T-Mobile: ‘Mobiel internet wordt duurder, maar blijft onbeperkt’

T-Mobile verwacht niet dat de databundels van 10 euro per maand nog lang blijven bestaan. Er zijn investeringen in het 3G-netwerk nodig en er staan investeringen in HSPA+ en LTE gepland.

iphone-data-usageOnbeperkt mobiel internet kost bij T-Mobile nu nog een tientje per maand. Maar dat gaat volgens directeur Bart Weijermars de komende jaren veranderen. Het netwerk kampt met een grote toestroom van smartphonegebruikers. Er zijn daarom grote investeringen nodig in het netwerk. Vooral door de iPhone nam het aantal datagebruikers de afgelopen twee jaar snel toe: maar liefst 800.000 mensen kochten hun iPhone via T-Mobile en kregen er een onbeperkt data-abonnement bij. Door de groeiende populariteit van Android krijgt de operator te maken met nog meer zware datagebruikers. Een prijsstijging is daardoor onvermijdelijk, zegt Weijermars vandaag in een interview in het Financieele Dagblad.

In 2010 werd 142 miljoen euro geïnvesteerd in het 3G-netwerk van T-Mobile. Dit jaar zal minstens hetzelfde bedrag worden geïnvesteerd in het netwerk. Daarnaast is T-Mobile bezig met Cell_PCH om de druk op het netwerk te verminderen. De technologie voorkomt dat dataverbindingen te lang actief blijven.

Er staan echter nog meer investeringen gepland: T-Mobile wil in Nederland dit jaar het netwerk upgraden naar HSPA+, waarmee snelheden tot 21 Mbps haalbaar zijn. Ze willen daarmee de dekking, capaciteit en robuustheid van het netwerk verbeteren. Ook zal 80 procent van de basisstations op glasvezel worden aangesloten, liefst voor het einde van het jaar. De volgende stap wordt het optuigen van LTE-netwerk. Het inschakelen van EDGE op het bestaande 2G-netwerk, zoals Vodafone heeft gedaan, ziet T-Mobile niet als zinvolle investering. De eerste activiteiten rond LTE zullen van start gaan na een grote frequentieveiling in 2012, waar onder andere de huidige GSM-frequenties van KPN, Vodafone en T-Mobile worden geveild. Moederbedrijf Deutsche Telekom gaat zich voor de 4G-ervaring richten op drie technologieën: LTE, HSPA+ en Wi-Fi.

Wat de hogere kosten van data-abonnementen betreft is de groeiende populariteit van smartphones niet de enige boosdoener. T-Mobile wijst in het interview met FD ook naar de toenemende overheidsregulering, die de winst onder druk zet. Telecombedrijven zijn door Europese maatregelen gedwongen lagere roamingtarieven te rekenen. Ook zijn de tarieven verlaagd die operators onderling in rekening brengen mogen voor het doorgeven van gesprekken. Dit zou de Nederlandse operators 400 miljoen euro hebben gekost, aldus Weijermars.

Weijermars zegt in het FD:

Wij gaan door met het aanbieden van ongelimiteerd internet, maar dat betekent niet dat het huidige prijsniveau gehandhaafd blijft. Op termijn wordt het duurder, dat is onvermijdelijk.

Welke maatregelen T-Mobile gaat nemen, is nog niet bekend, evenmin hoe deze beslissing van invloed is op de iPhone-abonnementen van T-Mobile. KPN en Vodafone hebben vorig jaar al de abonnementsvormen gewijzigd, bijvoorbeeld door het invoeren van strengere datalimieten. Toch groeit het dataverkeer bij T-Mobile niet meer zo snel als voorheen. Afgelopen vrijdag werd bekend dat het dataverkeer op jaarbasis met 50 procent is gegroeid, terwijl dat een jaar eerder nog 200 procent was. Per dag verstoken de T-Mobile-klanten zo’n 11 terabyte aan data.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 februari 2011, 15:19
Categorieën iOS, Providers
Onderwerp t-mobile

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.