VoLTE, bellen via 4G

Tele2 start met VoLTE (bellen via 4G), wat heb je eraan?

Tele2 is de eerste Nederlandse provider die VoLTE (bellen via 4G) invoert. Maar je hebt er wel een geschikte iPhone en geschikte gesprekspartner voor nodig. Hoe werkt het en wat zijn de voordelen?

VoLTE, bellen via 4G

Tele2 is als eerste Nederlandse provider begonnen met het aanbieden van bellen via 4G, ook wel bekend onder de naam Voice over LTE (VoLTE). De 4G Only-klanten zullen het eerst toegang krijgen tot de nieuwe functie, later volgen andere klanten. VoLTE verbetert de gesprekskwaliteit en zorgt ervoor dat de verbinding sneller tot stand komt. Je hebt hiervoor minimaal een iPhone 6 of nieuwer nodig.

VoLTE alleen op iPhone 6 en nieuwer

Om de gesprekken in betere kwaliteit te kunnen voeren moeten beide telefoons wel werken met VoLTE, waarschuwt Apple op de website. In Nederland is Tele2 de eerste aanbieder, in Duitsland bieden O2 en Vodafone het al aan en in de Frankrijk is Bouygues Telecom de enige aanbieder. Apple noemt Tele2 nog niet op de website met officiële aanbieders.

VoLTE inschakelen

VoLTE inschakelenBiedt jouw provider VoLTE aan, dan kun je het als volgt inschakelen:

  1. Ga naar Instellingen > Mobiel netwerk > Schakel LTE in.
  2. Zorg dat Gesprekken en data is aangevinkt, zoals in de afbeelding hiernaast.
  3. Je kunt VoLTE weer uitschakelen door de optie Alleen data aan te vinken.

Krijg je een foutmelding, bijvoorbeeld ‘Bellen via LTE kan niet worden geactiveerd’, dan kan het zijn dat jouw account nog niet geactiveerd is. Je bent dan pas later aan de beurt bij de uitrol van Tele2’s VoLTE. Ook kan de foutmelding verschijnen bij speciale accounts, bijvoorbeeld zakelijke nummers.

Momenteel bellen klanten van Tele2 nog via het 2G- en 3G-netwerk van T-Mobile. Voor 4G kan de provider gebruik maken van een eigen netwerk. Mocht het signaal via 4G wegvallen, dan kunnen klanten toch gewoon blijven bellen omdat Tele2 terugvalt op een ander netwerk. Het gesprek wordt dan niet afgebroken.

Wat zijn de voordelen van VoLTE?

Bellen via 4G kost uiteraard wel data, terwijl de meeste mensen vaak genoeg belminuten hebben. Waarom zou je dan toch VoLTE gebruiken? Dit zijn de voordelen:

  • De gesprekskwaliteit is beter, stemmen klinken helderder.
  • De verbinding tussen de telefoons komt sneller tot stand, er is minder vertraging bij het opbouwen van de verbinding.
  • De 4G-verbinding is tijdens het bellen nog gewoon te gebruiken voor dataverkeer.

KPN, Vodafone en T-Mobile willen VoLTE in de loop van 2016 invoeren, maar hebben nog geen details bekendgemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 maart 2016, 10:58
Categorie Providers
Onderwerp tele2

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.