uit, waarin stond dat het (voor interest en belastingen) $3 miljoen dollar winst had gemaakt op een omzet van $114. Vorig jaar werd in dezelfde periode nog $20 miljoen verlies gemaakt. Hoewel Balda de boekhoudregels technisch gezien niet overtreedt, wordt wel geprobeerd om verliezen en resultaten van minder presterende bedrijfsonderdelen onder het tapijt te schuiven. Probleemgevallen stonden op de balans alsof het afgebroken activiteiten betrof. Blijkbaar moet Balda er nog aan wennen dat er meer op ze gelet wordt, nu ze leverancier zijn van een grote klant als Apple. Landgenoot Siemens was de afgelopen maanden verwikkeld in een nog groter financieel schandaal en bij Samsung schijnt ook iets met omkoping te spelen.

Officieel hebben beide bedrijven nooit bevestigd dat Balda de displays voor de iPhone levert. met een grote klant zoals Apple. Uit een analyse van iSuppli blijkt dat het daadwerkelijk om schermen van Balda gaat. Bij de iPod touch zouden ook andere schermfabrikanten, zoals Sharp, betrokken kunnen zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 november 2009, 23:33
Categorie iDevices

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.